Saturday, 30 June 2012

Kisah baby Faiq Aqwa yang kuat seperti ibunya :)

Assalammualaikum w.b.t


Selamat berhujung minggu semua. Sejak semalam aku sudah di Muar, menikmati hujung minggu tanpa aktiviti di sekolah bersama suami dan keluarga mertua. Terasa sangat tenang dan senang bila dapat berehat-rehat di rumah mertua tanpa memikirkan rumah sendiri yang baju sudah banyak berlonggok tidak dilipat dan kerja sekolah yang melambak-lambak. Nyamannya! <--- sambil kepala memikir tentang kerja.

Sepatutnya sekarang aku sedang menyiapkan sample soalan Chemistry untuk seminar Kem Kimia di Bandar Tenggara minggu hadapan. Tapi tah kenapa, aku seperti tiada mood untuk menyiapkan tugasan ini walhal sepatutnya due aku emailkan kepada ketua fasilitator kami adalah pada hari ini. Aku akui, gaji guru yang aku terima bukanlah sekadar mengajar di sekolah. Kami perlu akur dengan tugasan sampingan yang lain. Apatah lagi aku juga turut menerima bayaran tambahan untuk seminar itu nanti. Kadang-kadang rasa seperti aku tidak mampu untuk menggalas tugas ini dengan baik. Tapi dek kerana memikirkan pahala ilmu yang berpanjangan, aku nekad teruskan karier ini demi agama. Semoga Allah SWT sentiasa memberi aku kekuatan, kecerdikan, kesabaran dan yang paling penting KERAJINAN dalam aku melaksanakan semua tanggungjawab yang diberi. Insya-Allah :).

Berbalik kepada tajuk entry ini. Semalam aku terima email notification tentang comment dari Fa Falina dalam entry Wad Paedatrik. Aku cukup tertarik dengan penulisan Falina yang serba ringkas itu. Perbualan kami adalah berkisar tentang pengalaman kami punya bayi pramatang. Cuma bezanya, Falina diizinkan Allah SWT untuk terus menjaga dan bersama anak lelakinya yang pasti comel seperti ibunya, baby Faiq Aqwa. Berikut adalah comment dari Falina.


"Baby saya, alhamdulillah setakat ini masih diberikan Allah kesempatan untuk bersama saya. Baby saya lahir 32 minggu, 1.42kg. Komplikasi PPROM sama seperti apa yang ummi alami. Bahkan saya lebih diuji. PPROM sejak kandungan 16 minggu. Bayangkan bagaimana setiap hari amniotic fluid keluar sedikit demi sedikit. Melemahkan semangat saya untu meneruskan kandungan. Selama itu juga saya seperti mayat bernyawa. Langsung tak dapat bergerak kerana takut pergerakan tersebut menyebabkan amniotic fluid saya semakin kurang. Sampaikan buang air pun perlu menggunakan beg pan. Bayangkan. Setiap hari. Doc juga tidak mempunyai keyakinan terhadap kandungan ini. Tetapi kuasa Allah, kita tak tau perancanganNya.

Saya melahirkan melalui cara pembedahan. Saya langsung tidak dapat melihat, memegang anak saya. Tangisan bayi yang hanya saya dengar di sebalik tirai kain begitu lemah dan semacam tersedak-sedak untuk bernafas.Walaupun menerima suntikan Dexa (matangkan paru-paru) sebanyak 12 kali (3 courses), tak cukup untuk memamtangkan paru-paru anak saya. Anak saya diserang pneumonia dan seperti yang kita ketahui, kewujudan pneumonia dalam kalangan bayi pramatang memang sangat ditakuti. Begitu juga anak saya. Bergantung sepenuhnya dengan mesin ventilator yang diubah ke volume maksimum. Anak saya tak dapat bernafas sendiri di samping mempunyai pendarahan dalam otak dan anemia. Bayangkan perasaan saya sewaktu doktor mengulas kondisi anak saya. Saya seperti ummi, bukan senang untuk memperoleh seorang anak. Banyak juga cara yang saya praktikkan, dan apabila saya diberikan kesempatan untuk mengandung, inilah ujian yang saya harus tempuh. Dari saat mengandung, sehingga ke saat melahirkan, dan ke saat melihat si anak bertarung nyawa untuk terus hidup. saya cukup faham dengan apa yang ummi lalui.

Kini anak saya berada dalam jagaan saya, saya juga guru seperti anda. Saya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji semata-mata untuk memastikan anak saya berada dalam keadaan yang baik. Anak saya perlu menghadiri satu siri appointment dengan doktor untuk melihat perkembangannya, susulan dari pendarahan otak yang pernah dialami olehnya. Alhamdulillah, pendarahan itu telah tiada, tapi meninggalkan kesan cyst dalam otak anak saya. Periventricular cyst. Sehingga kini saya sangat takut dengan pelbagai kemungkinan yang boleh terjadi. Saya jadi seorang yang paranoid pada semua perkara yang berlaku pada anak saya. Pasti ada fikiran negatif yang singgah dalam minda saya. Saya rasa ummi faham apa yang saya rasa.

Orang sekeliling mengatakan saya kuat dan tabah, tapi hanya Allah yang tahu betapa lemahnya saya ketika itu dan sehingga kini saya masih lagi trauma. Trauma segala-galanya berkaitan dengan anak. Trauma mendengar bunyi ventilator, mesin CPAP, bunyi mesin pengesan oksigen spO2, trauma melihat inkubator, trauma melihat bayi pramatang dan bayi-bayi yang mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Anyway, saya doakan ummi terus kuat dalam melayari hari-hari mendatang. Salam perkenalan dari saya :)".


Sejujurnya, selepas aku membaca comment Falina yang kedua ini, aku seperti tergamam. Aku mengambil masa yang agak lama sedikit untuk mereply. Sebab waktu tu, aku meletakkan diri aku sepenuhnya dalam pengalaman Falina. Aku membayangkan adakah aku cukup kuat jika diuji seawal itu? Adakah aku boleh hidup tanpa tekanan sedari kandungan yang masih muda iaitu 16 minggu. Bolehkah aku? Aku bercerita pada Edy, Sungguh-sungguh aku bercerita. Kemudian kami bersama terus mendoakan agar baby Faiq Aqwa terus membesar dengan sihat. Kami sangat gembira jika mendapat perkhabaran tentang bayi pramatang lain yang survive sehingga kini. Itu sahaja sudah memadai bagi kami untuk mengubat rindu pada Najla. Entah kenapa, tiba-tiba terbit rasa sayang yang tidak bertepi dalam hati aku pada baby Faiq walaupun aku tak pernah kenal sekalipun berjumpa dengannya. Aku sentiasa berharap Allah SWT lindungi baby Faiq dan berikan kesihatan yang sangat baik buatnya.

