Tuesday, 6 December 2011

Blog Syok Sendiri

Semalam Edy tanya aku, "Blog dah ada pembaca?". Aku jawab, "Belum...". Gaya macam orang frust balik interview tak dapat keje je. Macam mana nak ada pembaca kalau aku belum buka untuk readers lagi. Cett, macamlah ramai yang nak baca. Hee.

Aku masih nak sesuaikan lagi dengan blog baru ni. Masih nak berlatih menulis. Masih nak bertatih buat ayat-ayat power untuk orang baca. Haha. 

Entah dah berapa kali aku edit entries sebelum ni. Aku masih lagi belajar nak tulis entry yang matang, bernas, dan tak meleret-leret, lepas tu tak delah cerita tu terlompat sana sini. Aku baca balik pun tak faham.

Then, aku still berlatih nak control emosi bila tulis entry. Sebab ada part-part yang emosi tak boleh dikawal  and rasa nak terluah semula. Makanya, carca merbalah entry aku jadinya. Bila emosi dah stabil, then baca balik apa yang teremosi tu, rasa macam tak patut betul. Lepas tu mulalah nak edit semula. Sebab tu blog ni masih belum dibuka secara rasmi lagi. Hee.

Contoh-contoh ayat 'teremosi' lebih macam kat bawah ni.

Bila aku marah, rasa macam nak tulis semua, nak sindir semua orang yang buat aku marah and sakit hati. Semua nak karang masuk dalam blog.

Contoh: "....macam sesetengah orang yang tak pernah fikir perasaan aku sedangkan aku selalu nak kena fikir perasaan dia... Dia ingat aku ni ****  dia ke?!!!"

Bila aku sedih pulak, ayat meleret-leret, mendayu-dayu, macam nak drag semua orang yang baca supaya turut sedih, lepas tu banyaklah muka smiley :"( sedih aku tu. 


 Contoh: "....hidup saya punah :"( Saya rasa saya hilang segalanya. Saya terlalu sedih. Kenapa semua ni berlaku??? :"""""(


Bila aku happy, ayat tu happy gila!!!! Tanda seru punya banyak nak tunjukkan betapa excitednya aku waktu tu.

Contoh: ".....Wah, tak sangkanya aku!!!!!! Ya Allah, aku bersyukur sangat!!!!!!!! Memang inilah yang kami nantikan selama ini!!!!!!!!!!

#Semua contoh ayat di atas hanyalah contoh, tidak berkaitan dengan mana-mana entry aku pun.

Kadang-kadang, aku rasa ayat aku skema sangat. Bila baca, macam baca cerpen tak menjadi pun ada. Kenapalah aku tak boleh buat ayat best macam orang lain? Sempoi dan simple tapi best untuk dibaca, tersentuh hati dan dapat rasa apa yang penulis blog tu tulis. Mungkin aku memang tak ada bakat menulis. Ada ke orang nak baca blog aku ni nanti? Bila 'private' and 'confidential' macam ni, dah macam personal diary pulak. Aku karang panjang-panjang, pastu aku baca sorang-sorang, pastu edit, publish, edit, publish. Sampai aku rasa macam nak delete je blog ni. Hua hua hua.

Semalam cik 'P' datang lagi. Aku memang dah expect dia nak datang sebab memang dah sampai cycle days yang ke 28 pun. Cycle days aku lepas bersalin Najla sekarang dah normal semula macam sebelum kahwin, 28 days. Kalau sebelum ni masa lepas kahwin, 25 days. Kami memang always ready to conceive. Cuma mungkin belum rezeki lagi. Lagi pulak aku ada masalah candida. So ingat nak treat and cure dulu. Tak nak perkara lama berulang. Biar baby dalam kandungan nanti dapat membesar dengan sihat tanpa sebarang masalah. Rasa nak apply balik semua kaedah yang aku pernah cuba before dapat Najla sebelum ni. Dapat cepat pun bagus sebab aku dapat rasa kesedihan Edy tiap kali cik 'P' datang. Walaupun dia kata 'Tak apa. Kan Allah tahu yang terbaik untuk kita. Yang penting ibu sihat...", tapi aku tetap sedih bila tengok riak muka Edy yang sangat mengharap kehadiran permata dalam hidup kami selepas perginya arwah Najla. Aku pun sangat rindukan kehadiran anak-anak kami. Semalam boleh bermimpi arwah Najla. Dah lama sangat tak mimpi. Rasa comel sangat Najla dalam mimpi tu. Puas dapat main dan gomol dia. Terasa rindu sangat.

Aku berharap permata itu segera hadir menjadi penyejuk mata kami suami isteri. Amin.

No comments:

Post a Comment

Click! Click! Click!