Friday, 15 June 2012

Congenital Diaphragmatic Hernia (Bidadari Syurga Khaleedah)

Sudah lama aku tak dapat nak mengupdate cerita terbaru di blog kesayangan ini. Terutamanya cerita-cerita menarik dan pengalaman yang sangat indah bagi aku di dua tanah suci, Madinah al-Munawarrah dan Makkah al-Mukarramah. Sesampai je di airport Changi pada pukul 3 petang, 9 Jun 2012 yang lepas, aku sudah mulai bingung dengan perubahan masa dan cuaca. Kepala sudah rasa pening dan badan sudah mulai melekit. Masa tu memang rasa tak sabar-sabar nak sampai rumah di Kulai dan terus landing je. Tup-tup bila sampai rumah, family dah ramai especially mak mertua aku yang tunggu sedari tengahari lagi. Maka, tak ada istilah rehat untuk aku sampailah hari Ahad esoknya kerana ahli keluarga yang tak pernah surut datang menyambut kepulangan aku yang aku rahsiakan pemergian ke sana sebelum ini. Walau penat, aku rasa sangat gembira dan terharu dengan sambutan itu. Insya-Allah akan aku ceritakan kronologi jemputan Allah yang tidak disangka ini pada entry-entry akan datang.

Mulai Isnin, 11 Jun 2012, aku sudah mula ke sekolah, tiada istilah cuti kerana memikirkan tanggungjawab sebagai pendidik untuk murid-murid tercinta. Kesibukan sesi persekolahan baru ditambah dengan subjek baru yang perlu aku ajar, Chemistry buat hidup aku jadi agak kelam-kabut. Blog dan forum Ratu Hati macam tak sempat nak dijenguk. Suhu BBT pun nyaris-nyaris terlupa bila setiap pagi aku terlompat dari katil kerana bangun lambat. Sehinggalah pada 13 Jun 2012, aku terima notification dalam e-mail mengenai satu comment yang ditinggalkan dalam entry Wad Paedatrik. Satu comment itu telah menjadi beberapa siri comment yang buat hati aku tersentuh untuk beberapa hari ini. Aku terpanggil untuk sharekan cerita mengenai seorang sahabat yang belum pernah aku jumpa tapi aku rasa cukup dekat di hati kerana kisah kami yang hampir sama walau latar cerita kami berbeza.

Berikut adalah kisah seorang ibu yang sangat tabah yang aku panggil sebagai Niesa. Cerita ini telah aku copy dari forum Ratu Hati dalam thread Kelab Ibu IUD (Baby Dies After 18 Weeks Pregnancy).

"AsSalam mommies2 semua.niesa user baru di RH ingin berkongsi pengalaman melahirkan baby girl,Khaleedah pd 16/5/2012.kes niesa bukan IUD tapi niesa baca dr thread ni ade juga yg mengalami kes seperti niesa n harap mommies2 semua sudi mendengar luahan rasa.biarlah niesa cerita dr awal history pregnancy niesa ye.

niesa kahwin on 8/8/08.few months aftr married,ade timbul semcm rashes di bhgn betis.pergi doc,doc ckp jangkitan kulat.semcm rashes tu muncul dlm 2-3 kali sebulan diikuti joint pain n kaki membengkak.niesa diam ajelah sebb doc pun ckp jangkitan kulat.july 09 niesa pregnant 6 weeks tapi miscarriage.buat d&c di puteri specialist,jb.masa tu sedih sebab baru igt nak hadiahkn hubby good news for 1st anniversarry.january 2010,niesa sakit perut yg amat sgt.rs mcm nak pecah perut ni.cpt2 hubby antr gie klinik.doc wat test niesa pregnant.niesa terkejut sebab baru abis period.tapi doc ckp mcm lain je,better awk gie hospital.sakit perut awk ni mcm ectopic pregnancy.hati ni gembira bila dengar pregnant tapi risau sgt bila doc kate kandungan luar rahim.esok pagi2 gie jumpa doc yg sama wat d&c niesa di puteri specialist.die scan x nmpk ape2 dlm rahim.niesa dah takut sgt.die suh wat blood test n balik.klau ade ape2 die call.lps lunch niesa balik rumah.lps maghrib dpt call dr doc suh dtg admit ke hospital.die confirm niesa ectopic pregnancy.sedihnye dgr doc bg bad news.mlm selasa tu jugak admit hospital.masuk wad org bersalin tgk masing2 dgn baby.sayu je hati ni.khamis ptg doc wat laparoscopy surgery.friday pagi doc wat vsit die inform die terpaksa potong tube sebelah kanan sebab condition tube dah teruk sgt n perut niesa dah penuh darah.menangis2 niesa bila doc beritau mcm tu.Hubby dtg amik nak discharge pun terkejut dgt berita tu.tapi doc tu selamba je ckp ade lagi satu tube.mesti blh pregnant lagi.ujian ALLAH,niesa susah nak lekat.dah ni tinggal satu tube aje.2,3 hari menangis aje kenangkn nasib bdn.alhamdulillah,ramai kwn2 suntik kata2 positif n x kurang juga bg pandangan negatif spt lps ni lg susah lah nak pregnant.terfikir gak klau lah lg satu tube ni rosak jugak.