Aku faham perasaan Falina. Sejujurnya sebelum Najla dimasukkan ke NICU, bermacam-macam juga pemikiran negatif yang selalu datang. Aku seperti buntu dengan cara penjagaan sebenar bayi pramatang. Ditambah lagi dengan tekanan berpantang sendirian di hospital. Sejujurnya, aku masih trauma mengenangkan setiap saat terakhir bersama Najla. Acapkali aku menyalahkan diri aku sebagai seorang ibu yang tidak tahu menjaga anak. Tidur aku tak pernah lena. Sampaikan ada suatu ketika, aku seperti sudah penat dengan ketakutan diri aku sendiri. Aku seperti mahu berang dengan apa sahaja perkara yang boleh mengguris hati. Hinggalah pada suatu hari, aku mendapat hidayah dari-Nya. Aku tidak pasti bagaimana ia bermula. Namun aku bersyukur, Allah SWT telah membuka pintu hatiku seluas-luasnya untuk melihat hikmah di sebalik semua ini. Cumanya aku terkilan mengenangkan betapa aku sebenarnya tidak kuat ketika berhadapan dengan situasi genting bersama Najla. Tapi aku yakin Falina tidak seperti aku. Aku yakin Falina seorang ibu yang sangat kuat, sabar, dan sentiasa sanggup berkorban apa sahaja untuk baby Faiq agar baby Faiq terus sihat membesar. Aku yakin, Allah SWT pasti telah mengira segala jerih perih Falina selama ini. Aku yakin Allah SWT pasti akan memberikan kehidupan yang terbaik untuk baby Faiq. Falina dan suami pasti akan menjadi ibu bapa yang paling bahagia nanti. Insya-Allah :)

"Falina, awak telah memberi inspirasi kepada saya. Kekuatan dan ketabahan awak berhadapan dengan saat-saat kritikal Faiq sebelum ini buat saya rasa kagum. Bukan untuk menyanjung atau memuji, tapi saya nak awak tahu, segala usaha dan pengalaman awak ini mungkin boleh menjadi inspirasi kepada ibu-ibu lain yang punya bayi pramatang seperti kita. Cuma bezanya, pengalaman saya sekadar memori dan pengalaman awak masih lagi menjadi hakikat sehingga kini. Umum tahu, penjagaan bayi pramatang jauh berbeza dengan bayi-bayi cukup bulan yang lain. Sampaikan selepas Najla meninggal, saya selalu berazam untuk kongsikan cara-cara yang betul menjaga bayi pramatang. Tapi, hasrat saya itu belum tercapai sehingga kini sebab saya rasa saya tidak layak memberi tips kerana anak saya sudah pun tiada. Jelaslah saya belum layak untuk menjaga Najla, kan? Mungkin semua ni akan menjadi pengalaman yang sangat berharga buat saya dan segala kesilapan sewaktu menjaga Najla dulu tidak sekali-kali akan saya ulang untuk adik-adik Najla nanti. Jadi, teruskan menulis jika Falina punyai kelapangan dan kekuatan sebab saya yakin ramai yang akan menyukai blog Lollypoppy Sugarplum milik Falina :)".

Kepada semua pembaca, marilah kita sama-sama mendoakan agar baby Faiq Aqwa bin Faizol terus sihat membesar serta bakal menjadi pemimpin yang baik kepada keluarga besar Falina nanti. Hanya Allah SWT sahaja yang akan membalas kebaikan kalian mendoakan baby Faiq. Doakan juga buat baby Aqeef Amsyar yang menghidap Congenital Diaphragmatic Hernia (CDH)  yang bakal lahir tak lama lagi. Semoga bayi-bayi ini terus sihat membesar menjadi penyejuk mata buat ibu bapa mereka. Tidak lupa juga doa buat Niesa yang baru kehilangan baby Khaleedah. Semoga Allah SWT terus memberi kekuatan dan ketabahan untuk mereka. Amin.

83 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi, thanks sudi kongsikan cerita saya dalam blog awak. Saya rasa saya tak layak dijadikan inspirasi kot! Ummi la inspirasi saya. Ummi membuka hati saya untuk menulis kembali. Terima kasih juga kerana sudi mendoakan Faiq dan anak-anak yang lain INsyaAllah, semoga anak-anak ini diberi perlindungan sepenuhnya oleh Yang Maha Pencipta. Thanks! :)

      Delete
  2. Sama-sama Fa. Semoga Allah SWT terus beri awak ketabahan untuk membesarkan Faiq dan semoga baby Faiq sihat membesar dengan baik. Amin :)

    ReplyDelete
  3. muthira kasmaz21/12/12 11:34 pm

    AlhamduLillah...subahannallah...sya sgt bersyukur...knp anak sya lahir pra matang...soalan ini setiap hari bermain d fikiran saya...namun, saya kuatkan hati..tabahkan hati..pasti ada hikmah..saya teruskan kuat...saya usaha mencari info2 penjagaan bayi pra matang..anak saya kini masi d nicu...dah 20hari, setiap hari say menjenguknya d nicu...sejak dr hari petama bersalin. Saya berpantang hnya dgn suami...syukurlah suami ada pngalaman menjaga ibunya yg berpantang dulu...saya membaca entry ni menguatkan lagi semangat saya..sesungguhnya ujian d beri kpd yg mampu...Allah maha mengetahui...kita bertuah krn kelahiran bayi kita membntuk diri kita jadi lebih baik....malah saya sentiasa berusaha menjadi baik setiap hari agar anak sy juga d layani baik oleh sesiapapun....tabahnya anak saya, kuatnya anak saya...menangis teresak2 menahan sakit tiap kali di masukkan antibiotik....d cucuk jarum...dan apa saja...dia lahir awal, mengurangkan kesakitan saya mengandung...malah dia bekorban utk saya..subahanallah...saya akan jag anak ini dgn sebaiknya...amanah dr Allah khas utk saya dan suami.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muthira, alhmdulillah muthira telah selamat melahirkan walaupun tidak cukup bulan. Pasti ada hikmah-Nya. Dalam waktu bayi muthira di NICU, memang sewajarnya Muthira selalu berfikiran positif dan berharap yg baik2 shj. InsyaAllah susu Muthira juga beraura positif. Anak muthira pasti dapat rasakan semangat baik itu nnt. Percayalah sepenuhnya pada khidmat jagaan doktor dan nurse di hospital. Saya thu, bukan mudah rasanya berjauhan dengan anak muthira skrg. Tp nasihat saya, sewaktu muthira berpantang ini, berpantanglah betul2, bykkn rehat dan bahagi masa secukupnya utk hasilkan EBM buat bekalan di NICU nnt. Anak muthira perlukan susu ibunya. Kerana organnya blum matang secukupnya termasuk ususnya. Berikan susu ibu. InsyaAllah, anak muthira akan bertambah berat badan, sihat dan lekas keluar. Bykkan berdoa dan berzikir juga ye. InsyaAllah, jerih perih muthira berulang alik ke hospital akan jadi sgt berbaloi... Think positive. Anak muthira sentiasa dapat rasakan itu :)

      Delete
  4. Muthira Kasmaz28/12/12 11:31 pm

    InshaAllah.....minda wajib sentiasa positif. Fikiran yg ngatif itu hnya lah dtg dr syaitan....hari ni hari ke 26 anak sy d nicu..esok genapm27 hari, mggu ke empat kelahiran anak sy...Muhamad Muaz. AlhamduLillah Muaz semakin baik, mlah kini sy sudah d benarkan utk melakukan teknik kanggaroo care pd muaz setiap kali masa melawat, sy juga dpt menyusukannya..alhamduLillah....terima kasih atas kata2 smgt itu...berat Muaz hari ini 1.68kg, saya berdoa sgt semoga berat Muaz Dpt mencapai 1.8kg segera....dgn sihat dan normal, agar sy dpt membawanya pulang...atuk nenek...sedara mara semua menantikannya....Muaz anak yg baik, kehadirannya penuh dgn hikmah....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, muaz sudah bertambab berat. Moga muaz bertambah berat hari-hari dan selalu sihat. Insya-Allah, muaz adalah anak yang bakal jadi penyejuk mata buat muthira sekeluarga. Amin :)

      Delete
  5. Salam. Saya juga telah bersalin anak pramatang pada 19nov12.. Hari ini bayi saya telah berusia 62 hari. Bayi saya lahir pada usia kandungan saya baru mencecah 25minggu 4hari dengan berat 710gram. Alhamdulillah, sehingga hari ini bayi saya masih kuat semangat, berkat doa yang tak putus-putus. Berat bayi sekarang 1.150kg. Awal kelahiran, bayi saya menghadapi banyak masalah terutama berkaitan dengan peparu yang masih kurang matang, pendarahan dalam otak dan injap di jantung yang terbuka. Namun semuanya beransur baik seiring dengan perkembangan positif bayi. Alhamdulillah. Bersyukur sangat pada Allah s.w.t kerana mengizinkan anak kami untuk terus bernafas sehingga ke hari ini. Setiap hari saya dan suami ke NICU untuk menjenguk anak. Nama anak saya Fatin Fatihah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Saya rasa gembira baca comment Aleeya tentang perkembangan Fatin Fatihah (nama yang cukup indah). Fatin memang anak yang kuat, lahir awal kerana tidak mahu bebankan ibunya, insya-Allah Fatin akan jadi anak yang bijak dan sangat membantu kedua orang tuanya bila sudah besar nanti.

