Sunday, 14 April 2013

Simptom Lanjut Usia?


Assalammualaikum w.b.t

Nak cerita sikit perasaan aku hari ini :)

Sambil mengemas rumah siang tadi, aku pasang dan dengar radio IKIM. Tiba-tiba keluar satu lagu yang aku rasa agak kurang sesuai dengan status radio itu. Bila amati lirik lagu ala-ala rap tu, rupanya lagu mengundi. Tapi tak sama dengan lagu mengundi kat tv tu (yang ada Black dan Tomok nyanyi tu). 




Lagu mengundi yang kat atas tu aku rasa unik juga. Tapi yang aku dengar tadi siang, memang aku tak berkenan sungguh. Aku bukanlah tak pernah dengar channel radio lain. Sesekali dengar juga Hot FM. Tapi bila sampai lagu yang 'menyakitkan telinga', aku terus tukar. Dulu tak suka channel radio Sinar FM, tapi sekarang dah boleh terima juga. Paling selamat bila kat kereta dah ada CD Hafiz Hamidun, aku terus tekan punat 'CD' itu bila tiba-tiba terkejut dengar lagu yang macam-macam. Barulah rasa aman halwa telinga ini.

Aku juga kurang mahir baca sms budak-budak zaman sekarang. Short form yang selalunya aku susah nak fahami. Kadang-kadang bila baca, macam bunyi A E I O U pulak. Contoh macam kat bawah ni;

 "itew uwg dlm perjalanan" 

 "jgn r cmtu aw" 

 ".bhaha . . . . Eee ta p0st . Apa ar . Lps ni ajar pula bhaha . " 

 "Aty-ii aw . Bhahaha" 

Tah bila, aku teringat pernah terbaca di mana, segala simptom ini sebenarnya adalah tanda penuaan. Tanda kita sudah tidak seera dan sezaman anak-anak remaja itu. Buahaha. Aku cam tak leh terima pulak. Dah semakin tua ke aku? Patutlah setiap kali FIL aku guna kereta kami, mesti lagu yang keluar kat radio tu lagu-lagu klasik which is sangat-sangatlah tak serasi dengan telinga ini. Aku selalu bilang, "Ayah ni, lagu klasiknya..." dan Edy selalu jawab, "biasalah orang tua." 

Sekarang dalam tak sedar, aku dah semirip ayah.  Ok, aku dah semakin tua. Kena terima hakikat ini (_ _")

Lagi 3 tahun, masuk 3 series. Oh, macam tak percaya bakal meninggalkan era 20-an. Betulkah aku semakin tua? Atau bahasa sopannya sudah semakin lanjut usia?

Ok, habis merepek. Sorry, entry kurang bermanfaat.

Wassalam~

No comments:

Post a Comment

Click! Click! Click!