Tuesday, 22 May 2012

Atasi keputihan dengan pencuci semulajadi - petua orang-orang dulu.

Berkisar tentang keputihan, aku rasa setiap wanita perlu ambil serius dan tidak memandang remeh terutama dari segi penjagaan dan kebersihan sekitar vagina. Pelbagai cara, petua, jenis pencuci, dan pendapat dalam isu kebersihan vagina ini.

Pengalaman aku?

Seingat aku, zaman persekolahan dulu, aku tak ada masalah keputihan. Yang ada, cuma keputihan biasa. Jadi masa zaman sekolah, penjagaan bawahan tu hanyalah sekadar melalukan air sahaja. Aku pulak bukanlah anak orang-orang berada. Rasanya nak minta mak belikan intimate wash macam tak sampai hati. Bukan setakat intimate wash, facial wash pun kalau boleh aku guna je apa yang ada kat bilik air. Penjagaan diri aku dulu memang sangat-sangat tak seberapa. Muka berjerawat pun aku cuma sapu bedak sejuk dan bila sudah teruk, barulah aku dapatkan rawatan pakar kulit di Hospital Sultanah Aminah. Free, tak perlu bayar sesen pun kecuali duit pendaftaran RM1 sebab aku bawa surat sekolah.

Tapi, sejak mengandungkan Najla, keputihan aku jadi bukan biasa-biasa lagi since aku experienced vagina candidiasis. Vagina candidiasis ni actually disebabkan oleh kulat candida. Biasanya kulat candida akan mula membiak dalam vagina sewaktu vagina lembap selepas cervik mucus dirembeskan sewaktu hamil dan selepas waktu ovulasi. Rupa vagina candidiasis lebih kurang seperti susu basi dan kegatalannya, masya-Allah, memang susah nak kata. Kulit sekitar vagina akan jadi keras dan kasar bila infected by candida. Dulu masa 2 month pregnancy, bila doktor sahkan aku ada candida, aku tak anggap ia seserius mana. Memang tak terfikir langsung nak buat research tentang hal ni. Yang aku tahu, bila gatal, just sumbat ubat vaginal tablet Gyno-Trosyd (tioconazole) 100mg dalam vagina.


Vaginal tablet Gyno-Trosyd (tioconazole) 100mg
Yang panjang tu adalah alat untuk memasukkan tablet ke dalam vagina.


Tapi bila aku experienced premature labour, memang ada seribu kekesalan dalam hati sebab dulunya aku memandang remeh hal ini. Vagina candidiasis telah menyebabkan aku mengalami preterm premature rupture of membranes (PPROM) atau pecah air ketuban pramatang kerana pembiakan kulat candida yang tidak terkawal tanpa disedari. Kerana itu, aku telah bersalinkan Najla pada usia kandungan 30 minggu dengan berat cuma 1.5 kg.

Untuk mengatasi hal ini, selain menggunakan pil vagina itu, aku juga gunakan intimate wash walaupun tak disarankan oleh doktor. Antara jenama intimate wash yang aku pernah guna ialah Lactacyd, Lady Cheer dari HPA, dan Sebamed Feminine Intimate Wash. But most the time, aku guna Lactacyd. To be honest, masalah candida aku tak pernah selesai. Bila dah tak tahan sangat, aku sumbat je vaginal tablet tu sebelum tido. Memang terus hilang esok paginya. Tapi untuk bulan seterusnya tetap akan ada. And aku pun tak naklah terlalu bergantung dengan pil tu sangat sebab aku takut kesemula jadian antimicrob /antifungus pada vagina aku akan hilang.

Nak dijadikan cerita, baru-baru ini, seperti bulan-bulan sebelumnya, aku masih lagi berhadapan dengan masalah yang sama. Masa CD ke-18, lebih kurang 3 DPO (3 days past ovulation), aku alami lagi masalah ni. Cuma this time, discharge yang keluar tak seteruk rupa susu basi tu. Kawan baik aku, Intan, kebetulan pula beri aku satu beg plastik daun sireh. So tanpa berlengah, aku terus cuci beberapa helai daun sireh (dalam bilangan ganjil), bacakan selawat, dan kemudian rebus. Tujuan rebus ni sebenarnya untuk break down cell wall daun sireh tu supaya khasiatnya boleh mengalir keluar. Aku matikan api bila air mula mendidih dan tunggu sehingga suam. Kemudian, aku gunakan air rebusan tu untuk cuci vagina. Aku hanya cuci luaran sahaja. Ikut doktor gynae aku, Dr. Lim, jangan sesuka hati cuci dengan menggunakan jari ke bahagian dalam vagina. Ada dua sebab; Pertama, kulat candida akan tertolak ke atas dan dikhuatiri akan masuk ke uterus dan menyebabkan jangkitan. Kedua, kekerapan penggunaan intimate wash akan menyebabkan ketahanan semulajadi bakteria baik di vagina akan lemah.


Daun sireh (Source: Google)

As a result, lepas aku guna air rebusan daun sireh tu, alhamdulillah memang sangat melegakan. Rasa segar dan wangi dengan bau sireh. Kegatalan hilang dan keputihan berkurang. Menurut pengalaman kawan-kawan aku, mak-mak diorang selalu gunakan air sireh ni waktu confinement untuk cuci bahagian bawah tu. Aku memang tak pernah merasa semua tu sebab aku berpantang sendiri dan cuma bergantung dengan ubat kuning sahaja. Memang terasa rugi sebab tak ada experience macam tu. Insya-Allah lepas ni, untuk next birth, aku nak rasa pantang yang betul-betul termasuk minum air akar kayu sekali. Aku nak jaga badan dan berpantang 44 hari tanpi culas dengan anak-anak di sisi. Semoga Allah permudahkan niat dan usaha aku nanti. Amin.

So, aku nak cerita sikit tentang khasiat daun sireh ni atau nama saintifiknya, Piper Betle. Sebenarnya, dah banyak kajian yang dilakukan secara saintifik untuk mengetahui khasiat daun sireh ni. Kalau tak percaya, cuba taip 'Piper Betle' di Google dan resultnya sangat mengkagumkan. Aku terkagum bukan sebab banyaknya research tentang daun sireh ni, tapi sebab nenek moyang kita dah lama guna daun sireh dalam kehidupan seharian dan rawatan tradisional berdasarkan pengalaman sahaja.

Antara khasiat daun sireh (Piper Betle) ialah:

1. Merawat keputihan dengan merencatkan perkembangan kulat Candida Albican yang menjadi penyebab keputihan.

2. Antiseptik untuk merawat kegatalan dan alergik pada kulit serta ruam.

3. Melancarkan perjalanan haid serta penyubur kandungan wanita.

Selain itu, berbagai penyakit dapat dirawat dengan memanfaatkan khasiat sireh (Piper Betle). Antaranya ialah sakit mata, bau mulut, kulit gatal, menghilangkan jerawat, pendarahan gusi, bronkitis, asma, batuk, sawan, luka, haid tidak lancar, sakit jantung, siflis, alergi, cirit-birit dan sakit gigi. Actually banyak lagi, tapi ni je yang aku larat listkan.

Ok, rasanya sampai sini sahaja cerita tentang keputihan dan khasiat  daun sireh sebagai pencuci vagina semulajadi. Diharapkan perkongsian ini akan bermanfaat kepada sesiapa yang membaca. Jangan rasa susah untuk apply tips orang lama ini. Selain mudah dan berkesan, ia juga menjimatkan. Selamat mencuba!

115 comments:

  1. Ummi...daun sireh memang terbaik sbg pencuci kan....tu la ida pun ada keputihan...siap ada virus gbs lagi...penyebab anak ida meninggal...anak ke2 pon ada gak...hhmmm tu yg kena enject antibiotik masa nak salin....:)

    ReplyDelete
  2. Betul ida. Sayangnya saya lambat tahu. Dulu masa 2-3 hari sebelum bersalin arwah, saya pun diberi antibiotic tapi saya skip-skip makan. Kalau nak dikenang memang banyak yang dikesal. Tapi mungkin untuk pengajaran kelahiran anak-anak saya akan datang. Hope lepas ni siapa yang kena keputihan masa hamil tak ambil remeh macam saya.

    P/s: Syukur anak ke-2 ida sihat membesar. Arwah akan beri syafaat insyaAllah di sana dan anak-anak kita di dunia akan mendoakan kita di alam baqa' pula. InsyaAlah :)

    ReplyDelete
  3. Salam puan

    Saya Nurul dari Putrajaya. Saya baca blog mengenai masalah keputihan. Untuk makluman puan, saya ada menjual Premium Beautifulkorset. Korset ini merupakan korset yang mengandungi Far Infrared Ray (FIR) yang akan membantu melancarka aliran darah dalam badan. Saya sebenarnya ingin berkongsi testimonial daripada klien saya.Dia pun ada mengalami masalah keputihan ini. Alhamdulillah setelah memakai Premium Beautiful masalah keputihan dah tiada. Sekiranya puan berminat, boleh pm inbox saya di dianzalin8185@gmail.com.

    Wassalam

    Nurul

    ReplyDelete
  4. Wslm nurul. Tq so much for your caring. Actually saya memang seorang pemakai PB. Saya ada dua set PB dan sehingga kini saya masih pakai lagi untuk fitkan bentuk badan. To be honest, keputihan yang saya alami bukan keputihan biasa sebab saya menghidapi vagina candidiasis. Pengalaman saya ditambah dengan pil maharani juga masih tak berkesan walau saya tahu keberkesanan kedua-dua produk ini telah dibuktikan ramai pengguna. Mungkin ini bahagian saya, ujian Allah. Tapi Alhamdulillah, sejak saya balik dari umrah, saya bebas dari penyakit ni. Memang inilah yang saya minta dengan Allah di sana. Mungkin sukar untuk dipercayai tapi kuasa Allah tiada siapa dapat menghalang. Again, terima kasih banyak-banyak atas keprihatinan nurul.