      Insya-Allah Aleeya, Fatin akan terus membesar dengan sihat. Saya yakin Aleeya seperi Fara Falina dalam entry saya ini, seorang Ibu yang sangat positif dan penyabar.

      Doa kami untuk Fatin, agar sihat-sihat selalu, bertambah berat setiap hari, dan membesar menjadi puteri yang solehah.

      Amin......

      Delete
  6. siti aishah21/1/13 8:58 pm

    hanya mereka yg mengalaminya shj yg akn fhm perasaan ibu2 yg melahirkn bayi pramatang..doakn ank kami muhammad khairul aryan hakimi cpt sihat dan boleh pulang ke rumah scpt mungkin..papa n mama rindukan..aryan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah aishah, Aryan akan cepat sihat dan bertambah berat setiap hari. Yang penting, bekalan EBM dari aishah untuk Aryan tak pernah putus kerana bayi pramatang sangat perlukan susu ibunya untuk lekas membesar dan sihat. Amin :)

      Delete
  7. Asslm..bila baca comment anda semua membuatkan perasaan sy kuat. Anak sy umar firas lahir pada usia kandungan 32 minggu dengan berat 1.56kg. Sekarang masih di hospital. Sudah 21 hari.. alhamdullillah bratnye sekarang makin bertambah dan sekarang dh x pakai oksigen. Tapi salur darah pada jantungnye masih terbuka. Sy sangat bimbang. Doakan anak sy sihat n salur darah pada jantungnye tutup ye..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah anak puan akan sentiasa sihat seperti bayi-bayi yang lain. Biasanya dalam tempoh beberapa minggu lagi, lubang pada jantung itu akan tertutup sendiri. Banyakkan berdoa dan bekal EBM yang secukupnya untuk bayi. :)

      Delete
  8. assalamualaikum...menitis air mata saya apabila membaca komen2 di atas. saya juga telah melalui keadaan yang sama iaitu melahirkan baby pramatang secara pembedahan. baby saya lahir genap 32 minggu pada 15/2/2013. muhammad aqil ashraf bin mohd shahren mutiara hati saya. semoga ALLAH S.W.T sentiasa melindunginya dan cepat2 dapat keluar dari NICU. buat ummi najla, terima kasih utk blog ummi kerana memberi semangat kepada saya utk terus berjuang demi anak kesayangan saya. saya juga mendokan semua bayi pramatang agar sihat dan dilindungi ALLAH S.W.T....

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah haslina. Anak awak akan sihat sama seperti baby Faiq. Paling penting, doa seorang ibu yang tiada hijabNya. Banyakkan berzikir untuk anak, bekalkan EBM secukupnya. Susu ibu suau yg terbaik bukan. InsyaAllah haslina. Allah ada dan sentiasa mendengar doa hambaNya...

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Hi to all, since I am really keen of reading this weblog's post to be updated on a regular basis. It includes nice stuff.

    Take a look at my web blog - http://definingart.org/index.php?title=User:AmandaSik

    ReplyDelete
  11. Salam......
    Saya juga mengalami nasib yg sama sprt ibu2 yg melahirkan anak pra matang.....malah,kedua2 anak saya dlahirkan pra matang....anak yg pertama lahir pd usia kndungan 32w5d dgn berat 1.35kg dan kini sudah berusia 5 tahun....alhamdulillah kesihatannya setakat ini baik malah lebih baik dr kanak2 yg dlahirkan normal....,,pada 15/4/2013 sekali lagi saya mlahirkan bayi pra matang dan kini anak saya masih d nicu.....pengalaman anak pertama sedikit sebanyak menguatkan saya.....doakan anak saya cepat sihat dan bertambah berat badan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami mendoakan anak adilah akan sihat srperti anak pertama adilah. Orang kata, anak yang lahir tak cukup bulan ni bijak nanti (Insya-Allah). Pengalaman adilah lalui penjagaan bayi pramatang sebelum ni pasti banyak membantu, bukan. InsyaAllah adilah, semuanya akan baik-baik sahaja. Jangan lupa update perkembangan terbaru anak adilah ye ;)

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. muthira kasmaz11/6/13 9:10 pm

    Anak saya kini 6bulan, berat dah mencapai 6.5kg, syukur yg tdk terhingga.....dugaan awal berjaya d lalui...anak saya sihat, kurang sakit...ceria...cergas.....malah menunjukkan tnda2 dia seorg yg bijak....cuma anak sy ada mslh kulit..kulit yg sensitif...sesetengah doc katakan masalah kulit anak saya sbg eczema....apapun, sy masih dlm proses merawat....membesarkan nya dgn penuh sabar....inshaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah muthira. Harap kisah muthira dan falina dapatjadi inspirasi buat ibu-ibu pramatang di luar sana. Harap muthira dapatlah selalu update perkembangan baby muthira pada kami :)

      Delete
  14. terima kasih atas perkongsian pengalaman semua ibu yang tabah.. saya baru seminggu melahirkan babies kembar pada usia 32 minggu. setelah 2 bulan bertarung dengan masalah air ketuban bocor.. leaking sejak kandungan berusia 24 minggu. 2 bulan saya berkorban duduk dalam wad semata mata berharap kedua dua kembar lahir dengan sihat dan selamat. namun saya mampu bertahan sampai minggu ke 32 kerana telah ada contraction n bukaan rahim telah membuka 4 cm. saya terpaksa dibedah segera. saya melahirkan kembar saya pada pukul 8. 40/ 8.41 malam. beat 1st twin 1.61 2nd twin 1.67. namun Allah lebih menyanyangi 1st twin saya Muhammad Syahid Irsyad apabila dipanggil menjadi penghuni syurga dua hari selepas dilahirkan. paru paru beliau tidak berkembang dengan sempurna. kerana kantung beliau yang leaking. Alhamdulillah 2nd twinMuhammad Danish Irsyad nampak kuat dan menunjukkan perkembangan positif. harap danish cepat sihat n kita blh balik rumah utk bersama abah along kak wadah n kak diha. amin Ya Rabbi. Semoga kita semua menjadi ibu yang tabah dalam menempuh dugaan ini.