few months after,semcm rashes tu timbul balik n semakin teruk.hubby trus bw niesa jumpa dermatologist kat puteri specialist.doc nmpk aje,doc tye,"has anyone told u,u had vasculitis?".terpinga2 x tau ape doc ckp.doc tye family ade yg sakit sle x?pernh dgr psl sle x?mase tu prnh dgr sle tp x tau sakit ape.doc ape skin sample skit nak wat skin biopsy utk confirmkan diagnos die.die suruh google psl vasculitis.a week after,doc confirm niesa ade vasculitis.satu kategori dgn sle tapi niesa nye condition still mild.die refer to rheumatologist di HSA.Ya ALLAH,bertimpa2 ujian Kau turunkn pdku.

september 2011,niesa+hubby gie jumpa obgyn di johor specialist nak wat fertility treatment atas nasihat sorg kwn.doc advise wat scan fallopian tube utk make sure left tube ok,xde infection.mase tu last menses cycle 30/8/11.early oct,period x dtg.niesa wat home UPT.result +ve.alhamdulillah.sujud syukur n doa kandungan ok n pjg umur.Hubby balik keje letak UPT kat sink toilet.bila die kuar toilet,tye die,"Nampak tak?".die tye ape maksud 2 line?bile inform ,"Sayang pregnant."Happy sgt tgk muka die.later jumpa doc kat jsh n die kate nasib baik x trus wat tube scan.so,die kate kene monitor betul2 keadaan niesa sbb ade autoimmune disease.niesa wat check up kat gov n private.dkt gov 2 doc,obgyn dan rheumatologist.

naik cuti CNY,niesa gie chk up obgyn di hsi,johor.doc yg chk detect sumthing pd baby.die kata perut baby awk mcm tebal lah.tapi takpe.nanti kita wat detail scan.niesa dah mengalir air mata.die bg next app another 2 weeks.niesa x blh tunggu.13/2/2012,niesa jumpa obgyn di jsh.minta pendapat die.die khabarkan berita buruk.ade 2 kemungkinan.1st,paru2 masuk air,2nd usus termasuk dlm dada.he mention situation yg 2nd serius.baby kene operate after deliver.doc bg 2 option for referral.1st,head of gynae di hsa.tapi sgt susah nak jumpa.maybe amik masa 3-4 minggu.2nd,doc di singapore tp costly.mase tu niesa n hubby x pikir psl duit dah.kami nak baby selamat aje.so,we chose to go to see doc in singapore.16/2/2012,kandungan 23 weeks.niesa+hubby gie singapore jumpa doc utk fetal anomaly scan.doc confirm baby ade birth defect.congenital diaphragmatic hernia.very rare case.nisbah 1:4000.baby yg ade defect ni,risiko pd paru2 x develop.Chance survival 50-50.hancur luluh,remuk hati niesa+hubby.doc beritau klau deliver,baby ok,stabil baru blh wat repair.klau x,condition teruk sgt,right after birth pun baby blh meninggal dunia.bila doc ckp mcm tu,niesa x terkata ape dah.x berhenti-henti menangis for the whole week.duk rumah,menangis aje keja terigtkn nasib bdn n baby.Hubby pun sama sedih+mengalir aje air mata.niesa jumpa balik obgyn di jsh n die tgk report yg doc spore buat.die kate die nak refer kes niesa ke HSA sbb ni bukan expertise die.die usahakn utk niesa jumpa dr j.ravi di hsa.alhamdulillah,ALLAH maha kuasa,Dia permudahkan jln n peluang kami.dpt niesa jumpa dr ravi.dr ravi bagitau niesa worst case scenario.die pujuk niesa beritau good things happens.starting from there,n di bantu nasihat dr seorg doc wanita yg baik di tmn perling,jb niesa+hubby tanamkan sikap positif.yakin baby kami akan survive.setiap org ke mekah kami kirimkan doa kami agar bayi kami sihat,selamat dan pjg umur.niesa jg pemakanan.buat solat hajat.x putus2 berdoa agar bayi kami pjg umur.chk up di hsa niesa pergi seminggu skali.alhamdulillah,bos dan rakan2 di ofis semua memahami.