    ReplyDelete
  5. salam. sy pun ada masalah sama cam awk..huhu..tapi x sure la kena bakteria ni..tapi doktor bagi ubat sama cam awk..risau ni..ni kali ke 3 kena ms pregnant..skg baby dah 31++ weeks..hopefully sy selamat bersalin tanpa infection pape kat baby..huhu..takutnya..ms 1st kena sambil lewa jer..igt kan dah x kena..then after 2 weeks, kena lg, jumpe doktor pakar, doktor bg ubat gyno trosyd ni..skg x sampai sebulan, kena lagi lor..aihhhh..risau je..nk gi cari ubat ni lg laa..tp kat farmsi..boleh x..murah sket..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better dapatkan ubat dari doktor je awak sbb takut beli kat pharmacy, content ubat tu x sesuai untuk baby ke. Biar mahal sikit kan, yg pnting baby awak ok :)

      Delete
  6. Salam ummie,sy jg ada mslh y mgkin hmpir sama cume y bezanya sy x pregnant. Mslh kputihan sy ni x slalu jgk ade cume kdang2. Nk dijadikan crita suami sy byk kerja luar.bla dia blik outstation kta mstilah rindu gler n dia pun of course nk bsama ngn kita so wktu ni lh jgk kputihan sy tu kluar.spoiled mood btul even suami bla bdepan ngn kita dia ok ngn mslh ni so mmg blh berakhir dgn jayanye lh.tp y sy risau tkut kputihan tu dtg LG. Bla tbaca blog ummie ni br sy tahu y x digalakkan cara mmsukan cari ke dlm vagina ktika kta mbersihkannya. So sy nk tanyelah daun sireh tu mmg kne rebus n guna air utk mbasuh bhagian intim atau kita blh minum jgk.risau la..siapa x syg suami kan.harap ummie blh lh share ngn sy.terima ksih n Wsalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang rebus dan air tu saya gunakan sebagai intimate wash. Tentang minum tu, erk saya tak pastilah pulak.

      Keputihan ni kita boleh kawal. Kawal pemakanan, makan makanan berkhasiat, kurangkan pengambilan makanan atau minuman manis. Pastikan bahagian vagina sentiasa kering selepas membuang air kecil. Seluar 'd' tidak terlalu ketat, jenis kain kapas, sentiasa ditukar terutama bila terasa lembap dan kurangkan penggunaan intimate wash yg ada fragrance. Tips dari Dr Zubaidi, bila nak tidur, biarkan pengaliran udara vagina lebih baik atau senang kata, hm.. Pandai2la ye.

      Ok, itu sahaja setakat yg saya boleh bantu :)

      Delete
    2. Sy dpt petua dr jamu mak dara utk rawat keputihan... Ambil 7 helai daun sireh + 7 kuntum bnga cengkih + sedikit Gula batu. Masukkn dlm cawan dan tuang air panas y mendidih. Biarkn suam dan minum pagi dan mlm. Hasilnya keputihan hilang, adik berbau wangi, dan nafas pn wangi jg. ☺☺☺

      Delete
    3. Sy dpt petua dr jamu mak dara utk rawat keputihan... Ambil 7 helai daun sireh + 7 kuntum bnga cengkih + sedikit Gula batu. Masukkn dlm cawan dan tuang air panas y mendidih. Biarkn suam dan minum pagi dan mlm. Hasilnya keputihan hilang, adik berbau wangi, dan nafas pn wangi jg. ☺☺☺

      Delete
  7. Salam sis..terima kasih atas perkongsian ini dan perkongsian masalah sis ttg penyakit keputihan esp. utk wanita mengandung. Saya skrg sdg mengandung 35-week..dan mengalami keputihan yg agak teruk. Doktor ada bagi ubat insert..tp mcm kurang berkesan..

    Skrg saya igt nak try petua sis ni..dan cuba amalkan kawalan pemakanan. InshaAllah. Sekali lagi terima kasih atas perkongsian Ummu Najla..semoga Allah SWT rahmati sis sekeluarga dan usaha untuk mendapatkan zuriat dipermudahkan Allah SWT juga hendaknya.

    Salam sayang dari Ummu Mujahid (InshaAllah..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nurza sebab sudi baca dan drop comment. Akak doakan kandungan nurza sihat, dilindungi dan diberkati ye. IbsyaAllah apa sahaja ikhtiar akan dipermudahkan-Nya. Selamat mencuba ye :)

      Delete
  8. sy pon ade masalah keputihan ni....kadang nampak kuning kadang hijau sesekali tu keluar dgn sikit darah...sy baru lepas bersalin 3 bulan...risau la...ke mmg efek lepas bersalin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syafiqah, saya pun menghadapi masalah yang sama.keputihan yang kehijauan muncul selpas bsalin.baby baru nk masuk 4 bulan.sy refer masalah ni kat doktor, sbb sy sangka nifas masih blum kering.rupanya keputihan.sy buat HPV cek untuk pastikan tiada jgkitan kulat, alhmd,normal.tp smggu lepas tu kputihan bcampur darah.sy refer dokt lagi skali u buat ujuan pap smear.skang ni blum tahu result lg..kputihan yang sy hadapi bbau tp xgatal..saya sgt2 risau skang ni.sedih..

      Delete
  9. Syafiqah dah check doktor? Lebih baik refer doktor sebab keputihan yang tidak normal biasanya menyebabkan kegatalan, berbau, bertukar warna kekuningan dan kehijauan. Untuk elakkan jangkitan, syafiqah cpt2 refer doktor ye...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum sis .
    sy ada msalah keputihan selepas besalin anak sulong sy . mula-2 sy buat sambil lewa . gatal sgt-2 . bila gtal tgn tu mula laa nak menggaru . bila dah garu , mula la sakit pedih . skrg nie keputihan sy kdg-2 banyak , kdg-2 warna hijau . bila sy chek . dok cuma ckp y sy alergik . sy memang tak puas hati . ape faktor pemakanan yg perlu dijaga ye ? dan pad herba boleh ke membantu sy ? tq sbb pekonsian sirih nie . sy nak try ..

    ReplyDelete
  11. Intan, Check dengan gynae tak? Takut ada jangkitan sebab dah berubah warna tu. Saya sarankan jumpa O&G. Saya tak boleh nak beri pendapat sabgat sebab may be case saya tak seteruk case intan. Percepatkan check up supaya tak de kesan yang lebih buruk intan. Biasanya doktor akan ambik sampel dari vagina kemudian hantar ke lab untuk tahu jenis jangkitan dan doktor akan sarankan ubat yang bersesuaian. Dah pernah buat pap smear lepas bersalin? Kalau belum, boleh buat pap smear di klinik kerajaan/swasta...

    ReplyDelete
  12. Salam ummie.. terbaca lak blog ni.and it help me a lot.even sy x try lagi,tp esok sy nak try. Actually sy risau sgt dgn mslh kputihan sy yg sentiasa dtg berulang-ulang.dh abes arini,bln dpn msti dtg blk.fyi,sy skg 30weeks pregnant for my 1st baby.rsenye sy dh lmbt x nk cegah benda ni?hopefully x lah.sy ade jmpa doc kerajaan n dia dh amik sample.tp d prob is sy x pegi amik lg result tu sbb sy dh keje tpt baru.so i xtau tahap jangkitan sy ni.wht should i do?keputihan yg sy alami mcm susu basi tu.tp blom smpai tahap hijau lg.tp mmg risau sgt sbb dia btempek kat vagina kte.ade yg ckp keputihan ni mmg bahaya.takutnye...

    ReplyDelete
  13. Kena dapatkan result tu sebab result tu sangat penting untuk doktor gunakan waktu bersalin nanti. Kalau doktor detect ibu ada jangkitan candida atau GBS, doktor akn bekalkan ibu dengan antibiotic untuk elakkan jangkitan pada bayi jika bersalin secara normal.

    Lagi satu, keputihan tu perlu dikawal dengan nasihat doktor. Untuk keselamatan bayi juga. Panjang saya nak explain kat sini. Tp yg plg penting, check up either di swasta atau klinik ibu anak untuk dapatkan saranan doktor yang sepatutnya. Ok sharmia, insyaAllah keputihan tu akan hilang nanti. Belum terlambat untuk mengawal mulai sekarang. Do it now :)

    ReplyDelete
  14. Im 3++ months pregy mommy..anak ke 2 .dpt plak msalah ni.anak 1st xkene..im so woried jumpe doc,doc bru kasi ubat insert xtau la mcm mn.hopefully ok.rsau side effect pd baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubang dah longgar? Terowong lama tak korek tapi masih luas lagi? Kulit kedut2 dan tak gebu? 😱😱😱

      JANGAN RISAU!
      PINK LADY boleh kasi settle! 👌

      Nak tau ape itu Pink Lady?

      Pink lady ni complete kebaikan die dalam satu botol.

      PINK LADY Body Perfection:
      Fungsi PinkLady :
      ️ Membesar, menganjal & menggebukan payudara.
      ️ Perapat miss 'v'.
      ️ Mengurangkan nafsu makan.
      ️ Menghilangkan 'mood swing'.
      ️ Meningkatkan libido wanita.
      ️ Meningkatkan tahap collagen.
      ️ Meremajakan kulit.
      ️ Melancarkan peredaran darah.
      ️ Mengurangkan kadar keguguran rambut.
      ️ Mengurangkan 'period pain'.
      ️ Mencegah 'osteoperosis'.
      ️ Menghalang 'menopause'.
      ️ Menstabilkan emosi.

      Anda mempunyai masalah berat berlebihan?
      Masalah keputihan?
      Masalah rambut yg semakin menipis?
      Period tk teratur?
      Susu badan yang mcm chipsmore kejap ade kejap tkde?
      Nafsu utk bersama suami sangat kurang?
      Kulit berjerawat?

      PINKLADY - Perfection Body

      Bahan-bahan utama:
      Fenugreek, Mexican Wild Yam, Oat Grass, Pacific Kelp, Adas, Peuraria Mirifica dan Aleppo Oak.

      Mengandungi pelbagai fitoestrogen:
      Miroestrol, deoxymiroestrol, Genistein, Diadzein, Genistin, coumestrol, Diadzin, Kwakhurin, Mirificine, stigmasterol, campesterol, Mirificoumestan, Spinasterol.