    ReplyDelete
  15. terima kasih atas perkongsian pengalaman semua ibu yang tabah.. saya baru seminggu melahirkan babies kembar pada usia 32 minggu. setelah 2 bulan bertarung dengan masalah air ketuban bocor.. leaking sejak kandungan berusia 24 minggu. 2 bulan saya berkorban duduk dalam wad semata mata berharap kedua dua kembar lahir dengan sihat dan selamat. namun saya mampu bertahan sampai minggu ke 32 kerana telah ada contraction n bukaan rahim telah membuka 4 cm. saya terpaksa dibedah segera. saya melahirkan kembar saya pada pukul 8. 40/ 8.41 malam. beat 1st twin 1.61 2nd twin 1.67. namun Allah lebih menyanyangi 1st twin saya Muhammad Syahid Irsyad apabila dipanggil menjadi penghuni syurga dua hari selepas dilahirkan. paru paru beliau tidak berkembang dengan sempurna. kerana kantung beliau yang leaking. Alhamdulillah 2nd twinMuhammad Danish Irsyad nampak kuat dan menunjukkan perkembangan positif. harap danish cepat sihat n kita blh balik rumah utk bersama abah along kak wadah n kak diha. amin Ya Rabbi. Semoga kita semua menjadi ibu yang tabah dalam menempuh dugaan ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, macam mana perkembangan baby Danish sekarang? Kami mendoakan baby danish sudah keluar hospital dan dapat beraya bersama2 akak sekeluarga :)

      Delete
  16. Terima kasih di atas perkongsian UmmiNajla..skrg ni saya mengandungkan anak ke3 dan dh hampir 3mgu warded disebabkan PPROM since @ 22wks++..air ketuban still keluar on & off..jauh di sudut hati mmg sedih dan kadang2 rasa down..tp saya kuatkan hati dan berdoa agar berikan kesembuhan kepada saya dan kandungan..saya dh ambil air zamzam sejak seminggu lebih yang lepas..tp skrg dh habis stok dan saya continue dgn air syifa' dari kawan husband yang belajar di Darul Syifa'..Hari Raya yang bakal menjelma ini buat saya rasa bersalah samada nak balik rumah ke tak..terasa rindu sgt2 pada anak2 sbb dh hampir 3mgu warded..mmg anak2 ada dtg melawat tp rasa rindu nk balik rumah dan beraya bersama..Dr ada maklumkan segala risiko perlu saya tanggung sendiri jika ada berlaku apa2 di rumah..dan perlu segera ke hospital...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana perkembangan kandungan puan skrg? Saya ada seorang sahabat yg macam puan juga. Alhamdulillah 3 bulan dia bertahan. Stok air zam zam memang tak pernah putus. Saya berikan dia buku2 motivasi dan doa2 rukyah (darussyifa) untuk diamalkan. Alhamdulillah, anak dia selamat dilahirkan pada usia kndungan 37 minggu. Pling penting, puan sentiasa positif dan fikirkn yg baik2 utk ank puan ye :)

      Delete
  17. Saya masih lagi warded. Perkembangan baby mmg ikut yang sepatutnya cuma air ketuban masih keluar skit2..setiap dua minggu akan scan perkembangan baby dan check air ketuban setiap minggu. Alhamdulillah ada pertambahan air ketuban walaupun sedikt tp masih kurang. setiap hari memang tak lepas minum air zamzam. Suami akan beli setiap kali stok air zamzam hampir habis. Setiap hari x lepas berdoa kepada Allah. Sepanjang MC lama dan warded ni memang masa untuk beribadat dan berdoa banyak..setiap hari saya akan membaca AlQuran selepas solat fardhu. Kalau puan ada amalan tertentu yang lain yang saya boleh amalkan sepanjang saya warded ni, boleh kongsikan bersama..Memang berharap sangat Allah pelihara kandungan ini.Sekarang ni suami banyak bagi dorongan supaya berfikiran positif dan anggap ini sebagai ujian dari Allah.
    Ummu Ilham Amani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kongsikan tips sahabat saya yg pernah alami kes macam puan, alhamdulillah saya baru ziarahi (beraya) dia semalam, anak dia semakin sihat sekarang. Ini tips sahabat saya,

      1. Teruskan berdoa
      2. Minta husband baca yassin setiap waktu kalau ada masa. Puan juga boleh amalkan.
      3. Boleh minta jemaah surau buat solat hajat atau puan boleh bersedekah di surau untuk mereka lakukan solat hajat bagi anak puan.
      4. Sentiasa baca buku2 motivasi yg dapat memotivasikan puan untuk terus berfikiran positif.
      5. Amalan ayat2 pendinding diri seperti doa2 rukyah (darussyifa). Klu puan tak jumpa buku ini, puan beri alamat, insyaAllah saya poskan.
      6. Minum air zamzam sambil berdoa agar Allah lindungi anak puan dari sebarang penyakit dan jangkitan kuman.
      7. Banyakkan bersedekah dan solat dhuha (di atas katil shj spt puan solat fardhu).

      Mungkin itu shj yg saya dapat kongsikan. Puan lakukan apa sahaja yg terbaik untuk bayi dalam kandungan puan. Dengan itu puan sentiasa akan berlapang dada kerana puan tahu puan telah lakukan yg terbaik untuknya. InsyaAllah puan..

      Delete
  18. Terima kasih Ummu Najla. Insya perkara 1,3,6 dan 7 saya dh mula amalkan. Cuma perkara 2,3 dan 5 saya belum. Saya akan maklumkan kpd suami untuk turut amalkan dan bersedekah di surau. buku doa rukyah saya akan suruh suami cari dulu memandangkan tempat keja suami dkt je dgn Darus Syifa' Bangi.
    Cuma kadang2 emosi ni selalu turun naik maklumla berjauhan dgn family dan suami pun x dapat sepanjang masa melawat.

    InsyaAllah saya akan cuba amalkan semampu saya.

    Terima kasih..Moga Allah sahaja yang dapat membalasnya..

    ReplyDelete
  19. Terima kasih Ummu Najla. InsyaAllah perkara 1,3,6 dan 7 saya dh mula amalkan. Cuma perkara 2,3 dan 5 saya belum. Saya akan maklumkan kpd suami untuk turut amalkan dan bersedekah di surau. buku doa rukyah saya akan suruh suami cari dulu memandangkan tempat keja suami dkt je dgn Darus Syifa' Bangi.
    Cuma kadang2 emosi ni selalu turun naik maklumla berjauhan dgn family dan suami pun x dapat sepanjang masa melawat.

    InsyaAllah saya akan cuba amalkan semampu saya.

    Terima kasih..Moga Allah sahaja yang dapat membalasnya..

    Ummu Ilham Amani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 puan. Saya faham apa yg puan rasa. Tak ada kata yg saya boleh berikan. InsyaAllah kegembiraan akan muncul jua menggantikan tekanan yg puan hadapi sekarang. Memang tak dinafikan tinggal di hospital begitu lama buat kita rasa kerinduan dan agak bosan. Dulu saya selalu sangat nak lekas pulang dan bersama keluarga tapi hakikatnya mmg kita perlu akur dan tahu doktor mahu buat yg terbaik. InsyaAllah puan, segala kesulitan yg puan hadapi sekarang akan berganti nikmat. Yakin ye puan. InsyaAllah :)

      Delete
  20. Assalam.hr ni dh hr ke11 berpantang tanpa bby.sy tlh mlahirkn bby 'muhammad firdaus' pd 17/8/2013 pd pkl 6pg.Tp Allah lbih sygkn firdaus,insyaAllah akan menunggu ummi,ayah,kakak dan abg di syurga firdaus..ummi dh prepare awal2 emosi dr awal leaking,22mgu sbrg kemungkinan yg akan berlaku.Alhamdulillah,Allah bg ummi kekuatan utk hadapi hr2 tanpa firdaus..hanya doa yg mampu ummi panjatkn jk ummi rindukn firdaus..tiada gmbr yg ummi simpan sbg kenangan..ummu firdaus ilham amani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah puan. Allah lebih sygkan firdaus. Saya tak sangka begitu cepat... Tapi semua ni rahsia Allah, kan? Allah takdirkan semua ni kerana itulah yang terbaik. Selamat berpantang puan. Takziah berbanyak2 dari saya...