masuk bulan ke-7,position baby breech.doc kate ade masa lg baby utk pusing.niesa diberi suntikan utk mematangkan paru2 baby.chkup dr 28 ke 36 weeks,position baby masih breech.doc schedule c-sect on 38 weeks utk kuarkn baby.edd niesa on 6/6/12.38 weeks on 23/5/12.doc bagi date admit ward on 20/5/12.rabu,16/5/2012,2.40 pagi.niesa rs nak buang air kecil.masa tu dah duk rumah ayah sbb hubby keje 3.30 pagi.hubby mlm sebelumnya tidur rumah sendiri.niesa bangun aje dr katil,terus air keluar.igtkn dah terkencing.tapi bila air tak henti2 keluar,niesa dah agak ni mesti air ketuban dah pecah.bukak lampu,air dah penuh atas lantai.x henti2 keluar.cpt2 niesa call hubby sebab tau die belum kuar gie keje.after call hubby,niesa ketuk bilik kakak niesa,panggil die.die tgk n bau air tu,die kate ni air ketuban.kau dah nak bersalin dah nih.air berenti jap,niesa thn trus gie toilet.smpai toilet kuar lagi x henti2.tapi xde darah.niesa mandi,beg hospital dah standby,kakak n abg ipar antar gie hsa.hubby dah tunggu kat sana.sepjg perjlnan x putus2 doa pd Allah selamatkn baby n niesa.pjgkn umur kami.smpai hsa dlm 3.15am hubby dah tunggu.sebelum masuk bilik saringan niesa minta maaf pd hubby.suh die wat solat hajat agar semua selamat.pesan pd die klau ape2 jd pd niesa,jg anak baik2.masuk bilik saringan doc chk bukaan dah 3 cm.semua prepare wat emergency c-sect.niesa ditolak ke OT.dibius separuh bdn.dlm fikiran niesa ms tu cuma fikirkan baby aje.doc beritau baby dah kuar,tapi x nangis lagi sebab tali pusat dah terbelit 2 kali kat leher.so,paed mo tgh bag bantuan oksigen.niesa inform doc tu yg baby ade CDH.doc boleh reply balik,"Oh,saya tak sempat baca buku merah awk".geram sgt bila die bg jwpn mcm tu.kes dah lah kritikal.after few minutes baru dgr tangisan baby.lemah sgt tangisan baby.niesa senyum,ucap syukur alhamdulillah pd Yang Esa.mengalir air mata dengar tangisan anak sendiri.niesa selamat lahirkn baby girl pd 16/5/2012 waktu 5.58am seberat 2.6kg.after jahitan,dorg trus tolak niesa kuar OT.x blh tgk baby.tp dah tau baby dah dibawa ke NICU.after few hours dkt ruang luar OT utk panaskan bdn,niesa ditolak ke Labour Room ICU sbb niesa kehilangan darah n dorg tahan di ICU utk observation.few minutes dlm ICU,hubby pun masuk tgk niesa.niesa suh die tye nurse psl baby.nurse inform baby di wad A4,NICU.niesa suh hubby gie tgk baby dulu.bila hubby dtg balik,muka dia sedih sgt.niesa diam,air mata dah mengalir.niesa ckp dgn hubby,"It's ok.tell me."hubby ckp doc paed inform baby sgt kritikal.just hope for the best n miracle.Ya ALLAH.niesa berdoa agar diberi kekuatan dan ketabahan utk mengharungi ujian ALLAH.hubby describe rupa baby.kami menangis-nangis.later dpt call dr NICU minta hubby ke sana.hubby trus rushing ke wad A4.sekembali hubby,rupa die mcm org tak terurus,dgn airmata x henti2 mengalir.die inform niesa yg doc ckp baby xde harapan.so,doc paed minta klau ibu nak tgk,segerakanlah.sister di ICU tarik langsir bg kami suami isteri private moment.ade sorg sister dtg nasihatkn kami n beri kata2 semangat.siap peluk niesa.niesa masa tu hanya igt ALLAH n x henti2 zikir utk kekuatan diri menghadapi realiti anak kami akan pergi.walaupun baru 4 jam lps operation,niesa kuatkan semangat utk bangun n pergi tgk baby.klau ikutkn doc x bagi.niesa ckp niesa ok utk pergi tgk baby.sister tolak wheelchair niesa gi NICU.