      60 kapsul makanan tambahan.
      * Formula Advance

      MANFAAT PINK LADY:
      - Fountain makanan tambahan belia.
      - Peningkatan Payudara dan ketegasan.
      - Payudara yang lebih besar dan punggung bulat.
      - Mengetatkan faraj dan peremajaan.
      - Kesihatan faraj dan libido.
      - Mengekalkan kolagen dan tahap elastin.
      - Lebih kulit muda yang berpandangan dan kulit yang lebih kukuh.
      - Kurang rapuh, rambut beruban dan mengurangkan keguguran rambut.
      - Berkesan untuk penurunan berat badan.
      - High-end anti-penuaan dan membantu melindungi berkemungkinan tidak kedutan.
      - Meningkatkan aliran darah.
      - Mencegah risiko osteoporosis.
      - Menentang gejala menopause.

      💟 Penggunaan yang disyorkan: Sebagai diet tambahan mengambil dua kapsul sehari, atau seperti yang diarahkan oleh ahli perubatan profesional.

      Awas ⚠⚠⚠ Jika mengandung atau menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil.

      Kualiti: Perfect
      Keselamatan: Terbukti
      Jaminan: 90 hari
      Hasil pertama: Dari 2 minggu

      Sila ambil perhatian kepade bahan2 yang kami guna dalam PinkLady Body Perfection

      Bahan2 yang kami guna kan sama sekali tidak merbahaya.

      http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

      Anda bole check di link yang disedia kan. Bahawa bahan yang kami guna adalah sama sekali tidak merbahaya seperti mana yang disaran kan oleh kkm

      Bahan2 yang kami guna kan berhasil utk menghasil kan bentuk badan yang ideal, melancar kan peredaran darah untuk mengimbangi hormon sekali gus mencantik kan kulit dan juga memelihara kesihatan rambut

      Yang lebih UTAMA adalah masalah dalaman wanita! Keputihan adalah masalah yang paling bahaya jika tidak diatasi dengan segera

      Pink lady Body Perfection mampu mengatasi masalah anda dalam masa 7hari pengambilan !

      Nak tau lebih lanjut?
      Whatsapp 0176026687 💃
      FOLLOW IG : pinkladyletops

      Delete
    2. Lubang dah longgar? Terowong lama tak korek tapi masih luas lagi? Kulit kedut2 dan tak gebu? 😱😱😱

      JANGAN RISAU!
      PINK LADY boleh kasi settle! 👌

      Nak tau ape itu Pink Lady?

      Pink lady ni complete kebaikan die dalam satu botol.

      PINK LADY Body Perfection:
      Fungsi PinkLady :
      ️ Membesar, menganjal & menggebukan payudara.
      ️ Perapat miss 'v'.
      ️ Mengurangkan nafsu makan.
      ️ Menghilangkan 'mood swing'.
      ️ Meningkatkan libido wanita.
      ️ Meningkatkan tahap collagen.
      ️ Meremajakan kulit.
      ️ Melancarkan peredaran darah.
      ️ Mengurangkan kadar keguguran rambut.
      ️ Mengurangkan 'period pain'.
      ️ Mencegah 'osteoperosis'.
      ️ Menghalang 'menopause'.
      ️ Menstabilkan emosi.

      Anda mempunyai masalah berat berlebihan?
      Masalah keputihan?
      Masalah rambut yg semakin menipis?
      Period tk teratur?
      Susu badan yang mcm chipsmore kejap ade kejap tkde?
      Nafsu utk bersama suami sangat kurang?
      Kulit berjerawat?

      PINKLADY - Perfection Body

      Bahan-bahan utama:
      Fenugreek, Mexican Wild Yam, Oat Grass, Pacific Kelp, Adas, Peuraria Mirifica dan Aleppo Oak.

      Mengandungi pelbagai fitoestrogen:
      Miroestrol, deoxymiroestrol, Genistein, Diadzein, Genistin, coumestrol, Diadzin, Kwakhurin, Mirificine, stigmasterol, campesterol, Mirificoumestan, Spinasterol.

      60 kapsul makanan tambahan.
      * Formula Advance

      MANFAAT PINK LADY:
      - Fountain makanan tambahan belia.
      - Peningkatan Payudara dan ketegasan.
      - Payudara yang lebih besar dan punggung bulat.
      - Mengetatkan faraj dan peremajaan.
      - Kesihatan faraj dan libido.
      - Mengekalkan kolagen dan tahap elastin.
      - Lebih kulit muda yang berpandangan dan kulit yang lebih kukuh.
      - Kurang rapuh, rambut beruban dan mengurangkan keguguran rambut.
      - Berkesan untuk penurunan berat badan.
      - High-end anti-penuaan dan membantu melindungi berkemungkinan tidak kedutan.
      - Meningkatkan aliran darah.
      - Mencegah risiko osteoporosis.
      - Menentang gejala menopause.

      💟 Penggunaan yang disyorkan: Sebagai diet tambahan mengambil dua kapsul sehari, atau seperti yang diarahkan oleh ahli perubatan profesional.

      Awas ⚠⚠⚠ Jika mengandung atau menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil.

      Kualiti: Perfect
      Keselamatan: Terbukti
      Jaminan: 90 hari
      Hasil pertama: Dari 2 minggu

      Sila ambil perhatian kepade bahan2 yang kami guna dalam PinkLady Body Perfection

      Bahan2 yang kami guna kan sama sekali tidak merbahaya.

      http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

      Anda bole check di link yang disedia kan. Bahawa bahan yang kami guna adalah sama sekali tidak merbahaya seperti mana yang disaran kan oleh kkm

      Bahan2 yang kami guna kan berhasil utk menghasil kan bentuk badan yang ideal, melancar kan peredaran darah untuk mengimbangi hormon sekali gus mencantik kan kulit dan juga memelihara kesihatan rambut

      Yang lebih UTAMA adalah masalah dalaman wanita! Keputihan adalah masalah yang paling bahaya jika tidak diatasi dengan segera

      Pink lady Body Perfection mampu mengatasi masalah anda dalam masa 7hari pengambilan !

      Nak tau lebih lanjut?
      Whatsapp 0176026687 💃
      FOLLOW IG : pinkladyletops

      Delete
  15. Terima kasih atas perkongsian..masalah sy ialah keputihan keluar tidak kira mase walaupon x pregnan...risao dibuatnye.sy nak try jgk la guna sirih..hrp dpt membantu..huhu..tq again..

    ReplyDelete
  16. Terima kasih atas perkongsian..masalah sy ialah keputihan keluar tidak kira mase walaupon x pregnan...risao dibuatnye.sy nak try jgk la guna sirih..hrp dpt membantu..huhu..tq again..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubang dah longgar? Terowong lama tak korek tapi masih luas lagi? Kulit kedut2 dan tak gebu? 😱😱😱

      JANGAN RISAU!
      PINK LADY boleh kasi settle! 👌

      Nak tau ape itu Pink Lady?

      Pink lady ni complete kebaikan die dalam satu botol.

      PINK LADY Body Perfection:
      Fungsi PinkLady :
      ️ Membesar, menganjal & menggebukan payudara.
      ️ Perapat miss 'v'.
      ️ Mengurangkan nafsu makan.
      ️ Menghilangkan 'mood swing'.
      ️ Meningkatkan libido wanita.
      ️ Meningkatkan tahap collagen.
      ️ Meremajakan kulit.
      ️ Melancarkan peredaran darah.
      ️ Mengurangkan kadar keguguran rambut.
      ️ Mengurangkan 'period pain'.
      ️ Mencegah 'osteoperosis'.
      ️ Menghalang 'menopause'.
      ️ Menstabilkan emosi.

      Anda mempunyai masalah berat berlebihan?
      Masalah keputihan?
      Masalah rambut yg semakin menipis?
      Period tk teratur?
      Susu badan yang mcm chipsmore kejap ade kejap tkde?
      Nafsu utk bersama suami sangat kurang?
      Kulit berjerawat?

      PINKLADY - Perfection Body

      Bahan-bahan utama:
      Fenugreek, Mexican Wild Yam, Oat Grass, Pacific Kelp, Adas, Peuraria Mirifica dan Aleppo Oak.

      Mengandungi pelbagai fitoestrogen:
      Miroestrol, deoxymiroestrol, Genistein, Diadzein, Genistin, coumestrol, Diadzin, Kwakhurin, Mirificine, stigmasterol, campesterol, Mirificoumestan, Spinasterol.

      60 kapsul makanan tambahan.
      * Formula Advance

      MANFAAT PINK LADY:
      - Fountain makanan tambahan belia.
      - Peningkatan Payudara dan ketegasan.
      - Payudara yang lebih besar dan punggung bulat.
      - Mengetatkan faraj dan peremajaan.
      - Kesihatan faraj dan libido.
      - Mengekalkan kolagen dan tahap elastin.
      - Lebih kulit muda yang berpandangan dan kulit yang lebih kukuh.
      - Kurang rapuh, rambut beruban dan mengurangkan keguguran rambut.
      - Berkesan untuk penurunan berat badan.
      - High-end anti-penuaan dan membantu melindungi berkemungkinan tidak kedutan.
      - Meningkatkan aliran darah.
      - Mencegah risiko osteoporosis.
      - Menentang gejala menopause.

      💟 Penggunaan yang disyorkan: Sebagai diet tambahan mengambil dua kapsul sehari, atau seperti yang diarahkan oleh ahli perubatan profesional.

      Awas ⚠⚠⚠ Jika mengandung atau menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil.

      Kualiti: Perfect
      Keselamatan: Terbukti
      Jaminan: 90 hari
      Hasil pertama: Dari 2 minggu

      Sila ambil perhatian kepade bahan2 yang kami guna dalam PinkLady Body Perfection

      Bahan2 yang kami guna kan sama sekali tidak merbahaya.

      http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

      Anda bole check di link yang disedia kan. Bahawa bahan yang kami guna adalah sama sekali tidak merbahaya seperti mana yang disaran kan oleh kkm

      Bahan2 yang kami guna kan berhasil utk menghasil kan bentuk badan yang ideal, melancar kan peredaran darah untuk mengimbangi hormon sekali gus mencantik kan kulit dan juga memelihara kesihatan rambut

      Yang lebih UTAMA adalah masalah dalaman wanita! Keputihan adalah masalah yang paling bahaya jika tidak diatasi dengan segera

      Pink lady Body Perfection mampu mengatasi masalah anda dalam masa 7hari pengambilan !