      Wordless~

      Delete
  21. Salam,terharu saya bila mebaca semua komen yg d tulis,saya juga seorang ibu yg pernah melahirkan ank pramatang,saya ieda dari kuantan pernah melahirkan baby pada usia kandungan 27 minggu berat cuma 1.04 sahaja pada 31 ogos 2004,dr ckp ank saya juga ada masalaah paru² atau kata lain cronic lung desess (cld) lama ank saya duduk d hospital begitu juga la dgn saya..mcm dugaan yg saya lalui,air mata pun x terkira tumpshnya..ank saya duduk d hospital selama 1 tahun 3 bulan drp nicu sampai ke picu,,kini ank saya membesar normal dan berusia 9 thn dan kini saya mengandung lagi tp d uji pula dgn kebocoran air ketuban..walau pun telah d ikat puntu rahim risiko tetap ada..usia kehamilan saya bru 17 minggu,saya berdoa agar kndungan saya selamat hendaknya..tpi saya juga berserah pda tuhan kerana dia lbh mengetahui apa yg terbaik utk umatnya...

    ReplyDelete
  22. Saya lina. Br 3 hari saya bersalin baby saya di usia kandungan 27mggu.. berat baby 880gm saja. Saya tak pasti samada saya kuat ke tidak untuk menghadapi semua ini. Saya berdoa agar baby saya terus diberi peluang untuk hidup dan sihat macam kanak2 lain. Doc mengatakan anak saya ada masalah pendarahan otak.. x blh bernafas dgn sendiri..dia juga x dibenarkan minum susu saya lagi kerana dia terlalu kecil. Saya sentiasa perlukan kata2 semangat untuk saya dan baby..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wssalam lina. Saya minta maaf sgt lewat membalas.. Lina, percayalah pd kuasa doa seorang ibu yg tidak tertolak. Lina seorang ibu, lina berdoalah agar Allah beri keajaiban buat ank lina.. Sentiasa bergikiran positif dan elakkan dari bergikir yg bukan2.. InsyaAllah anak lina akn dpt rasa semangat kuat dr lina... Itu shj yg sy boleh katakn. Bertabahlah lina. Allah sentiasa di sisimu...

      Delete
  23. Bila sy bc post ummi najla rasa sayu..sy iza.sy bru besalin pada 18/11/13 .sy juge melahirkn bby pra matang pada minggu ke26.xsangka contration yg belarutn menyebabkn sy besalin awal .sy melahirkn Muhammad Niqris Haziq dengn bert bby 850grm..now doktr kata paru2 stil lom mtg..bby kekurgn drh merh .doktr pon dh masukn drh baru..now bert bby menurun ke 740grm.bby pun ada jaudis.sedih tgk anak kt nicu..rasa xsampai haty sgt ..sy arap ibu2 doakn anak sy cept sembuh..moga anak ibu trus kuat menempuh dugaan ini..ayah,ibu dn abg nawfal syg bby Niqris.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. In shaa Allah Iza, baby Niqris akan sihat nanti. Iza kena kuat ye. Mudah-mudahan susu badan Iza dapat dibekalkan utk Niqris, Mungkin buat masa ni, itu sahaja penghubung paling akrab untuk Iza dan Niqris. kata doktor pada saya dulu, hanya susu badan yang sesuai untuk bayi pramatang. Tapi kalau tidak cukup tak mengapa, hospital akan bekalkan susu bayi pramatang. Iza tak boelh stress kerana akan kurangkan stock susu. Allah Maha Besar, pasti ada keajaiban untuk baby Niqris nanti. Kami mendoakan kesihatan untuk baby Niqris. Bertabah ye Iza..

      Delete
  24. Salam..sy pun baru semalam buat suntikan dexa utk mematangkan paru2 baby..dijangka kalau bersalin awal 34 minggu..sy skarng dah 33 minggu..baby kecik 1.5kg 33 minggu..tp nak tny, semalam sy ambil suntikan dexa tu dan harini baby sy kurang sgt pergerakkan dia..risaunya sy Allah je yg tau skarang ni..hmm -lily-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam lily. In shaa Allah, baby lily baik-baik sahaja. Hari ni mungkin Lily dah terima suntika dexa yang ke-2 kan. Semoga baby lily bertahan dan dapat lahir pada waktu yang terbaik untuknya. Lily sebagai ibu kena trus berfikiran positif. In shaa Allah semuanya akan berlangsung dengan baik ye... :)

      Delete
  25. assalamualaikum...sy dh smggu melhrkn ank pramatang sbb air ketubg xd..usia kndungan bru 30mggu...doc ckp ank sy kcik sgt xsame ngn usia kndungn..754gm..doc ckp ank sy mgkn abnormal...Tuhan sje yg thu perasaan sy..msk wad usm kubang kerian slama 5hr ckup bt sy tertekn fkirkn keadaan kndungn sy..doc buat ujian air ketubg unt pastkn ank norml atau sbliknye..tp tdk bejaya krn air ketubg lgsung xd..kdudkn ank dlm rhm trlalu rapt smpai doc tercucuk ank dlm kndungn...air msk dlm paru2 ank..Tuhan sje thu bertmbh tekanan sy tkt trjd ape2 dkt ank..tp sy ykn kuase Allah yg ank sy norml..sy mtk tkr hospital ganu sbb sy rase xblh nk kwl emosi ble smua doc dsane xmemberi skongan moral tp bnyk menekn sy mengenai kndungn..dua hr kua usm sy trus ke hosp tganu..xsgka ms tu jntg ank sy dh lemah..trus doc suh operte..hny zikir yg mahu sy lafazkn ktika itu...jaln hny bka 1cm.sy tawakal shj ape sje komplikasi yg brlaku asl ank slmt..31mggu sy melhrkn ank lelaki muhammad amsyar rasyad..saat pling indh ble mendgr tangisan yg kuat dr si ank...syukur sgt2...doa tdk pernh pts unt dia trus kuat semangat unt trus hdp..ank ptama yg kali ke2 memg amat2 kami nantikn..stiap hr kami melwt unt tgk pkembgn....alhamdulillah..pkembgan sntiase positf dn blh bernafas sndr tnpa bntuan slpas hr ke7..kuning pn sdh xd...stiap saat sy brdoa dberi kekuatn unt ank dn kami sekeluarge unt hdpi ujian nie..memg kdg kala goyah ble tgk ank..tp sy kuatkn semangat lwn sgla pemikiran ngtif...insyaAllah kte kuat ank pn kuat...amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Macam mana keadaan amsyar sekarang? Saya harap sangat awak sekarang sentiasa positif, fikirkan yang baik2, ikut arahan doktor n nurse, tidak lakukan sesuatu yg mereka larang, dan sentiasa bekalkan EBM untuk amsyar, kerana hanya susu ibu pramatang yang sesuai untuk bayi pramatang.

      Ibu kuat, anak kuat. Semoga amsyar akan pulang dengan keadaan yang sihat dan menjadi penyejuk mata buat ibu bapanya. Paling penting, awak kena sabar tunggu amsyar ditahan, jgn terlalu mnggesa Amsyar untuk pulang. Beri dia masa untuk terima rawatan yang sebaiknya sebab keadaan di luar, dengan penjagaan sendiri tanpa pengawasan doktor n nurse bukan sesuatu yg mudah memandangkan antibodi bayi2 pramatang terhadap dunia luar mungkin berbeza berbanding bayi cukup bulan yg lain. Jadi, sesuatu yg berlaku pasti penuh hikmah. Cepat atau lambat amsyar keluar pasti Allah dah tentukan sebabnya. Selamat berpantang, jaga kesihatan secukupnya n selamat menemani amsyar dengan setia di hospital. We will still beside u!