Sampai di NICU,doc paed bagi permission pd sister utk tolak niesa masuk dgn wheelchair sbb takut jatuh.at the moment niesa nmpak baby niesa,i fell in love.she was so beautiful n fragile.tube disalurkn ke mulut bagi bantuan pernafasan.niesa nmpk baby struggle utk bernafas.niesa ckp pd baby,"baby,mama dtg ni sayang.it's ok klau baby penat,baby rest k.ALLAH dah perkenankan doa kita utk berjumpa."niesa menangis tgk keadaan baby mcm tu.x sanggup rsnya tgk baby berjuang utk hidup dlm kesakitan.niesa dan suami berdoa agar baby kami dikurangkan kesakitannya dan dipjgkn umur.tinggi harapan kami agar baby dipjgkn umur oleh ALLAH.the rest of the day niesa spent time resting kat ICU.ptg dlm kul 4 baru masuk wad biasa.Hubby sentiasa update baby's progress.at one time doc mention baby stabil.niesa n hubby bersyukur sgt pd ALLAH.ptg Hubby tolak niesa ke NICU utk tgk baby semula.that time kami tgk bacaan oksigen n heart rate ok tapi bila ditanyakn pd nurse,die kate x ok.nurse x bagi kami usik kaki,tangan baby takut bila baby respon heart rate nye akn naik.ape yg kami blh buat hanya memandang anak kami dan memanjatkn doa agar dipermudahkan semuanya oleh ALLAH SWT.Family members n friends ade dtg melawat n tgk baby dari cermin luar NICU.niesa minta semua org berdoa agar baby selamat n pjg umur.itulah kali terakhir niesa tgk baby sebelum ALLAH mengambilnya.sebelum maghrib hubby balik rumah,mandi dan bersiap2.hubby pun x sedap hati nak balik rumah lama2 tinggalkan niesa n baby.mlm hubby kembali semula ke hospital trus tgk baby.dlm kul 10 mlm hubby dtg wad.hubby inform dia redha kalau ALLAH nak baby semula.dia berdoa klau ALLAH nak amik nyawa baby,segerakanlah kerana die x sanggup tgk baby trus dlm kesakitan.hubby minta niesa pun redha lepaskn baby sebab doc dah inform baby sgt kritikal.niesa menangis2 beritau hubby sampai hati hubby doa mcm tu.hubby pujuk niesa.redha n pasrah atas ape jua yg akan terjadi.10.29 mlm.hubby receive call dari NICU minta segera dtg.baby sgt tenat.menggeletar tubuh ni menahan kesedihan dan ketakutan kehilangan anak.hubby tolak wheelchair selaju yg mungkin.Maha Suci ALLAH.smpai saja kami di NICU,baby dah tak bernyawa.doc n sister sedang mencabut segala alat bantuan n tube dr baby.anak kami,arwah Khaleedah pergi menghadap Ilahi pada 16 May 2012 waktu 10.30 mlm.kami terlambat 3 minit.ALLAH Maha Kuasa.Dia x mahu kami melihat arwah Khaleedah di saat Izrail mencabut nyawanya.kami diberi masa utk bersama arwah Khaleedah.memegang dan memeluknya.niesa belek arwah.dari atas sampi bwh.dari rambut hingga ke kuku kaki.x putus2 ciuman diberi.sister di NICU memberi kata2 semangat.selepas tenang barulah kami keluar n hubby call family untuk inform.family dtg n dibenarkn masuk ke NICU utk melihat jenazah.mlm itu jenazah dibawa ke rumah mayat utk diuruskn oleh pihak hospital.kembali ke wad,mmg x blh tido.sayu n sedih dgr tangisan baby.rasa x percaya arwah Khaleedah telah pergi meninggalkn kami.niesa x berkesempatan nak memegang arwah di saat arwah masih bernyawa.pagi khamis,17 may 2012,arwah Khaleedah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Kebun Teh bersebelahan pusara nendanya.majlis tahlil diadakan pd petangnya.