      Nak tau lebih lanjut?
      Whatsapp 0176026687 💃
      FOLLOW IG : pinkladyletops

      Delete
  17. salam...untuk rawatan kegatalan dan keputihan gunalah masker vagina dan feminine wash keluaran jamu susuk dara... diperbuat drp 100% herba... anak dara, isteri dan wanita hamil boleh guna.... untuk detail email saya... cahayajsd@yahoo.com atau pm fb... jamu susuk dara pos murah

    ReplyDelete
  18. Salam..sy ade bace blog sis..byk info yg sy dpt..sy dah 32++ weeks dah..1st bby..ade masalah keputihan, mcm susu basi n berketul,miss v tak gatal n xdela kuar bau plak..kdg2 warna kuning seakan hijau n kdg2 langsung xkuar pape, just lendir kaler putih jernih..dlu sis nyer pengalaman ade sma mcm ni ke? Btw, sy ade bace kisah bby sis yg meninggal, sgt menyentuh hati n sy pun menangis sma bile bace..pape pun sis, thanks for the info.. ^^

    ReplyDelete
  19. awk..kte nk tanye.. lpas cuci gune sirih tu kn..keputihan akn keluar lg or akn trus hilang.? sbb kte cuci gune air rebusan sirih,then tngok makin byk keputihan yg keluar... mmg akn jd mcm tu ke lpas kte cuci gune sirih ni.?

    ReplyDelete
  20. Salam,

    terimq kasih atas perkongsian puan, keputihan saya juga sama macam puan jgak lepas habis period n bila nak dtg period, warna putih susu n kegatalan yang teruk, saya nak try petua puan ni, harap2 dpt kurangkan sikt kegatalan tu, InsyaAllah..

    ReplyDelete
  21. =(

    dah bace ni makin risau plak,
    sb sllu douching, konon nk korek kulat2 kluar,
    tp bile baca, jgn simply2 masukkn jari dlm faraj takot2 kulat makin tertolak ke dlm, waaarghhh, serius takot...

    dulu masalh keputihan normal je, lendir jernih yg biasa...
    lepas amek jamu keputihan mcm menjadi2 plak, sb mcm susu basi...
    n now!!! worrying... sb 'susu basi' makin menjadi2...
    tp xde la rasa gatal tau berbau, cumanya keputihan bukan lgi lendir jernih tp keputihan yg putih kental...

    ....menyesal menyelubungi... =( =( =(

    ReplyDelete
  22. Tak pe nadirah.. Belum terlambat lagi nk rawat.. Saya ada satu lg tips tp x smoat nk update dan agak terlalu private kot nk cerita kat sini. Klu nk thu, email saya di nurunnadiamasrom@gmail.com

    ReplyDelete
  23. salam,akak, sy blm khwin lgi..tpi kdg2 keputihan sy tu berbau dan banyak.pekat..agak membimbangkan..sesuai ke guna air sireh tu ye?

    ReplyDelete
  24. salam,akak, sy blm khwin lgi..tpi kdg2 keputihan sy tu berbau dan banyak.pekat..agak membimbangkan..sesuai ke guna air sireh tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah boleh dik.. Tengok resultnya nnt sesuai atau x ye.. Sorry lmbt reply, aku x perasan... :)

      Delete
    2. Lubang dah longgar? Terowong lama tak korek tapi masih luas lagi? Kulit kedut2 dan tak gebu? 😱😱😱

      JANGAN RISAU!
      PINK LADY boleh kasi settle! 👌

      Nak tau ape itu Pink Lady?

      Pink lady ni complete kebaikan die dalam satu botol.

      PINK LADY Body Perfection:
      Fungsi PinkLady :
      ️ Membesar, menganjal & menggebukan payudara.
      ️ Perapat miss 'v'.
      ️ Mengurangkan nafsu makan.
      ️ Menghilangkan 'mood swing'.
      ️ Meningkatkan libido wanita.
      ️ Meningkatkan tahap collagen.
      ️ Meremajakan kulit.
      ️ Melancarkan peredaran darah.
      ️ Mengurangkan kadar keguguran rambut.
      ️ Mengurangkan 'period pain'.
      ️ Mencegah 'osteoperosis'.
      ️ Menghalang 'menopause'.
      ️ Menstabilkan emosi.

      Anda mempunyai masalah berat berlebihan?
      Masalah keputihan?
      Masalah rambut yg semakin menipis?
      Period tk teratur?
      Susu badan yang mcm chipsmore kejap ade kejap tkde?
      Nafsu utk bersama suami sangat kurang?
      Kulit berjerawat?

      PINKLADY - Perfection Body

      Bahan-bahan utama:
      Fenugreek, Mexican Wild Yam, Oat Grass, Pacific Kelp, Adas, Peuraria Mirifica dan Aleppo Oak.

      Mengandungi pelbagai fitoestrogen:
      Miroestrol, deoxymiroestrol, Genistein, Diadzein, Genistin, coumestrol, Diadzin, Kwakhurin, Mirificine, stigmasterol, campesterol, Mirificoumestan, Spinasterol.

      60 kapsul makanan tambahan.
      * Formula Advance

      MANFAAT PINK LADY:
      - Fountain makanan tambahan belia.
      - Peningkatan Payudara dan ketegasan.
      - Payudara yang lebih besar dan punggung bulat.
      - Mengetatkan faraj dan peremajaan.
      - Kesihatan faraj dan libido.
      - Mengekalkan kolagen dan tahap elastin.
      - Lebih kulit muda yang berpandangan dan kulit yang lebih kukuh.
      - Kurang rapuh, rambut beruban dan mengurangkan keguguran rambut.
      - Berkesan untuk penurunan berat badan.
      - High-end anti-penuaan dan membantu melindungi berkemungkinan tidak kedutan.
      - Meningkatkan aliran darah.
      - Mencegah risiko osteoporosis.
      - Menentang gejala menopause.

      💟 Penggunaan yang disyorkan: Sebagai diet tambahan mengambil dua kapsul sehari, atau seperti yang diarahkan oleh ahli perubatan profesional.

      Awas ⚠⚠⚠ Jika mengandung atau menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil.

      Kualiti: Perfect
      Keselamatan: Terbukti
      Jaminan: 90 hari
      Hasil pertama: Dari 2 minggu

      Sila ambil perhatian kepade bahan2 yang kami guna dalam PinkLady Body Perfection

      Bahan2 yang kami guna kan sama sekali tidak merbahaya.

      http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms/apps/adulterated

      Anda bole check di link yang disedia kan. Bahawa bahan yang kami guna adalah sama sekali tidak merbahaya seperti mana yang disaran kan oleh kkm

      Bahan2 yang kami guna kan berhasil utk menghasil kan bentuk badan yang ideal, melancar kan peredaran darah untuk mengimbangi hormon sekali gus mencantik kan kulit dan juga memelihara kesihatan rambut

      Yang lebih UTAMA adalah masalah dalaman wanita! Keputihan adalah masalah yang paling bahaya jika tidak diatasi dengan segera

      Pink lady Body Perfection mampu mengatasi masalah anda dalam masa 7hari pengambilan !

      Nak tau lebih lanjut?
      Whatsapp 0176026687 💃
      FOLLOW IG : pinkladyletops

      Delete
  25. Salam akak. Kalau saya masih muda belum berkahwin kan, sesuai tak nak pakai air rebusan sireh tu? Ada kesan tak kalau nak cuba cuci dgn air sireh tu?

    ReplyDelete
  26. Salam akak. Kalau saya masih muda belum berkahwin kan, sesuai tak nak pakai air rebusan sireh tu? Ada kesan tak kalau nak cuba cuci dgn air sireh tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah xde masalah dik sbb daun sireh tu bahan pencuci semulajadi, xde bahan kimia. Tapi just cuci luaran sahaja ye, jgn spi ke dalam sbb macam apa akk tulis kat atas tu... Ok. Gud luck :)

      Delete
  27. salam sis,,saya tengah pregnant 33 weeks...1st baby...saya ada masalah sikit...sy mengalami keputihan...tapi tak teruk...keputihan biasa je...tapi sejak kebelakangan ini...saya berasa gatal2 smpai dah bengkak...saya xtak garu pun....soalan saya...saya ada beli produk HPA Lady Cheer...(feminine wash)...boleh tak saya gunakan feminine wash tu semasa hamil ni...sesuai ke untuk orang pregnant?? ada kesan apa2 tak pada baby nanti???mohon sis dapat balas soalan saya ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sory dear saya lambat reply. Penggunaan intimate wash seharusnya adalah dengan kadar minima untuk melindungi bakteria baik dalam vagina. Tapi seharusnya sis berjumpa doktor supaya doktor dapat ambil sample.. Jangan berlengah ye...