      Delete
    2. trime ksh ummi krn sudi bg kate2 semangat unt sy n ibu2 yg lain...alhamdulillah..stakat nie amsyar sntiase bg perubhan yg positif...sudh blh minum susu n sntiase bertmbh dr 1cc hgga skrg dh 12cc...tp ad jgk yg xhadam..sy akn sbr menunggu amsyar dirawt dhosptl..cume berat dia msh trun naik...cpt membesar ya muhammad amsyar rasyad...amin...

      Delete
  26. Terharu sy membca pengalaman2 ibu2..sy juga melahirkan anak pramatang pd masa kndungan 29minggu...skang 32 minggu...berat anak sy masa lahir 1.44kg...lpas 10 hari berat dia turun 1.29kg...kemudia dlm masa 4 hari berat dia naik balik 1.4kg dan skang 1.49kg...skang ni dah 24 hari dia dlm inkubator...sedih tgk anak masih mgunakan CPAP utk brnafas...doakan anak sy kuat utk bnafas sndiri dan cpat sihat ye...=')

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah dear, anak awak tak lama lagi boleh bernafas sendiri tanpa bantuan CPAP. Awak kuat, anak awak akan dapat rasakan aura kuat itu. Be positive, bekalkan EBM yang mencukupi untuk anak awak. Sentiasa fikirkan yang baik-baik sahaja kerana anak awak mungkin tak mengerti apa yang sedang berlaku sekarang tapi dia tahu awak ada, awak kuat, awak positif untuk lihat dia sihat membesar. Kami juga mendoakan yang terbaik untuk awak and anak awak... :)

      Delete
    2. sy pon bby prem 32weeks pd 23/01/14 secara czer..brat bby hnya 1.26kg...hnya sempat mlihatnya skali krn dia dlm nicu sblm doc gtau dia tlh pergi tgalkan kami pd 25/01...hnya Allah yg mgetahui persaan sy...

      Delete
    3. Saya harap awak tabah dengan ujian yg diberikan Allah ini. Maaf lewat membalas. Saya tak sedar langsung komen ini. Semoga Allah memberi ganti yg baik untuk Allah ye..

      Delete
  27. salam..saya rose. anak saya baru dilahirkan seawal usia kandungan 29minggu... ini pengalman pertama saya yang telah pun mempunyai dua orang anak lelaki... sedih..putus asa dan tertanya-tanya mengapa ini terjadi paa bayi saya.. mohon sokongn dan bnatuan dari rakan2 ibu yang pernah melaluinyaa.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslkum rose. Macam mana perkembangan anak awak skrg?

      Delete
  28. Allahurabbi. sebak baca post dan komen dr ibu2. sy juga salah seorg yg melahirkan baby prem, iaitu usia kandungan 28mggu dgn berat baby 1.0kg. baby lelaki dan diberi nama Ahmad Zuhayr Amsyar, kami panggilnya Amsyar (yg cergas) mudah2an berkat nama Amsyar itu, anak ini mjadi kuat, sihat dan cergas selalu. hari ini masuk hari ke19 Amsyar dlm inkubator kat NICU, dan sy x tahu berapa lama lg Amsyar akan berada kat situ. doc ckp Amsyar ada jangkitan kuman dan perlu 3 jenis antibiotik setakat ini, ada waktu Amsyar mgalamibkurang darah dan menjalani blood transfusion. adakala Amsyar dipuasakan utk sehari atau beberapa jam disebabkan pernafasan yg kurg stabil. tp sy bersyukur sbb Amsyar diberi susu ibu setiap 3jam dan semakin bertambah amaun yg diberikan. cuma kdg sedih tgk dia dlm inkubator dgn jarum di tgn kaki, pilunya hati ibu ini. andainya sy dpt gantikan tgn kaki sy utk dicucuk jarum.. Amsyar kadang2 dibantu dgn alat pernafasan di hidung, kadang yg tiub masuk salur pernafasan. 1 waktu yg x dapat sy lupakan bila dengar suara halus Amsyar merengek menangis, tika itu tumpah air mata sy, Allah.. sayu, pilu, sedih dengar utk pertama kali Amsyar berbunyi mcm tu.. Ya Allah, bantulah Amsyar utk kuatkan semangatnya, sihatkan tubuh badannya, sembuhkan dia dr sebarang penyakit.. sesungguhnya mama abah, atok nenek, pakcik makcik rindu sgt nak tengok Amsyar keluar wad, duk kat rumah dgn mama abah.. dan sungguh2 mama ingin sgt peluk cium dukung menyusukan dan tidur dgn Amsyar, mcm yg ibu2 lain buat dgn anaknya.. utk ibu2 yg mengalami keadaan spt ini, sy doakan semoga kita tetap tabah, kuat semangat, dan selalu yakin serta berdoa pd Allah bahawa anak kita akan sihat dan membesar spt anak yg lain.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslkum Farah, macam mana keadaan Amsyar sekarang? Amsyar dah discharged?

      Delete
    2. tenkiu atas perhatian dan sudi balas komen sy.
      maaf sbb lambat tgk blog tuan tanah.
      Alhamdulillah, amsyar dah berada di pangkuan kami.
      slps 92 hari di HSNI (2 bln di nicu, 1 bln wad scn), amsyar discaj pd 31.10.14,
      dgn berat 1.95kg pd usia 3 bln.
      skrg nak masuk 7 bln, berat 3.6kg, bf dan fm, dah start bg solid food sikit2.
      amsyar dah pandai ngagah, blawan cakap, mbalas senyuman. cuma blm
      pandai tiarap wlpn dah bljr mengiring.
      tgn dah boleh pegang brg mainan, cuma blm dpt kawal sepenuhnya.
      jd cergas, sesuai dgn nama amsyar, anak sy ni dah pandai nak duduk bila dipegang,
      x nak baring sandar, kepala asek nak tegak je. kuat semangat betul.
      atok nenek dia ckp bdn dia keras, kuat semangat, dah mcm org besar je x nak duduk
      mcm baby biasa.
      amsyar kena jmp pakar paed dua, tiga bln skali. makan ubat 4 jenis, setiap bln kena
      gi amek stok ubat, huhu..
      alhamdulillah xde apa masalah serius stkat ni, bln 6 kena check mata.
      sy doakan semoga ibu2 lain bertabah dan kuat semangat.
      insyaAllah, Allah ada plan terbaik utk hamba2Nya.

      Delete
  29. as salam..
    saya Alhamdulillah dikurniakan ank-anak yg sihat semasa kelahiran mereka.tp bila bc entry ni terasa diri ni kerdil jer..rs sayu jer.memang saya ni tak kuat semangt kalau tgk,dgr @bc cerita2 mcm ni...

    Sebab tu kalau anak demam ckit pun saya dah rs lemah..dan oleh sebab itu jugaklah saya akn pastikan kan yg anak sy mendapat nutrisi yg mencukupi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq salmizah kerana prihatin dengan ujian kami. Semoga kita semua dapat jafi ibu yg tabah dalsm perjuangan membesarkan anak2..

