Sunday, 9 December 2012

Apa aku dah buat?


Assalammualaikum w.b.t

Apa aku dah buat sepanjang cuti sekolah ni ye? Kalau Fa, keje tengok citer kartun dengan Faiq, Kak Yana berjalan-jalan, aku yang BAKAL ada anak berderet-deret ni buat apa?

First of all, aku bersyukur juga dapat jaga exam tahun ni. Sebenarnya setiap tahun. Kalau boleh, memang jaga examlah semua orang nak mengelak sama sekali. Tapi kenapa tahun ni aku bersyukur? Sebab, aku kan dah kat hometown aku, Kulaijaya. Edy pun dah banyak job kat selatan Johor. So, aku rasa tak ada masalah nak galas tugas ni. Percaya atau tak, aku happy jaga exam. Tahun ni jelah aku happy. Karang pengetua aku baca apa yang aku tulis ni, mahunyelah tiap-tiap tahun aku kena jaga exam. Aku rasa, masa aku lebih terisi sikit. Yelah, daripada tak buat apa besarkan badan yang memang dah besar ni, baik aku ada kerja, kan? Lagi pun, compare to life kat jb jadi invigilator memang sangat bosan. Dahlah Edy tak ada, family aku jauh, jalan jem. Argh... Memang tension, kot. Kat Kulai, bila bosan-bosan, aku pergilah rumah kakak aku. Banyak benda aku boleh buat kat sini tau. 

Selain tu, cuti ni aku gunakan sepenuhnya baca buku-buku motivasi especially buku tulisan Prof Dr Muhaya. To be honest, aku tak sempat nak baca bila kat rumah sebab sibuk dengan mengemas dan masak ala kadarnya. Lagi pula, Edy ada. Takkan aku nak biar dia terkontang-kanting bila aku syok baca buku sorang-sorang kan. Aku baca buku-buku ni time jaga exam. Actually, waktu invigilate tak boleh buat kerja lain termasuklah baca buku. Tapi sebab calon sekolah yang aku jaga untuk subjek tertentu tak ramai dan setiap bilik sekurang-kurangnya ada 2 pengawas (kadang-kadang lebih), aku ambil kesempatan tu baca buku, dengan izin ketua pengawas aku. Aku jadi invigilator untuk STPM. Mostly paper 3 hours. Bayangkanlah masa aku yang disia-siakan begitu sahaja kalau aku tak buat apa-apa. Dan alhamdulillah sepanjang aku menjaga, aku tak culas lagi dengan keralitan aku baca buku. Aku sangat tegas dengan candidates dan aku perhatikan diorang all the time walaupun aku sedang membaca. 


Sebahagian buku-buku kesayangan aku

Then, aku mula dengan hobby baru. Aku nak fizikal yang sihat, badan yang cergas, dan otak yang cerdas. Aku baru mula sebenarnya. Kalau dulu, aku suka berbasikal, then sekarang aku rasa macam berminat pula dengan aerobik. Sebenarnya aku plan nak pergi gym, tapi aku masih mencari waktu latihan yang tak mengganggu waktu solat dan semestinya pelatih di gym tu muslimah. Susah sikitlah nak jumpa kat tempat aku ni sebab bandar aku duduk ni ramai orang cina. Waktu latihan diorang  selalunya waktu maghrib. Macam tak berapa sesuailah kan. So, aku plan nak involve aerobik seminggu sekali kat Hutan Bandar Putra. Jadilah 1 jam seminggu  dari tak ada langsung. Aku turun 2 kg tau! Lepas turun, aku melantak, naik 3 kg! Haha!


Edy malu-malu mulanya beraerobik
Bawak anak-anak sambil tengok ikan kat Hutan Bandar Putra
Bagi ikan makan. Seronoknya!
Kak Leha, aku, & abang Shahperi (Pak Haji baru balik)
Kakak Wawa and adik, Emok. Both anak sedara aku.

Selain berhoneymoon, aku plan nak panjat gunung. Paling command Gunung Ledang. Tapi tak tahulah kalau aku panjat dalam mimpi je kan. Fitness aku tak berapa mantap lagi lah. Aku kena betul-betul fit baru boleh panjat kot. Baru jalan naik bukit pun dah mengah, ada hati nak memanjat gunung? Lagi pula tahun depan aku dah book nak pergi Sabah. Kononnya nak ke Kundasang, lepas tu panjat Kinabalu. Haha, tinggi tak cita-cita aku?

Oklah. Habis dah aku merepek. Tah apa tah aku karang malam ni.  Lately ni aku rasa aku lagi banyak mengarut kat blog ni. Oh ya, malam ni Edy tengok bola live kat Bukit Jalil. Aku tak ikut sebab dia pergi dengan abang ipar aku and kawan baik dia. Biarlah. Kesian Edy asyik terperuk dengan kerja yang tak pernah sudah tu. Sekali-sekala release dengan tengok bola, syok juga lah kan. Aku lagi rela duduk rumah tengok bola kat tv je. Yang penting, aku happy bila Edy happy.

Ok, gud nite and assalammualaikum :)

5 comments:

  1. Nad!!! I bangga tau you address dalam entri ni.. Hikhikhik *ketawa gedik*

    Anyway, aerobik memang best. Fa pun suka. Keep it up.

    p/s: kira berbaloilah gi bukit jalil malam ni. walaupun seri, Harimau Malaya tetap awesome. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Ok, I tengah imagine u ketawa. Haha.
      Tula Fa, I harap sgt I boleh maintain aerobik ni. Kot2 leh join ballet pulak. Haha.

      Delete
    2. Nad, nak emel..kalau2 boleh berborak plak pasni..;)

      Delete
  2. Kak Yana confuse jap, tang mana gemuknya Nad nie.Comel jer akak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. K.yana telah tertipu dengan gambar nad. Sbb tu nad ambil gambar belakang kakak nad, nampak kurus skit. Haha

      Delete

Click! Click! Click!