Hari ini,genap 16 hari arwah Khaleedah pergi meninggalkan kami.niesa dan hubby masih lagi menyesuaikan diri atas kehilangan anak pertama kami.walaupun akan smpai masa utk kami 'tutup buku' dan meneruskan kehidupan kami,kami akan tetap menyayangi dan merindui arwah Khaleedah.niesa percaya dan yakin dgn janji ALLAH ada hikmah di sebalik ujian yang ditimpakan ALLAH kepada kami.

Baby Khaleedah,mama dan papa sgt merindui mu sayang.semoga mama dan papa mendapat syafaat dari doa Khaleedah agar kita dipertemukan di pintu syurga sayang."

Masih menangis bila dibaca kali ke-2. Sejujurnya aku rasa ingin memeluk Niesa. Sekurang-kurangnya aku dapat pinjamkan bahu aku sekejap untuk Niesa menangis. Tapi aku tahu aku tak mampu. Aku tak sekuat Niesa. Cerita Niesa ini pun aku kongsikan di sini kerana aku rasa dugaan yang Niesa lalui sangat-sangat hebat berbanding kami yang lain. Dugaan yang tak pernah berhenti. Namun aku sedar, cinta Allah SWT pada Niesa dan suami sangat besar kerana Dia sentiasa kirimkan tanda cinta dan rindu itu melalui ujian satu persatu. Kerana Dia lebih tahu siapa hamba-Nya yang mampu menggalas setiap ujian yang diberikan.

"Niesa, saya yakin awak seorang ibu yang kuat dan tabah. Allah SWT telah memilih awak untuk lalui semua ujian ini. Terima kasih kerana sudi berkongsi rasa dengan kami di Ratu Hati. Saya yakin, ganjaran yang Allah SWT janjikan untuk awak dan suami sangat besar selepas ini. Semoga Allah SWT memberi awak kekuatan untuk melalui hari-hari mendatang tanpa arwah Khaleedah. Insya-Allah, arwah Khaleedah sudah berbahagia di sana menanti hari untuk kita semua dihimpunkan. Mudah-mudahan awak dan suami akan bersatu dengan Khaleedah di syurga. Amin."

~Al-Fatihah untuk adik Khaleedah~


*****

P/S: Untuk rakan-rakan yang tidak tahu tentang Congenital Diaphragmatic Hernia, saya ada copykan sedikit note di bawah ini. Credit to blog Aqeef Amsyar Asrol CDH Story.



Congenital Diaphragmatic Hernia (CDH) adalah suatu keadaan di mana lubang pada diafragma membolehkan organ-organ abdomen untuk bergerak ke dalam dada dan menyekat pembangunan paru-paru. Congenital Diaphragmatic Hernia (CDH) ialah suatu kecacatan kelahiran yang berlaku pada kira-kira satu dalam setiap 2500-5000 kelahiran hidup. Ia dicirikan oleh perkembangan pada awal-awal kehamilan iaitu lubang pada diafragma, otot pernafasan yang memisahkan dada dari abdomen. Lubang akan berlaku paling biasa di sebelah kiri. Akibat dari itu, usus dan organ-organ lain dalam abdomen boleh bergerak ke dalam dada dan menekan paru-paru yang sedang membentuk. Ini menghalang paru-paru daripada membesar dan berkembang secara normal dan boleh menyebabkan pengurangan aliran darah ke paru-paru dan mengakibatkan permasalahan pernafasan selepas kelahiran.


18 comments:

  1. Sedih..Menangis..Itu yg berlaku bila min baca entry ni..Rasa terkenang semula peristiwa setahun yg lalu, walau agak berbeza jln ceritanya...Thanks Najla 4 sharing kat sini, min dah lama tak buka RH (lupa password)..Apapun semoga semua ibu2 yang pernah mengalami situasi ini terus tabah dan kuat..Walaupun sukar, namun hanya itu pilihan yang kita ada..Nikmatilah kehidupan hari ini, namun terus berdoa supaya hari esok lebih baik dr hari ini...

    ReplyDelete
  2. Sama-sama min. Memang rasa sedih bila terkenangkan perkara lalu. Bertambah sedih bila ada insan lain yang turut merasa dugaan yang sama. Allah Maha Pengasih. Pasti Dia turunkan ujian itu beserta sejuta hikmah. InsyaAllah, galang ganti dariNya pasti besar. Amin.