      Delete
  28. Blog sangat menarik berbagi masalah kewanitaan umumnya !!! Obat keputihan yang perlu diperhatikan rekomendasi Pakar kesehatan reproduksi wanita BoyKe Dian Nugraha Ladyfem dan tisu majakani Hub 0858 7640 4365 /0819 0437 6711

    ReplyDelete
  29. Blog sangat menarik berbagi masalah kewanitaan umumnya !!! Obat keputihan yang perlu diperhatikan rekomendasi Pakar kesehatan reproduksi wanita BoyKe Dian Nugraha Ladyfem dan tisu majakani Hub 0858 7640 4365 /0819 0437 6711

    ReplyDelete
  30. Salam kak. Saya skrg 35weeks pregnant. Sy baru alami keputihan yg byk dalam 2 mgu ni disertai gatal. Dr dah ambik sample minggu lepas dan skrg ni tgh tgu result. Dr ade bekalkan sy ubat insert tu tp mcm tak berkesan. Paling sy pelik ubat tu keluar balik esoknye dalam bentuk cecair. Sy refer kkak ipar sy katanya ubat tu xmasuk betul2 dalam vagina. N lagi buat sy stress kkak ipar sy cakap ubat tu sekali je masuk. Keputihan n gatal sy tak kurang pun. Stress sgt. Baru jumpa blog akak. Sy nak cuba esok jugak. Kita ikhtiar harap2 Allah bantu. Bimbang sgt. Lagi bimbang kkak ipar sy cakap kalau btol ada infection kita xleh beranak normal mmg kena czer. Kkak ipar sy tu nurse. Wuwuwu ape2 pon tlg doakan yg terbaik utk sy n baby. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubat insert tu mmg akn kluar smula dlm keadaan cecair. Dlm keadaan cecair tu yg ubat tu akan bertindak dengan candidiasis atau keputihan. Cuma akk x pasti awak ni kena candida atau infection lain (sebab ada beberapa type). Candida biasanya common n x terlalu merbahaya melain klu awak kena GBS (Group B Streptococcus) - akk x sure ejaan mcm mana. Cuba google nnt. Sama ada bersalin normal atau x, doktor yg akn tentukan. Biasanya utk keputihan, doktor x prevent klu kita kena bersalin normal. Cuma, doktor akan bekalkn kita antibiotic sblm bersalin. Jangan skip antibiotic tu. Baby pun nnt lps bersalin akn diberi suntikan antibiotic.. Tunggu result n berdoa semoga Allah beri yg terbaik nnt.. In shaa Allah. Bykkn minum air zamzam n berdoa smoga kputihan hilang.. Kesan air zamzam ni pun mujarab n bergantung pd doa apa yg kita minta :)

      Delete
  31. Hi sis...saya skg dlm masalh yg sama..detect streptococcus group b..risau sgt..dokter bg antibiotik utk mkn then nest check up akn ambil lagi test utk laboratory..dokter ada ckp kalau ada laagi maybe x boleh bersalin normal...skg saya preggy 22 weeks...risau dgn pengalaman yg sis lalui..skg saya nk tnye adakah penggunaan airbrebusan sirih tu boleh utk wanita yg sedang preggy? Masalah saya x berkurangan even guna insert pil or antibiotik...sgt2 runsing.

    ReplyDelete
  32. Hi sis...saya skg dlm masalh yg sama..detect streptococcus group b..risau sgt..dokter bg antibiotik utk mkn then nest check up akn ambil lagi test utk laboratory..dokter ada ckp kalau ada laagi maybe x boleh bersalin normal...skg saya preggy 22 weeks...risau dgn pengalaman yg sis lalui..skg saya nk tnye adakah penggunaan airbrebusan sirih tu boleh utk wanita yg sedang preggy? Masalah saya x berkurangan even guna insert pil or antibiotik...sgt2 runsing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berkenaan masalah ct, akk x berani nak beri pendapat. Sebab ct ada gbs kn. Ct jgn terlalu fikirkan negatif. Fikir yg baik2 sahaja sbb apa yg kita fikirkan itu yg akan berlaku. Selalu fikir anak sihat and not effected by gbs tu.. Ct kena yakin n berdoa semoga Allah beri terbaik

      Delete
  33. Ttg rebusan daun sireh tu, ct cuba tye pndapat doktor ye. Akk x nk salah beri pndapat. Akk minta maaf klu xdpt mmbantu. Jaga kebersihan vagina, pastikan lepas buang air kecil, lap vagina sehingga kering. Kalau panties basah, tukar yg baru jgn pki yg lembap sbb boleh galakkn pmbiakan bakteria dlm vagina. Klu susah sgt, xperlu pki panties. Tu cara terbaik buat masa skrg. Bykkan minum air zamzam n berdoa mngikut niat di hati. In shaa Allah, Allah makbulkan :)

    ReplyDelete
  34. Daun sirih ni mmg mujarab sbb sy pun mengalami keputihan jugak..tapi sejak amal mencuci dgn daun sirih ni rasa kurang sikit keputihan dan sakit dibahagian rahim

    ReplyDelete
  35. As salam sis. tq ats info yg bmanfaat.. sy skrg 37w ++ pregnant. ank sulung. start 3bln preggy dpt msalah kputihan. mulanya kaler putih. lama kelamaan btukar jd kuning n now hijau.. salu refer doc pasal prob ni tp doc ckp normal slagi xgatal. ermm tp agak bbau.. skrg blk kg utk ready bsalin kt sni sy jumpa doc n ngadu prob ni. doc kt sni sgt prihatin. doc da amik sample keputihan sy.. ahad ni baru dpt result. n doc ada bf ubt insert.. mudah2an baby sy sihat.. tlg doakan ye... due sy 1hb3 ni.

    ReplyDelete
  36. HARUM MALAM : MENGEMBALIKAN NIKMAT KEBAHAGIAAN WANITA SEJATI

    Psssstt..
    Mahu ketat, melekat, nikmat ibarat malam pertama?
    Mahu harum mewangi sepanjang masa?
    Mahu jadi permaisuri di hati suami sampai bila2?
    Mahu kembalikan kebahagian rumahtangga?
    HARUM MALAM.. RAHSIA NYA..
     
    HARUM MALAM suppliment tambahan khusus buat wanita, untuk kekal sihat bertenaga dan merawat masalah dalaman seperti keputihan, gatal2 vagina, mengetatkan vagina, hilang hanyir haid dan membasmi bau badan yang tidak disenangi. Boleh diamalkan setiap hari termasuk ketika period, dalam pantang dan menyusui
    bayi. Ia bukan sahaja untuk mereka yang sudah berkahwin tetapi anak dara juga boleh mengamalkannya tanpa was-was!
     
    KEISTIMEWAAN HARUM MALAM :
     
    - Meningkatkan keinginan serta mempercepatkan ransangan seksual
    - Bertenaga dan mengatasi masalah vagina kering
    - Membantu mengetatkan dan menganjalkan vagina
    - Membantu membunuh bakteria dalam saluran kencing serta mengatasi masalah kencing tak lawas
    - Meningkatkan sistem daya tahan tubuh serta menstabilkan hormon
    - Mengurangkan tekanan dan stress
    - Membantu menganjalkan kulit serta tubuh badan dan mengurangkan kedutan

     KANDUNGAN UTAMA HARUM MALAM :
     -Extrak ros
    -Extrak sireh
    -Buah tin
    -kismis
    -madu
    -goji
    -limau purut
    -strawberry
    -pueraria mifrica
    -kayu serapat
    -buah delima
    -manjakani
    -pueraria lobata
    -senna
     
    CARA PENGAMBILAN :

     -Minum 1 sudu besar 2 kali sehari (pagi dan malam)
    **Wanita Mengandung Dilarang
     
    BERMINAT MENCUBA?
    JOM ORDER SEKARANG..
     
    HARGA KAMI :
    1 BOTOL = RM40(S), RM45(S/S)
    3 BOTOL = RM100(S), RM110(S/S)
    250ML / botol
    - harga termasuk kos pos laju -
    0185790420

    ReplyDelete
  37. daun sirih ne bolh pakai hari2 tk?

    ReplyDelete
  38. Assalam sis.mse sy mgndungkn ank ptma sy..sy xprnh mglmi kptihan..stlh mgndung ank y no 2 sy mglami kpthan y sgt truk utk kndgan y mcch 33wk,dh mc2 cre sy lku kn..tp xjge bjye,,sy skrg bntu mmkirkn pe ag y hrus sy wt.,sgle ubt sy dh mkn,,sy hrp sis dpt mbri ptlgan..

    ReplyDelete
  39. Salam semua. Daun sireh memang digunakan dari dulu untuk dijadikan 'feminine wash'. Sireh ni, untung sesiapa yg ada tanam sebab ada banyak sgt kegunaan. Cubalah dahulu mencuci dengan air rebusan sireh dan kaji makanan jenis apa yg membuatkan masalah tu muncul. Kadang2 cheese boleh tambah masalah keputihan.

    Tapi, kadang2, walau camana pun kita cuba jaga kebersihan dan berpantang makan itu dan ini, keputihan tetap muncul kerana hormon.

    Sekiranya ada sesiapa yang telah mencuba air sireh tapi masalah keputihan masih ada..atau pun nak something yg senang nak bawa ke mana2.. contact la saya untuk minta suggestion ye.
    Saya faham keadaan wanita yg mengalami keputihan.
    Dulu saya, siap dah pandai beli ubat pessary sendiri kat farmasi.
    Boleh stress gara2 keputihan ni kan!
    Alhamdulillah, dalam banyak2 produk, ada produk yang sesuai dengan sy. Harap saya dapat membantu wanita2 di luar untuk berikhtiar. InsyaAllah.
    Boleh SMS/ Whatsapp saya di 014 957 9569.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis lily bolehkah ibu mengandung gunakannya?

      Delete
  40. salam...
    rata-rata kesemua kes ibu mengandung..tapi saya pula masih bujang dan mengalami keputihan yg agak teruk...gatalnya masyaallah...raser nak menangis..tidur terganggu..stress..raser tekanan jiwa pun ye jugak...pernah berjumpa dengan doctor private and dia kate gara2 penyakit kencing manis saya...so bagi ubat makan jer untuk 6 minggu berturut- turut tapi tidak berkesan sehingga sekarang...sy macam putus harap..berdoa agar allah kurangkan penyakit sy ni...nak bertanya penggunaan air rebusan sirih tu xde side effect ke?mcm akan datangkan kegatalan atau allergy?sy ni kuat allergy jugak...mohon pencerahan...tq

    ReplyDelete
  41. JAMU SEDAP MALAM extra rapat merupakan ramuan turun temurun yang sebenar & 100% bahan semulajadi berasaskan MANJAKANI yang sangat terkenal khasiat dan kegunaan untuk mengatasi masalah kewanitaan yang berkait rapat dengan keintiman suami isteri...

