Thursday, 8 December 2011

J Card's Day

Selama aku duduk kat JB, ni lah first time rasanya aku bershopping time J Card's Day. Rasa macam tak nak pegi lagi dah time-time camni. Aku rasa aku bukanlah jenis orang yang boleh 'merempuh' orang yang gila ramai camni. Aku memang tak pandai nak jalan sambil cakap "Excuse me","Tumpang lalu","Saya nak lalu boleh?". Aku akan jadi tugu sementara nak tunggu orang-orang tu bagi jalan kat aku. Edy pula just drop aku then terus rush ke meeting. Rasa mencabar jugak kena jalan-jalan dalam lautan manusia yang ramai ni sorang-sorang.

Masuk-masuk je, aku dah tak nampak jalan. Yang aku nampak lautan manusia dengan trolley yang penuh dengan segala barang. Ditambah dengan cuti sekolah, rata-rata bawak anak nak cari baju dan kasut sekolah baru. Niat aku datang sale ni sebab nak beli barang-barang dapur untuk rumah baru nanti. "Aku kena cari trolley ni. Nak beli banyak". Tolong!!! Trolley dah tak ada. Lepas tu nak bawak trolley naik tingkat lain kena naik lif. Ramainya orang nak bawak trolley masuk lif yang cuma dua tu je! #Dah mula rasa give up and nak balik terus.

Naik escalator ke tingkat dua. Sale baju, sale beg, sale make up, semua sale! Pejam mata. Terus fokus pada matlamat utama. Naik ke tingkat tiga. "Harga runtuh! harga runtuh! Sapa cepat dia dapat! 70%! 70%!". Pastu meluru orang pegi berebut bolster, comforter, blanket, pillow. Kaki aku ni rasa gatal juga nak pegi ke situ. Sabar. Sabar. Ingat matlamat utama semula. Periuk, kuali, rak pinggan.

Tak dapat trolley, dapat bakul pun jadilah. Bila dah bubuh semua yang nak beli, tak muatlah pulak. Mana nak letak kuali, nak letak periuk, pastu rak pinggan pulak. Susahnya! Mula give up. Letak semua balik. Berjalan keluar . Pusing kedai lain. Masuk sini tak kena, masuk sana tak kena. Teringat periuk kuali yang nak beli. Patah balik semula ke Jusco. Kali ni nekad. Jangan balik dengan tangan kosong. Nanti Edy marah.

Kembali menggunakan bakul sebagai alternative terakhir. Mula-mula dapat ambik kuali, bolster, dengan dulang dua je. Tak cukup tangan nak ambik periuk dengan rak pinggan. Bayar barang-barang ni dulu. Lepas tu baru fikir balik macam mana nak beli periuk dengan rak pinggan. Dah siap bayar, aku termenung kat luar. Doa dalam hati, "Ya Allah, temukan aku dengan trolley jika itu yang terbaik untuk aku".

Aku jalan turun ke tingkat dua. Then, tiba-tiba jumpa trolley. Subhanallah. Aku tengok kiri, tengok kanan. Agak-agak satu minit macam tak ada orang punya je, aku pun terus sorong. Syukur Alhamdulillah.

Kesimpulannya, bila dapat trolley ni maka berjayalah misi aku nak beli barang-barang yang lain tu.

(Entry ini ditaip dan dipos di luar Jusco sementara tunggu Edy datang jemput aku).

No comments:

Post a Comment

Click! Click! Click!