    ReplyDelete
  3. welkam back ummi...
    saya dah masuk RH...nanti selalula kita leh sembang2 sana di BBT ye..:)

    saya menangis baca kisah dia...
    saya selalu rasa allah bagi ujian yg berat...rupanya ada org yang diduga lebih berat..
    apa agaknya hikmah yg allah ingin beri??hanya DIA yg tahu...

    ReplyDelete
  4. Syukran mag. Ok, selalu-selalu tau tegur saya di sana. Tapi saya selalu jadi silent reader je sekarang. Kadang-kadang je mencelah. Hihi

    Hikmah yang Allah SWT beri adakalanya bukanlah sekaligus. Tapi hikmah tu tetap akan hadir. Mungkin dalam bentuk rezeki pekerjaan, tempat tinggal, hubungan suami isteri, keluarga, dan yang paling besar sekali dalam pertambahan keimanan pada Allah SWT. Saya rasa, jika saya tak diuji dengan kehilangan anak dulu, sayalah manusia yang paling tegar berbuat dosa dan tidak tahu bersyukur pada Allah. Itu semua masa lalu saya. Tapi kini, saya rasa bersyukur sebab rupanya banyak yang Allah nak tunjuk pada saya. Saya terima semua ni sebagai hidayah dariNya juga :)

    ReplyDelete
  5. Bila baca untuk berkali-kali masih tak percaya apa yang telah berlaku.sungguh singkat rasanya kehidupan ini.Ya ALLAH,syukur pada-Mu aku masih bernafas di bumi-Mu.Syukur aku masih diberi peluang dan ruang untuk bertaubat kepada-Mu.sangat banyak nikmat yang Kau turunkan kepada kami.

    Betul kata ummi.saya juga kalau tidak diuji sebegini mungkin masih leka dan lalai berbuat dosa.Alhamdulillah,saya juga terima ini semua sebagai hidayah dari ALLAH SWT.

    Ummi,ada juga ibubapa yang kandungannya sama seperti arwah Khaleedah.saya ke link yang ummi provide dan tinggalkan comment di sana.moga mereka diberi kekuatan dan ketabahan oleh ALLAH SWT dalam mengharungi ujian ini.sejak saya tahu,saya panjatkan doa agar anak mereka selamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AlhaMdulillah, Allah telah titipkan rasa redha dan syukur dalam hati Niesa. Saya mendoakan Niesa terus kuat untuk menempuh hari-hari mendatang tanpa arwah Khaleedah.

      Syukur juga saya telah jumpa blog aqeef amsyar. Sama-sama kita mendoakan agar adik aqeef amsyar yang bakal lahir selamat dan dapat menjalani pembedahan dengan baik. Amin.

      Delete
  6. Isteri saya sedang hadapi dugaan CDH ini, telah masuk minggu 32, debaran menanti kami berdua agar Aqeef Amsyar yg bakal dilahirkan selamat dilahirkan hujung Julai atau awal Ogos 2012... Doa dari kawan2 pembaca semua amat kami harapkan...Terima kasih Ummi kerana sudi membaca blog Aqeef, perjalanan perjuangan Aqeef akan kami kongsi bersama... Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Setiap perkembangan baby aqeef kami harapkan baik hingga ke akhirnya. Semoga adik aqeef selamat dilahirkan dan dapat menjalani kehidupan seperti bayi-bayi comel lain. Kalian memang ibu bapa yang sangat tabah. Semoga Allah SWT terus beri kekuatan untuk kalian hadapi ujian ini.

      Delete
  7. semoga Allah terus berikan kekuatan kepada niesa,mengalir air mata baca...=(

    ReplyDelete
  8. Ye noora. Moga niesa dan suami akan lebih tabah selepas ini. Sama-sama kita berikan sokongan.

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...smlt kembali ke tanahair & mulakn tugas ye..
    sedih & bergenang airmata bc entry ni. Semoga Allah s.w.t memberi kekuatan kepada niesa & suami untuk meneruskan hari2 mendatang. & semoga Allah memakbulkan doa kita untuk dpertemukan semula dgn bidadari syurga kita diSana. Aminn Yarabal Alamin.