      Delete
  30. Assamualaikum.... Normala. Sy begitu terharu, sayu dgn pengalaman ibu2.. Saya pun bakal melahirkn bby prem. Sekarang bby br 33w5d,bukaan 2cm, dlm pengawasan hosp, sdh dpt 2x dexa... Air pun sudah berkurangan. Hanya tunggu 34w utk dilahirkn. Sy masih m'harapkn agar dpt bertahan 2-3w lg... Terlalu berharap... W'pun sudah m'punyi 2ank. Hanya mampu berdoa...

    ReplyDelete
  31. Salam..syukur jumpe blog ni, rs bersemangat utk bdpn dgn ujian yg di beri kn Allah ni..skg msih di wad tercari2 cr terbaik nk bsr kn bby prem..ank sy lahir 33w 5hr sbb sy kna eclampsia..syukur die survive..dh 23hr di NICU berat naik lbh krg 300g..insyaAllah 1-2 lg blh kluar..doktor kate pkmbagan die cpt,syukur Allah prmudahkan..smoga die membesar dgn sihat dn jd ank yg baik dn bijak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhmdulillah, sgt gembira dengar ttg perkembangan positif anak awak. Apa yg penting, sentiasa positif, bekalkan EBM yg mncukupi dan percaya pada rawatan yg diberikan oleh doktor. In shaa Allah, anak awak akan kluar nnt dgn sihat dan dpt membesar spt anak2 yg lain. Amin...

      Delete
  32. Assalamualaikum...skrg kandungan saya masuk 31 minggu..semalam berlaku tumpah darah dan saya muntah..mata kabur di awal pagi..bila check up di klinik kesihatan doc periksa saya da buka 2cm..alangkah risaunya saya..nadi sgt laju...104/minit...waktu tu kecoh di klinik n mungkin sy akan di transfer ke hospital..sebelum tu nurse check contraction...tapi x ada...so xjadi pergi ke hospital...arini sy disuruh rehat je di rumah..bila berjalan terasa sesuatu menekan bawah rahim..risau btol kalau2 anak ini ttba akan keluar...tpi xda sebarang contraction...
    Persoalan nya..semalam doc check bukaan da 2cm..adakah bby akan keluar dlm masa terdekat ni atau ada kemungkinan akan keluar pada 36 minggu ke atas...
    Ada x sesapa yg pernah alami keadaan mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Deana, maaf lewat reply. Bgmn keadaan anak Deana skrg?

      Delete
  33. Saya baru 6 hari melahirkan anak ke 5 yang merupakan bayi pramatang 24 weeks seberat 550 gm dan cukup sifat. Namun, bayi tak dpt diselamatkan. Baby Auni Hayfa meninggal sejurus dilahirkan. Oleh kerana tiada peralatan kerana melahirkan di wad biasa, saya redha dgn ketentuanNya. Sebelum 7 jam bersalin, terdapat tanda2 konstruksi dan disahkan terdapat jangkitan air kencing pada saya. Semasa bersalin anak ke-4 juga, saya melahirkan bayi pramatang 33 weeks seberat 2.02kg. Sekarang Alya Zahra telah berusia 3 tahun dan sangat aktif. Pengalaman anak ke-4 dan ke-5 cukup mematangkan saya. Namun, saya rasa fobia untuk mengandung lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah puan Allyna.. Allahurabbi, sgt sedih dgr ujian yg mnimpa puan, namun inah sebaik2 aturan yg telah Allah takdirkan sejak dari Luh Mahfudz. Cukuplah saya pernah kehilangan sekali, saya sangat trauma utk melaluinya lagi. Semoga Allah lindungi anak2 kita yg masih ada ini. Bertabah ya puan Allyna..

      Delete
  34. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  35. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  36. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  37. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  38. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  39. Berlinang air mata bace kisah2 anda....sy pun pprom dr 26w smpai skung dh 32w3d...bln 8 br ni 2w sy menapak d hospital tmloh..kemudian d benarkn pulang sehingalah cek up mingu by minggu sy kena tahan smule pd 15/9 sb air tahap 2.6 sedihnye mase tu teringatkn anak sulung berusia 1t8b...bosannye duk spital hnye yg merasai je tahu....smpaikn 6x sy mntk bersalin ngn doc hanya krn mahu pulang ke rumah doc tetap x bg slagi anak slamat dan tiada masalah....ble bce tentang bby prem anda2 semua br sy jelas meraka perlukn penjagaan rapi...semoga anak2 kita mbesar dgn sihat cergas dan cerdik....doakan sy supaya tabah mengharungi hari2 d hospital dan bleh bersalin normal

    ReplyDelete
  40. sedih dan saya begitu faham dgn prasaan ibu2 yang mlhirkan bayi pramatang kerana saya juga begitu.

    ReplyDelete
  41. saya melahirkan bayi pramatang seawal 30 mgu dengan berat 1.53kg.alhamdulillah baby sihat. tapi saya diuji saat baby dibenarkan kluar NICU. baby saya disahkan PDA tpi xserius sgt sbb lubang pada jantungnya sgt kecil. sya terpaksa pulang bsama suami dan mniggalkan baby di wad NICU slama 2mgu. slepas kluar dari wad baby sya sntiasa kbiruan dan kulit hitam krana tidak cukup oksigen. sya dan suami sntiasa bfkiran positif. dan prcaya my baby akan sihat sprti baby len. pnjagaan mmg rapi dan sya trpaksa ambik cuti bkrja tnpa gaji slama 5 bulan. setiap hari sye mnggu pkmbangan si anak dan sllu search ttg pkmbangan baby ..until my baby 6 bulan dia discharge dari PDA. alhamdulillah..today baby sya sgt sihat dan beratnya cntik dan tmbam je. sya bgi my baby similac neosure, susu tu mmg bagus sbb baby sye payah demam. klu kena gigit nyamuk pun sng hlg kesannya. fully similac until umur dia 5bln doktor suggest tukar sbb bdan berat xpadan dgn umur. mse 6 bulan berat 8kg. skang baby dan 11 bln ,pkmbangannya sama dgn yg ckup bln. sgala keajaiban yang blaku dtg dari Allah.pngalaman mlhirkan baby prem mmg xdpt dlupakan sbb ni anak slung..sgt trauma, bayi yang bernama AHMAD DARWISY AL-MAHDI semoga sntiasa sihat ya.

    ReplyDelete
  42. salam. good posting n komen2x.

    sy nk mintak nasihat n apa2 yg boleh mmbantu.

    1. sy skrg sedang jaga sorang budak laki yg lahir 7bulan. skrg umur nye dah 3 bulan kot.. dulu kuat tido.... masuk je 3 bulan nih..kurang tido..tp jd kuat nagis plak,..pastu..minum susu tak reti nk stop.

    2. mohon pndapat..
    i. sy nk kena teruskan jaga mcm biasa? atau
    ii. ke memang budak yg lahir xckup bulan nih..mmg . pangai ea nye mcm nih?
    iii. ke ada yg sy terlepas pandang?

    3. info bayi.
    Maknye ade lg..tp ntah la. xnmpak2x muka lg..

    Citernye...3bulan lepas mak dia nk gi buang sampah..lps buang sampah..tiba2 mak dia hilang sebab kena kejar kat anjing...lps tu anjing tu gi kat sampah tu..dia gonggong sampah tu...lps tu anjing tu koyak2kan plastik sampah tu..lps tu anjing tu jilat benda dlm plastik sampah tu..tiba2 dgr suara budak nagis..tgok2..yg anjing tu jilat tu lah budak yg sy bela smp skrg.

    4. sy lelaki biasa je....pening gak kpla mula2...tp syok gak jage baby n jadi pnjaga tak tauliah nih..!