    JAMU SEDAP MALAM MEMBANTU : ✔ Maintain Rapat, Ketat, Padat, Mantap & Lebih Bertenaga ✔ Tanpa Keputihan Merimaskan ✔ Tiada Senggugut Menyakitkan ✔ Payudara & Punggung Kembali Anjal ✔ Peredaran Darah Lancar, Wajah Kembali Berseri ✔ Lawas Membuang, Toksin Disingkirkan ✔ Kitaran Haid Normal & Lancar ✔ Tanpa Masalah Angin Seluruh Badan ✔ Mengecutkan Rahim, Rahim Subur ✔ Rawat Masalah Cyst & Fibroid Secara Semulajadi ✔ Aliran Susu badan Lebih Lancar ✔ Kembali Ghairah Bersama Suami ✔ Bau Badan Hilang, Hormon Stabil

    JAMU SEDAP MALAM SESUAI UNTUK? 1- Wanita & Gadis seawal baligh. 2-Mengalami ‘V’ berair. 3- Masalah keputihan. 4- Wanita selepas bersalin @ keguguran. 5- Masalah gatal-gatal di ‘V’. 6- ‘V’ berbau kurang enak. 7-Wanita yang kerap minum air batu. 8-Masalah haid tidak teratur. 9-Masalah haid berpanjangan. 10-Masalah haid tidak datang berbulan-bulan, bertahun-tahun 11- Wanita yang berkerja kuat & berat. 12-Masalah ‘V’ becak atau basah. 13-Wanita yang kena bentan kena sejuk-sejuk atau menggigil-gigil. 14-Masalah payudara kendur. 15-Masalah punggung jatuh

    TINDAK BALAS JAMU SEDAP MALAM: ✔ Jamu Sedap Malam yang dimakan akan mengecutkan rahim. ✔ Jamu Sedap Malam yang dimakan akan mengecut ‘V’ secara perlahan-lahan dari masa ke semasa ✔ Jamu Sedap Malam yang dimakan berfungsi memanaskan rahim. Darah-darah beku, kerak keputihan atau lender-lendir beku akan mencair dan akan menitis dari mulut rahim jatuh kedalam faraj. Perlahan-lahan lendir dan cecair turun ke permukaan faraj. ✔ Kemungkinan ‘V’ akan terasa becak kerana lender-lendir akan mula keluar berselirat. Bergantung pada situasi pengguna dari warna pekat keperangan, perang tua, bercampur darah, kehijauan, kekuningan, keputihan sehingga lendir tiada warna dan air yang tiada warna. (Kemungkinan seluar dalam basah akibat air bukan kencing) ✔ Terasa denyutan di ari-ari atau dalam rahim, di ‘V’, Dinding kanan dan kiri faraj bertembung secara perlahan-lahan dari masa ke semasa. ✔ Penggunaan berterusan semua kesan-kesan di atas akan hilang. Penggunaan yang berterusan membuatkan rahim menjadi sihat. ✔ Payudara berdenyut-denyut, menegang dan pejal. ✔ Jika rahim kembang akan terasa denyutan untuk mengecut.

    KESAN PENGAMBILAN JAMU SEDAP MALAM? 1. Kembali ghairah & bertenaga. 2. Faraj rapat tanpa lendir. Terasa sempit, lembab dan hangat dalam faraj. 3. Payudara yang kendur akan tegang dan anjal. 4. Punggung menggeleber dan jatuh akan tegang dan naik. 5. Penggunaan berterusan menurunkan berat badan yang ideal kerana toksin disingkirkan, penghadaman lancar. 6. Memberi kejutan pada suami 7. Mengikat rindu suami pada si pemakai. 8. Segarkan tubuh badan dari kepenatan. 9. Mengetatkan otot-otot dalaman selepas bersalin. 10. Mengempiskan perut & membentuk potongan badan ideal.

    CARA MAKAN JAMU SEDAP MALAM: * 3 biji - 3kali sehari (botol pertama) * 2 biji - 2 kali sehari (botol kedua dan seterusnya) * Tidak perlu di makan ketika haid KECUALI Senggugut, Masalah angin satu badan, Masalah haid yang berlanjutan. * 1biji pil kedalam vargina untuk ketat. (wanita sudah berkawin sahaja) * 1 botol mengandungi 120biji pil, hanya dengan penggunaan 1botol sahaja mampu memberikan kejutan buat diri anda serta pasangan

    RM50 free pos.

    Testimoni dari saya sendiri, xsampai smggu pun mkn jmu ni, rasa mmg ketat.otot kemut pun mkin kuat.hubby mmg puji la..heehee..keputihan mmg terus hilang la..cuba dulu baru tahu..;)

    Nak order taip jamu sedap ke 0185790420 @ whtsapp

    ReplyDelete
  42. memang bagus air cucian sireh tuk vagina...saya rebus dauh sireh masuk dlm botol..dah lebih setahun saya alami keputihan...pas cucio swminggu vagina bahgian luar yg dah jadi putih tukar jadi merah.tp still bahagian dlm ada keputihan...dah wat pap smear ada radang..tgh berusaha lagi jumpa doktor pakar

    ReplyDelete
  43. Sdg mengalami kgatalan yg amat sgt. Rasanya byk Rembesan cecair pada mulanya n dbiar lembap sehngga tjadinya pbiakan kulat. Sdh jumpa doc 3 kali. Tukar2 antibiotik. Kjap ok then balik lg. But this time sangat gatal. Hopefully wl get betterwit ur tips. Tq pn ummi.

    ReplyDelete
  44. Sy pn dh x tau nk buat ap....dh 4x insert ubt...dh buat hvs byk kali....1st result ad candida...second pn...third ad candida n gbs...yg keempat x jmpa pape...mslhnya still gatal teramat sgt...pnh tak sapa2 alami mcm ni...now dh 34 weeks....

    ReplyDelete
  45. Untuk anda yang alami masalah keputihan dan gatal2 yang teruk. Saya cadangkan anda gunakan set terapi keputihan dari doktor herba.

    Ianya sangat mujarab. Ramai yang dah gunakan dan keputihan hilang buat selama-lamanya..

    Cuba try masuk www.doktorherba.com

    ReplyDelete
  46. Masalah keputihan dialami oleh semua wanita. Tetapi anda boleh cuba jamu susuk dara.InsyaaAllah boleh hilang.

    ReplyDelete
  47. Sekarang ini dah ada cara yang lebih mudah untuk mengatasi masalah keputihan. Hanya perlu gunakan cuci sahaja bahagian intim dengan pencuci khas dari Set Terapi keputihan Doktor Herba.Insyallah masalah keputihan hilang dalam masa 3 hari.. produk selamat dan ada kelulusan KKM lagi.

    ReplyDelete
  48. Salam. Lepas saya bersalin anak sulung 5 bulan lepas, keputihan saya makin teruk. Putih dan pekat tapi tak gatal n tak sakit masa buang air. Cuma nya dia pekat berketul2. Soalan saya, boleh tak jika daun sirih tu direbus banyak kemudian air tu simpan? Kira buat macam intimate wash yg beli tu. Tak payah bila nak guna baru rebus. Boleh ke?

    ReplyDelete
  49. Salam ingin membantu masalah keputihan..minyak lovely v ..adunan myk zaiton dan manjakani...
    Mengawal lendir dan lelehan #far@j : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada#far@j yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.

    Membersihkan lelehan haid dan nifas:
    Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
    Berminat boleh singgah page lovely v fb yati amin @ wassap 012-3228136 insyallah ingin membantu..

    ReplyDelete
  50. Salam..sy bru kena keputihan mengejut 5 ari lepas..berlarutan smpai smlm..bau hanyir nak mampus la..mmg xthn..myb sbb sy pkai pencuci kerap sgt..then sy pn try ambik jus harum malam..stp mlm sy btungku dkt air pnas.lg 1 sy makan pil manjakani ...sy xtau mana 1 yg memberi kesan..sbb sy guna semuanya..n last semalam sy rebus biji manjakani smpai lembut..ambik sket isinya n masukkan ke dalam vagina..mmg sumpah demi allah da hlg bau bsuk miss v sy.

    ReplyDelete
  51. Asslm..sy nak share pengalaman sy jg. Masa mengandung anak pertama sy stat ade mslh keputihan. Lama2 brtukar jd hijau n kuning. Doc just bg ubat insert tp keputihan x hilang. Masa bby 18 weeks doc sahkn bby sy meninggal dlm kandungan. Sy redha. Mgkin ni ujian utk sy. Kali ke2 sy preggy, mslh ni tetap ada n x hilang. Sy mnjalani vaginal swap dan doc sahkn sy ade GBS tp doc ckp xbahaya utk sy. Kesannya mgkin pd bby semasa proses deliver nnt. Tp sms kandungan 6 bln, sekali lg Allah uji sy dgn mengambil kembali bby utk kedua kalinye. Allah je yg tau perasaan sy dan kini sy tgh brpantang. Diharap rakan2 yg membaca jgn ambil remeh mslh keputihan. Sy bkn nk ckp bby sy meninggal sbb ni. Tp sbg ibu, sy agak kesal wpun mcm2 cara sy cuba utk atasi mslh ni. Apepun, perancangan Allah s.w.t adlh yg terbaik. Smga perkongsian sy dpt membantu rakan2. Insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah. Saya tak sangka awak setabah ini untuk hadapi dua kali keadaan yg sama. Terima kasih atas perkongsian ini. Saya harap selepas ibu2 lain baca komen awak, mereka akan lebih memandang serius masalah keputihan ini. Terima kasih sekali lagi...

      Delete
    2. Sy pn xtau mcm mane sy blh jd sekuat ni..skrg sy tgh berusaha utk mengatasi mslh ni. Sy takut utk preggy lg sekiranya mslh ni masih membelenggu. Doakn sy jg ye smga mslh2 ni dpt diatasi. Begitu jg dgn kaum2 wanita yg lain

      Delete
  52. assalamulaikum... sy ( nurul) msih belum berkahwin dan umur 25 tahun... thun depan akn mendirikan rumah tangga... cuma sy skrg risau tntg mslh keputihan... dh lame hadapi keputihan ... ni berwarna putih susu.. kadang2 kekuningan....dh mcm2 cara sy cube ambil ubat makan... beli intimate wash... tp stop akan sementara je lepas tu jadi balik... cuma hari ni alhamdulillah terbaca blog ni... trm ksh ats perkongsian ni...sy akan ikhtiarkan cara ni... doakan sy yg sdg risau ttg mslh keputihan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  53. Asslm nurul..sy hrp nurul jgn ambik ringan ttg mslh ni ye. Doc ckp klu da jd warna lain mcm yg sy alami, kemungkinan bsr nurul trkena jgkitan kuman. Cuba wat vaginal swap utk tau sama ade nurul trkena jgkitan or x. Akak da 2 kali kehilangan bby. Cukup menyakitkn..skrg akk try guna ubat tabib. Hrp2 brkesan coz br 2 hari guna. Alhamdulillah stkt ni da x kluar ape2. Klu x, stp hari kna tukar panty liner 4 ke 5 kali sehari..