    ReplyDelete
  10. Dan semoga kami dikurniakan pengganti arwah seperti mama zaraa juga. Aminnnnn :)

    ReplyDelete
  11. Aminnnnn :)
    Insya Allah dear...cepat @ lambat hanya Dia yg tahu bila detiknya.>>hugss ..:)

    ReplyDelete
  12. Terharu :"). Hugs u ketat-ketat mama zaraa :)

    ReplyDelete
  13. slm..Ya Allah sedih yg tramat mbaca kisah arwah bby khaleeda..sy dpt mmahami prsaan ibu arwah...sy pon br 11hr khilangan anak trcinta....msh dlm pantang..juga czer bby prem 32wks..betapa trsiksanya seorg ibu yg khilngan ank ni..Hny Allah Maha Mgetahui..sejak smlm sy mbaca kisah bby prem di blog ummi najla..satu smngat br dlm khidupan sy....hadir 1kkuatan dlm dri ini utk trus tabah..mghadapi apa yg tlh trtulis....baby sy 2org tlh prgi mnemui Allah SWT..1st,nik iman firdaus 16wks++ & nik iman irfan 32wks..sy tau mreka ber2 sdg brgmbira d sana mnggu kami....& sy serta suami............xsabar utk brtemu arwah kelak..Aminnnnnn...>irma irfan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak (kalau saya boleh tahu nama?). Saya ucaplan takziah. Masha-Allah.. Dua anugerah yang Allah pinjamkan buat awak dan suami di dunia dan menjadi hadiah paling bermakna di akhirat nanti.. Saya mungkin x mampu hadapi ujian seperti mana awak sdg lalui.....

      Saya tahu, dlm keadaan skrg ni, segala perkataan 'sabar', 'kuatlah', 'tabahlah' macam sudah tiada erti lagi sbb kesakitan kehilangan tu lebih dirasai....

      Tapi, awak kuat dan awak hmbaNya yg dipilih utk melalui ujian kehilangan ini sekali lagi.. Allahuakbar...

      Saya sentiasa ada untuk awak berkongsi rasa. berkongsi rasa dan cerita dgn ibu2 yg pernah kehilangan anak mungkin boleh mngubat sedikit rasa kehilangan itu, kan? Pling kurang bila kita membaca kisah ibu2 yg lain...

      Tiada kata indah dari saya buat awak melainkan, bertabahlah kerana disebalik hujan ini, pasti akan muncul nnt sang pelangi.....,

      Delete
    2. salam ummi..sy irma...iye..mmg itulaa ayat kwn2 apabila dtg ziarah sy..sabar....sabar....msti ada hikmah dsebalik smua ini...sy pon ada seorg kwn yg khilangan bby yg mnggal ketika msh dlm kndungan..ketika itu sy prgi mnziarahi dia & mberi kata2 smgat yg sama utknya..& sering bkata pd diri sndiri *bgaimnalaa si ibu ini mghadapi dugaan ini..yelaa dgn klengkapan baby dah beli, tetiba dugaan besar harus dilalui..* &kini sy plk yg mghadapi situasi trsebut..Ya Allah...Ya Allah..Ya Allah..mmg xtertanggung prsaan ini..15hari sdh berlalu..kesedihan ini mmg xtergambar..dgn kgembiraan kami yg seronok mnggu org baru slpas khilangan bby pertama pd 2010..2013 mberi kami 1impian yg xtrucap apabila saya disahkan mgandung..2014 datang dgn 1dugaan yg begitu bsar....tp itu semua mbrikan sy 1pgertian bhawa inilah kehidupan yg sbnar2nya...sy redha....sy insan trpilih utk mlalui ujian ini..& sy sbgai seorg ibu sgt bangga krna dpt mrasa kesakitan mlahirkan 2ahli syurga....:)

      Delete
  14. 27 okt yg lalu sye jge tlh melahirkn baby girl cdh...spt kes niesa,dier tahu awal mngenai keadaan anknye...sye hanya tahu slps baby dilahirkn...wlaubagaimane pun, Alhamdulillah baby skrg dlm keadaan stabil walaupn paru2 kiri nye msih blum brkembg...dier telah slmt dibedah pd hari ke4 kelahirannye...perut dn usus tlh diturunkn ke tmpt asal spenuhnye...kini doc peelu monitor paru2 nye pula...mohon doa dr sume moge baby sye akn survive, sihat dan diberikn pluang utk trus hidup bersama kami skeluarga...

    ReplyDelete

Click! Click! Click!