    5. nasihat n pandangan anda amat sy perlukan seperti di para no.1 & no.2


    Salam wbt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik sudah berkahwin? Encik jaga ansk itu sendiri? ada buat laporan polis. Sblm saya jawab perkara no. 1 dan 2 tu, saya nak encik jawab dulu soalan saya.

      Delete
    2. Dan lagi satu, macam mana encik tahu anak tu 7 bulan? encik bawa ke hospital ke?

      Delete
  43. salam...
    saya Sue..
    saya jg ada pengalaman lahirkan bayi pra matang..
    sedih dan amat terkesan dihati bila baca coretan2 di atas ne...

    sepanjang mengandung , saya memg kerap bleeding...dan balik2 jg ke hospital, namun doktor cakap. pintu rahim tertutup rapat, dan suruh byk berehat saja.

    16/08/2016 11.40 am tiba2 air ketuban saya kuar melimpah ruah,
    kebetulan sekolah tmpt keja dkt dgn rumah... saya terus blik rumah dan mak dan ayah bawa g hospital

    saya langsung tiada rasa sakit , tiba2 saja air ketuban pecah...

    17/08/2016 saya melahirkan Aina Sofea pada usia kandungan 24 weeks..
    namun..Allah SWT lebih menyayangi AINA...hanya ALLAh saja yang memahami betapa peritnya kehilangan AINA

    ReplyDelete
  44. Salam..
    sy que dr jb..
    Sy mlahirkn ank sy pd usia kndungan 35mggu..tp berat ank sy 1.1kg shj..lahir dgn keadaan songsang..tp dktor britahu sy jntung baby dh lemah sgt..ank sy lahir pd 2/11/16..skrg dhnk msok sbln die di nicu..dktor cme bgtaw ank sy xkn normal mcm baby lain..die kurg oksigen..mgkin ade pndarahan pd otak..tp skrg sy tgok pkmbgan ank sy mkin ok..wlupon die pkai oksigen 100%..sy cme nk taw..berape lme baby yg oksigen ni di offkn..dan blh bnafas normal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pd kondisi paru2 baby puan. Ada yg spi sebulan atau lebih. Byykn berdoa puan smoga Allah berikan kesihatan dan keajaiban. Puan boleh pm saya, 0127244994 klu puan perlukan sokongan ya..

      Delete
    2. Insyaallah..time kasih byk2..sy hrp sgt baby sy normal mcm baby2 yg dlm ni..

      Delete
    3. Salam..lme sy xbkak blog ni..sy nk bgtaw tentang baby sy yg lahir pd 02/11/2016..telah kembali ke penciptanya pd 02/01/2017 ketika usi arwah genap 2bulan..tuhan sahaja yg taw betapa sedihnye sy ble dpt callcdr nicu yg baby tenat..sy xdpt tgok saat2 arwah hebukn nafas terakhir die..skrg 02/03/2017..klu arwah msih hdup genap arini umur die 4bln..2bln ckup brmakna bg sy..allah pnjam kan sy bidadari yg kuat brjuang hdup utk sy..bidadari yg slamatkn sy dr operation..bidadari syurga yg trlalu istimewa utk sy..sy taw ade sebab knp Alĺah trunkan ujian ini utk sy..sy taw bidadari syurga sy ak tolong sy diakhirat kelak..

      Delete
  45. salam. sy sya, terharu baca pengalaman ibu2 yg melahirkan ank pramatang. sy berharap semua ibu2 akn terus di beri kekuatan, begitu juga dengan sy. sy juga baru mlahirkan seorang putera tercintapada 18.12.2016 dengan usia kandungan 31week.Allahuakbar..tidak menyangka Aaqil Miqdad akn lahir secepat itu, kedua2 ank perempuan sy sebelum ini lahir di usia 40w 4d..mungkin ada hikmah yg tersembunyi..sy terima, redho, kumpul kekuatan agar miqdad yg di lhirkn dengan berat 1.38kg dapat mengharungi detik2 yg akn datang.Sekarang bby masih di wad scn, sy tidak mengharap bila bayi akn keluar, cuma harapan sy dia cepat mmbesar dengan sihat dan susu ibu yg sy bekalkan untuk dia terus mencukupi.Setiap hari sy dan suami akn pergi melihat dia n mmbawa bekalan ebm, setiap hari jugalah doc mmberikan perkembangan yg positif tentang dia. Sayu cmpur gembira, sy cuba kuatkan hati agar air mata tidak tertumpah setiap kali melihatnya. sy nak dia kuat supaya sy juga kuat.Doa tidak putus2 dari sy untuk dia,setiap hari sy bercakap dengan dia dengan harapan dia mandengar suara hati ummi dia.minggu hadapan suami sy sudah mula bekerja, bermulalah rutin sy bersendirian melawat dia pada setiap hari. moga Allah memberi kami kekuatan, doakan agar urusan sy dpermudakan n Aaqil Miqdad cepat sihat.

    ReplyDelete
  46. Hi,
    Saya rasa bersemangat membaca komen2 postif ibu2 di sini. Saya hari ni masih dalam berpantang 26 hari. Pada 26 june yang lepas, saya telah melahirkan baby saya yang pada masa itu kandungan baru berusia 21 minggu dan 5 hari. Saya terpaksa melahirkan baby saya kerana tiada lagi air ketuban. Baby saya tidak selamat. Sehingga kini kesedihan itu masih terasa. Saya doakan baby2 yg prom sentiasa kuat dan membesar dengan sihat.

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum.Sangat terkesan dengan kisah-kisah ibu melahirkan anak pramatang.Syabas diucapkan pada ibu-ibu yang cukup tabah dan sabar dalam mengharungi dugaan ini.

    Pengalaman sendiri,seawal kandungan 14minggu, saya diuji dengan mengalami kesakitan dibahagian pinggang dan bawah perut.Sakit on of sehingga kandungan 23minggu.Semasa kandungan 23minggu,saya bleeding dan dimasukkan ke wad.Kemudian,disahkan apendik oleh doc dan terpaksa menjalani operation dengan segera(5/10/2017). Selepas pembedahan,pendarahan masih ada sehingga kandungan saya mencecah 26minggu.
    Kandungan saya cuma bertahan 26minggu 6hari bila doc sahkan air ketuban cuma ada 1.6 dan bukaan 1cm.

    Saya baru sahaja melahirkan seorang puteri semasa kandungan 26minggu 6hari pada 31/10/2017.Berat puteri saya masa lahir 680gram.Sekarang masih di nicu dan setakat ni perkembangannya agak baik.Mohon doa untuk puteri saya Khayrina Imra Mu'izza untuk terus kuat berjuang dan sihat seperti anak2 yang lain. Sebagai ibu, saya yakin puteri saya kuat dan akan sihat sempurna dan membesar dengan baik.Aamiin.

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum.. Alhamdullilah.. Bila baca pengalaman semua mommy dekat sni..terasa diri nie diberi sedikit kekuatan.... Saya sekarang mengandung 31minggu..mengalami masalah darah tinggi yang kronik...semlm pergi checkup babay dktr sah kn air ketubhan tgai 5 shaja.. Mungkin infection dari masalah darah tinggi saya dan juga ubat2 yg saya perlu makan sepanjang saya mengadung... Rsa diri nie down sgt... Dugaan dan ujian dari Allah swt. Dktr hanya suruh rehat dan monitor bby sekiranya tiada pergerakan cpt2 pergi ke hospital. Bila baca banyak pengalaman mommy kt sni yg lahir bby pramatang,terasa diri nie ada kekuatan untuk menerima segala ketentuan bakal terjadi.. Sya kna kuat,berdoa dan redho.

    ReplyDelete

Click! Click! Click!