    ReplyDelete
  54. hehehe .nak komen juga.....berdasarkan pengalaman menderita penyakit ni bertahun2 dan baru baik sikit.ok sebenarnya syarat no 1 nak baik ialah kene pantang makan.kalau x pantang makan,telanlah jamu ke maajun ke 10 lori pun,keputihan x akan baik.no 1 kene pantang ais batu.air sejuk yg refrigerated ok tapi jgn melampau sejuk sgt.kurangkan minuman manis sbb gula boleh feed lagi kuman candida tu, dan gula pun antara penyebab kanser kan.jgn makan sayuran yg sejuk mcm timun tu.banyakkan makan ulam2 yg fresh especially pegaga.lepastu ,wajib makan supplement mcm jamu ke untuk memperbaiki bahagian kewanitaan kita.dan setiap kali nak minum jamu tu,wajiblah berselawat dan berniat untuk mintak kesembuhan.kalau keputihan teruk,kene ambik dos yg lebih dari dicadangkan.semasa tempoh berubat,kene jaga tut tut tu,pastikan sentiasa kering bersih.kalau buang air,pastikan dia dilap kering baru pakai sepentot.sepentot tak boleh ketat.pakai pantiliner untuk pastikan sentiasa bersih segar.saya dapat petua dari seorang tukang urut indon,katanya minum air sireh bagus untuk hilangkan keputihan disamping untuk kesegaran badan dan menghilangkan bau badan.saya sekarang minum kopi manja kasih 2 kali sehari.....permulaan saya minum mmg best miss v rasa kering je xde keputihan tumpah.now masih ada keputihan turn sikit2 sbb saya x pantang ais,sbb kadang2 saya makan kat kedai saya teroder air berais huhu.tapi saya rasa kalau saya ikut pantang semua insyaAllah akan menjadi

    ReplyDelete
  55. Sy juga pernah mengalami masalah keputihan yang teruk semasa preggy anak 1st. Mmg memeritkan dlm keadaan mabuk..kegatalan yg menggila..Allah jer yg tau..masa cek kt dr..just bg cream n ubat sumbat tu..mmg on off jer..spi satu tahap..sy x bleh pki seluar(d).Then..last..mak sy carikan daun sireh untuk basuh dan bertangas..selain itu cendawan/kulat oren yg selalu ada pada batang pokok mati..Alhamdulillah ada kurangnya..tp mmg betul kata akk ummi..elok gunakan sireh..masalah sy still berulang utk 2nd bb..then cara yg sama sy amalkan.selain tu..asam keping dicampurkan dgn garam..buat tok basuhan..ni tok preggy anak ke3 seram sejuk rasa..spikan dr yg biasa in charge saya dah reminder sy ttg problem yg sy akan hadapi setiap kali preggy..smh Allah permudahkan kali ini..

    ReplyDelete
  56. tak sangka tak boleh korek utk cuci bahagian dalam.sbb slalu dpt info dlm group wassup ttg mandi wajib wanita kena korek lubang.tp sy mmg musykil boleh korek ke?sbb walau cuci tgn,tgn kita ni ada byk kuman,masuk la sgala kuman dlm tu.yg pasti sorg doktor juga mberi info kbanyakan kes kanser pelvic adalah semasa muda mereka suka amalkan memasukkan jamu ke dlm kmaluan.just shre info,tpulang pndapat msing.drpd guna jamu masuk dlm lebih baik guna rebusan sirih je.tbukti selamt tiada kesan smpingan

    ReplyDelete
  57. Wlau ngah prgnt pun stay leh amal kn cuci bhgian intim dgn daun sireh? Xde effect pda kndgn kn?

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Salam. Sy nak tanya, akk pki daun sireh tu ok tak utk masalah kulat?? Maksud sy mungkin kulat dah takde so akk mybe prnah stop guna?? Sbb sy try guna daun sireh dan air rebusan buat cuci dan minum.. Klu mslah kulat dah takde sy ingat nk stop sbb tak tahan nak minum hari2, pahit ya amat.. Bole muntah silap2.. Klu buat cuci InsyaAllah berterusan..hope

    ReplyDelete
  60. Salam, sy nk share pengalaman setelah kena keputihan selama 6 bulan. Sy kahwin pada Oct 2014. Dan sejak Nov 14 sy kena keputihan smpai la sekarang. Mula2 rasa gatal je dan pergi klinik doctor bg antibiotik, cream antifungal. Guna cream pedih sgt jd dtg balik klinik doctor bg ubat lain iaitu pessary utk masukkan ke miss V. Lepas guna pessary keadaan makin teruk sbb keluar lelehan yg banyak mcm nanah dan sangat gatal. Bbrp hari lepastu sy buat appointment dgn pakar O&G. Doctor bg antibiotik utk 5 hari dan pil utk masuk miss V. Lepas habis treatment keadaan jd ok gatal semua hilang tapi lepas bersama suami je sy kena balik gatal2 tu & beberapa hari kemudian terus keluar discharge pekat mcm nanah dan sgt gatal. Total 3 kali sy pergi jumpa pakar tetap tak baik. Last appointment doctor suruh sy minum air suam lebih at least 1.5 L, ambil Vitamin C, probiotik, lebihkn makan sayur & buah, dan guna pencuci vagina 2 kali sehari shj.

    Lepas 2 hari amalkn apa yg doctor suruh, mmg dpt result drastik dimana sy takde lg rasa gatal2 walaupun tetap keluar discharge kekuningan dan pekat mcm nanah. Sy teruskan lagi makan yogurt & amalan di atas dan harini tak ada langsung gatal2 dan discharge yg tak normal. Harap sgt dpt kembali sihat mcm biasa. Terseksa bila kena keputihan ni. Jadi sesiapa yg kena keputihan boleh amalkan apa yg doctor suggest utk sy. Oh lupa nk bagitau, sy pernah cuba cuci dgn air rebusan daun sireh & manjakani tapi tetap tak jalan. Kesimpulannye sy rasa kita kena jaga pemakanan dan balancekan balik flora dlm miss V kita sbb naturally badan kita dh ada bakteria yg baik utk elakkan dr kena infection.

    ReplyDelete
    Replies
    1. update: lepas sy tulis seperti kat ats masa bulan April 2015, tak lama lepastu sy kena lg keputihan. Setiap bulan sy beli ubat pessary kt klinik biasa. Sy buntu sgt time tu sbb xde penyelesaian. Smpai la masa bulan August 2015, tiba2 mlm tu sy kencing berdarah mcm period! Kencing tp keluar darah & berketul2 & sgt sakit!

      Esoknye sy check rupanya kena kencing kotor & bacaan bacteria sgt tinggi. Doctor bg IV Rocephen (maaf klu salah eja) selama 5 hari berturut, antibiotik & Ural (dlm paket utk cuci/lawas kencing). Lepas habis treatment, keputihan sy serta merta hilang! Sy fikir mungkin selama ni sy kena kencing kotor. Doctor pakar pun tak check air kencing masa sy buat treatment dulu. Jd sy harap sesiapa yg tgh buntu tu boleh cuba check air kencing kotor jgk mcm sy. Harap info ni membantu. TQ

      Delete
  61. Assalamm... Sy bru dpt tw dr misi yg bertugas.. Bhwa sy mgalami kputihan.. Agk ralat jgk.. Sbb sy xprasan bhwa sy sdg mgalami keputihan.. Smlm sy dmskkan di wad.. Asalnye perut memulas yg amat..kndungan sy skrg 35w.. Sblm ng.. Mase kt.klinik krjaan.. Doc ad bg ubt yg kne mskkn kt mis V.. Tp.. Sy xbt..anggpan sy.. Xperlu.. Tp.. Ble bru je kjp td misi bg ubat utk mskkn kt mis V tkedu jgk sbntar.. Trus sy ggle.. N jmpe.blog ng... Kptihan ng sbnrnye bhye jgk ye utk bby kt dlm kndungan.. Time misi bg ubat sy dlm keadaan mamai.. Xsgka mse check "jalan" smlm..doc sahkan ada kputihan.. Ais.. Sjak sy hmil mmg byk sy mnum.. Wpm encik suami sllu pesan dr awl kehamilan... Jgn minum ais.. Dlm diam2.. Sy minum jgk.. Mmg sriuse.. Sy jd ketagih.. Wahal sblm ng.. Sy mmg xminum ais..rse xlgkap ble mnum air msak je.. Bab mkn manis2.. Sblm ng.. Sy mmg xsuke mkn manis2.. Ble da dua kli mnum.air gula.. Kononnye.. Sy blh mkn mnis2.. Bab mkn n minum mnis2 pm.. Encik suami sllu pesan.. Jgn mkn@minum yg mnis2.. Mgkin ng smua kedegilan sy.. Xdgr ckp encik suami... Skrg sy dshkan ad kputihan.. Hrp2 smuanya ok.. N bby pm lhir ngan slmt nnti.. Pk positif.. Dgn hrapan.. Smua akn kmbli pulih cm biase.. Baby lahir dgn slmat xde mslh.. Aminnn..

    ReplyDelete
  62. Assalam.nak berkongsi pengalaman keputihan.saya juga mengalami keputihan yang melampau sejak 4 bulan lepas.sebelum ini keputihan yang biasa saja tapi kali ini teruk sangat. keputihan berselaput di bahagian v dan rasa gatal yang amat sangat di kawasan kelangkang. saya berjumpa doktor dan diberi ubat antifungal, ubat gatal dan ubat sapu. selepas makan ubat keputihan berkurangan tapi gatal masih ada.kawasan kelangkang nampak lebam dan melecet. bila taruk ubat sapu kurang sikit gatalnya.keputihan masih berulang selepas saya habis period.
    saya cuba cari alternatif lain.bacadan cari info di internet petua rawat keputihan.dan salah satunya dengan menggunakan bawang putih.ambil seulas bawang putih sederhana besar.kupas kulitnya dan basuh hingga bersih.pastikan tangan pun bersih dan masuk bawang putih ke dalam miss v. saya dah mencubanya.alhamdulillah keputihan dah berkurang dan tak gatal lagi.saya buat waktu malam sebelum tidur.esok paginya bawang putih dikeluarkan. saya ulang untuk 3 malam berturut2 dan memang berkesan.cuma perlu hati hati takut bawang putih ditolak jauh ke dalam miss v susah nak dikeluarkan pula. saya cuci miss v dengan air dan kerap tukar panty untuk keselesaan.
    alhamdulillah keputihan berkurang.

    ReplyDelete
  63. Wah.. perkongsian yg sangat menarik sekali. tips wangikan miss V

    ReplyDelete
  64. Salam. Sy ezzah..
    Sy skrg ngah hamil 5blan. Sy pun ade masalh keputihan. Penah guna ubt insert skali tpi xbkesan. Hilang 2 3 hri je pastu dtg blik.
    Sy riso jgk sbb ni 1st baby sy stelah 5tahun tunggu. Sy slalu korek guna jari sbb xtahan gatal. Rupenye xboleh ye buat mcm tu. Huhuhu
    Keputihan sy berubah2. Kdg2 cairan mcm lendir bwarna putih atau krim.
    Kdg2 berketul2. Kdg2 gatal hanya Allah yg taw sampai melecet sekeliling faraj.. sy memg xpenah tinggal pantyliner xkira waktu. Tdo mlm pun pakai sbb xsuka nanti sluar dalam terkena cairan keputihan. Memg seksa sgt..
    Pas ni nk try daun sireh mcm yg u guna. Hope berkesan..
    Thanx coz sharing info yg sgt3 berguna..

    ReplyDelete
  65. salam ummi. thanks for sharing. Yg komen pun thanks jugak sbb dapat info dr korang. CUma ct nak tnya ni, lepas cuci guna daun sireh tu, adakah perlu bilas dengan air biasa lagi atau biarkan je dengan air sireh td tu je..? Harap ada yang sudi reply. Thanks semua.

    ReplyDelete
  66. Klu saya, saya dh x bias dgn air dah..saya biar je kesegaran daun sireh terus mnyerap. hihi

    ReplyDelete
  67. Klu saya, saya dh x bias dgn air dah..saya biar je kesegaran daun sireh terus mnyerap. hihi

    ReplyDelete
  68. Salam.. Nak tanya sehari berapa kali cuci miss v dgn air rebusan sireh? Berapa lama akak amalkan sampai sembuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap bulan selepas period kena amalkan. Sejujurnya tak sembuh pun tapi dapatlah mengurangkan keputihan tu sendiri,

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. Sy dpt petua utk rawat keputihan... Ambil 7 helai daun sireh + 7 kuntum bnga cengkih + sedikit Gula batu. Masukkn dlm cawan dan tuang air panas y mendidih. Biarkn suam dan minum pagi dan mlm. Hasilnya keputihan hilang, adik berbau wangi, dan nafas pn wangi jg. ☺☺☺
      Doakan sy preggy n dpt baby yer... Sdg menunggu nie... 😊

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
    8. tq sis adila. mcm petua yg bidan urut saya beri..tq atas tips ini.. in shaa Allah ada rezeki awak nnt utk dpt baby..

      Delete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. Salam ummie sy pun mengalami masalah keputihan dan sedang hamil.. tapi x pernah check lagi la..skrg 32minggu.. yg pelik nya ketika bersama suami, suami rasa gatal pada alat sulit.. boleh ke virus ni berjangkit pada suami?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sis..jangkitan kulat di vagina boleh mengenai suami juga jika bersama..dptkn rawatan sis

      Delete
  72. Salam ummie sy pun mengalami masalah keputihan dan sedang hamil.. tapi x pernah check lagi la..skrg 32minggu.. yg pelik nya ketika bersama suami, suami rasa gatal pada alat sulit.. boleh ke virus ni berjangkit pada suami?

    ReplyDelete
  73. Salam ummi najla...pda mula nya sy ingin mngucap kan ribuan trma ksih atas petua yg ummi najla kngsi kan...dan xlupa jgk kpda akak2 smua trma ksih sbb kngsi mslh dan kngsi petua2 lain...sy jga sma sprti akak2 smua ad kptihan dan miss v gtal2 smpai sy garu dan time buang air kcil perrrrhhhhh mmng mnyeksakan pdih sgt2...di sbb kan sy xlrat nl tggung smua....sy try bkak google jmpa petua akak ummi najla...mmng skrng smua nya dh ok sgt2 kpthan beransur pulih gtal2 pom dh xda...petua yg sy amal stiap hri...7hlai daun sireh dan rebus lpas tu niat dlm hti mntak kpda yg mha kuasa ingin mnyembuh kn pnykit...wktu pgi time mndi sy cuci miss v dgn jsdara lpas tu sy bilas dgn air biasa cuci smpai brsih dan lpas slsai mndi sy cuci plk miss v sy dgn air rebusan daun sireh,,sblm mkn pula sy mnum hrum malam...air rebusan sy gna 3 kli shri untk cuci mss v...mmng ok sgt skrng dh xpyh srbut dam ttkan dgn mslh ni lgi...

    ReplyDelete
  74. Salam sis ummi najla...saya disahkan dijangkiti GBS sebulan sebelum saya disahkan pula hamil anak kedua dan kini kandungan sy berusia 6mggu...saya da mgalami masalah gatal n busuk tramat sejak disember 2014 dan on off.dari daun sireh, semambu, insert ubat n jamu mcm2 sy da lakukan utk skurg2nya mgurangkan masalah sy...namun sy dapati bbrapa harini sakit sy makin menjadi2 sejak sy stop pengambilan kesemua antibiotik dan ubat selepas disahkan hamil rabu lepas. Doc minta sy datang ke klinik seandainya kluar keputihan tersebut namun memandangkan harini hari cuti pasti hanya MA yang ada dan merumitkan keadaan...kalau sebelumni sy besemangat merawat masalah saya tp skrg saya jadi buntu dan serba xkena sejak saya tahu saya hamil. Saya susah hati 😔

    ReplyDelete
  75. unee, boleh mesej saya? 0127244994

    ReplyDelete
  76. Assalam , masalah keputihan dalam kalangan wanita memang sangat menganggu .Nak buat aktiviti luar pun memang dah tak selesa .Apa kata kalau anda cuba Tips Mengatasi Masalah Keputihan Wanita
    Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

    ReplyDelete
  77. Salam, masalah keputihan memang merimaskan..

    saya ada satu produk, jamu manjakani serapat..sangat2 berkesan merawat masalah keputihan..pelanggan2 yang beli mesti komen keputihan diorg berkurang..n xperlu lagi nak pakai pantiliner..

    kalau whatsap sy nnti sy tunjuk testimoni..produk ni selamat ada kelulusan kkm..n takde kesan sampingan..100% herba

    boleh whatsap sy 013 4257476..sy harap boleh bantu sape2 yang ada masalah keputihan teruk..

    ReplyDelete
  78. Terima kasih sbb share maslah kepuyihan ni.. Saya pun mngalami madalh yg sama.. Keputihan seperti susu basi.. Seksa rasa.. Pedih sakit.. Dulu pnh kne keputihan saya guna tongkat ajinat madura.. Masuk kn tongkat dlm vagina kmudian kluarkn nnt keputihan keluar bnyak jgk dan mmg berkesan.. Kali ni saya kene lagi tapi disebabkn terlalu gatal dn lambat beli tongkat tu jafi teruk dan luka sbb garu.. Huhuhu boleh lah try daun sireh dulu.. Hihihihi yg nk try tongkat tu hati2 tau sbb mmg ketat giler lepas guna.. Cik abg mesti suka..

    ReplyDelete
  79. Terima kasih sbb share maslah kepuyihan ni.. Saya pun mngalami madalh yg sama.. Keputihan seperti susu basi.. Seksa rasa.. Pedih sakit.. Dulu pnh kne keputihan saya guna tongkat ajinat madura.. Masuk kn tongkat dlm vagina kmudian kluarkn nnt keputihan keluar bnyak jgk dan mmg berkesan.. Kali ni saya kene lagi tapi disebabkn terlalu gatal dn lambat beli tongkat tu jafi teruk dan luka sbb garu.. Huhuhu boleh lah try daun sireh dulu.. Hihihihi yg nk try tongkat tu hati2 tau sbb mmg ketat giler lepas guna.. Cik abg mesti suka..

    ReplyDelete
  80. Sy baru dpt tau sy ade jangkitan candida albicans. Sy ade g klinik swasta cek sbb keputihan sy yg sgt bnyk. Then doc buat ujian amik sample keputihan utk kesan jika ade jangkitan. Td dpt result sy simptim sy ade candida albicans. Mcm mane cara merawatnye. Ade effect ke utk baby?

    ReplyDelete
  81. Nak tnye la.. Kalau lepas kite bilas kemaluan pakai air rebusan daun sireh,garam dan manjakani perlu ke kite bilas pakai air bersih selepas bilas pakai air rebusan tdi..? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak bilas pun xpe.. nk bilas pun xpe.. hehe

      Delete
  82. Kalau petua org indonesia. Rebus 3 helai sireh. Dah minum dan selebihnya buat pencuci.

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikumm kak umi. Saya seorang student,21 dan belum berkahwin. Semalam saya terkejut lps dapati keputihan saya bentuk mcm susu basi dan ketulan yg besar sebesar ibu jari. Allahu. Takot sngt. Boleh tak saya contact kak ummi untuk tanya lebih lanjut tentang pengalaman kak ummi. Syukron.

    ReplyDelete
  84. Salam. Trime kasih kak ummi atas perkongsian pengalaman & petua kak ummi tu. Daun sireh mmg da jadi amalan org dlu2 kan. Terkenal dgn kebaikannya.. Insya Allah sy akn amalkn petua yg kak ummi kongsikan tu.. kak Ummi, boleh x kite sapu losyen di bhagian kelengkang? Bau wangi tu nnt ade effect x?

    ReplyDelete

Click! Click! Click!