Monday, 22 July 2013

Komik Si Comel Kupu-kupu Syurga


Assalammualaikummmm...! Saya datang nak raya!

Mana semua orang ni???

Adeh deh deh... Penatnya jalan, semua orang tak nak buka pintu pun...

Penat ar.. Buka kasut ah.


Sorry semua. Saya tak ada cerita nak update. So bila kakak saya hantar gambar-gambar anak buah istimewa saya ini, sajelah buat cerita lawak comel sikit. Siti Saffiya Azzahra, seorang anak istimewa Down Syndrome, anak kakak saya yang ke-8. Anak buah yang amat saya sayang dan sebaya dengan arwah Najla, beza kelahiran mereka cuma sebulan. Kalau Najla sudah menjadi bidadari syurga di sana, Saffiya juga kupu-kupu syurga yang pasti akan bersama anak-anak seperti Najla nanti. Inilah bidadari syurga yang Allah izinkan untuk kami sayangi di dunia. Bila lihat Saffiya, saya akan terpandang Najla. Saya anggap Saffiya seperti anak saya sendiri.


Buah hati kesayangan kami :)

Jadi, bagaimana azam Ramadhan tahun ini? Jika tidak dapat menunaikan azam untuk berpuasa penuh, berazamlah untuk mengkhatamkan al-quran atau berterawih setiap malam walaupun sekadar 2 rakaat. Paling penting, jangan ditinggalkan amalan di bulan mulia ini. Sama-sama kita audit diri. Azam saya, semoga saya dapat mengkhatamkan 30 juzuk dalam Ramadhan Kareem tahun ini. Semoga dipermudahkan Allah untuk saya dan kalian. Insya-Allah :)

Tuesday, 16 July 2013

Rawatan Tradisional vs Moden. Kenapa saya tak nampak selama ni?

Kronologi TTC
 
17 Disember 2009 : Saya bernikah. Kemudian saya berttc lebih kurang setahun.
 
2010
 
Dalam tempoh setahun, saya mulakan dengan BBT, OPK, berurut dan check up pakar O&G. Kali pertama berurut ialah dengan nenek Edy. Nenek Edy ialah bekas bidan kampung dan pakar mengurut wanita yang selalu dicari-cari tak kira oleh orang Melayu, Cina atau India. Tapi bukan rezeki saya bersama nenek Edy, walaupun sudah berikhtiar dengan petuanya, saya belum diizinkan hamil lagi. Kemudian MIL saya bawa saya berjumpa dengan bidan yang pernah mengurut MIL saya dahulu. Saya ingat lagi waktu diurut, saya menjerit-jerit sambil menarik rambut sendiri terutama bila bidan itu menyentuh bahagian ovari kanan saya. Selepas diurut, bidan itu membisikkan sesuatu pada MIL saya. MIL saya angguk-angguk.
 
Pada hari yang sama, saya dibawa berjumpa dengan seorang pakar perubatan alternatif yang agak terkenal di kampung Edy. Kali ni Edy yang menghantar saya. Saya sampai di rumah pakcik itu petang. Orang sangat ramai. Keluarga Edy dan keluarga pakcik itu sudah lama kenal tambahan pakcik itu kawan baik FIL saya. Saya pernah ke rumah pakcik itu 2 tahun sebelum ketika 'merawat' adik Edy saya. Saya rasa semacam bila lihat ada pesakit yang meracau-racau. Apa masalah saya hingga di bawa ke sini? Pakcik itu terus memanggil saya duduk di hadapannya. Saya sebenarnya agak ragu. Selepas dibacakan doa, tiba-tiba hujung jari saya rasa sejuk beku macam air batu. Apa ni?! Saya diminta balik dan disuruh datang semula malamnya. "Benda ni sejuk. Kena tunggu malam. Petang panas." Edy angguk dan terus bawa saya balik. Saya masih bingung. Pertama kali saya alami situasi aneh seperti ini. Apa masalah saya?
 
Dan sejak itu, lebih kurang 3 kali saya berubat dengan pakcik itu. Pakcik itu tak banyak cakap. Dia ubati pesakit pun tanpa menyentuh pesakit. Saya selalu rasa sejuk beku bila berubat dengan pakcik tu. Tah kenapa saya pun tak tahu. Pakcik kata 'berat' saya ni. Pakcik banyak tumpukan sebelah kanan badan saya. Pakcik cuba buang sesuatu dari badan saya.
 
6 Disember 2010 : Positive HPT! But end up with chemical pregnancy. Dua minggu selepas itu, saya ke utara, menghadiri majlis kahwin kawan saya. Saya menumpang tidur di rumah sahabat saya, Chak. Chak dan maknya bawa saya berjumpa dengan seorang bidan di Ayer Hitam, Kedah. "Belah kanan ni keras sangat. Payah nak ngandung macam ni. Patutnya kena lembut macam sebelah kiri.." sambil bidan tu tekan-tekan dengan jari telunjuk pada bahagian ovari kanan saya. Saya disuruh makan bunga cengkih dengan apa tah saya tak ingat. Balik Johor saya memang amalkan. Dalam masa yang sama saya masih terus berubat dengan pakcik juga. Saya ada juga buat abdoment scan di Pakar Perbidanan Wanita (Klinik Chia) bersama Dr Lim untuk pastikan condition rahim saya ok dan saya masih ada harapan untuk mengandung. Saya consistent consume Obimin setiap hari.
 
2011
 
27 Januari 2011 : Positive HPT! Saya disahkan hamil 4 minggu. Sehingga kelahiran Najla pada usia kandungan 30 minggu dan saya kehilangannya 3 minggu selepas itu.
 
Saya mulakan berttc selepas habis nifas. Perasaan inginkan pengganti Najla tak dapat dinafikan kerana rasa rindu yang teramat pada arwah Najla. Saya semacam give up dengan sebarang rawatan. Saya cari masa sendiri untuk tenangkan perasaan dan berhijrah.
 
2012
 
Tah bulan yang ke berapa, saya consume collagen NH sebab saya nak kulit yang cantik. Sejak itu, period saya mula tidak teratur.  Dalam tahun yang sama juga saya berusaha keras untuk turunkan berat badan dan kembalikan bentuk badan. Saya memakai Premium Beautiful selama hampir 7 bulan. Masa ni saya banyak fokus untuk diri sendiri. Usaha untuk zuriat masih diteruskan tapi secara sendiri sahaja tanpa rawatan moden mahupun tradisional.
 
28 Oktober 2012 : Saya didiagnose dengan left ovarian cyst. Saya tak tahu puncanya apa. Tapi cyst saya burst keesokan harinya selepas saya jalani pemeriksaan di KPJ Johor bersama Dr Hafetz. Seminggu selepas itu, dalam pemeriksaan susulan, saya dapat lihat telur saya di ovari kiri dengan saiz 1.9 cm sedang membesar cantik. Alhamdulillah saya bebas cyst. 
 
Sejak pernah ada cyst, saya jadi agak trauma. Saya consume banyak supplement. Jadi, saya stop dulu collagen sebab dah pening nak makan banyak jenis ubat/ vitamin ikut masa berbeza dalam satu hari.
 
2013
 
Januari 2013 : Saya consume semula collagen NH. Saya suka collagen NH selain rasanya yang sangat sedap, kesannya sangat ketara pada kulit saya. 2-3 bulan juga saya consume balik collagen ni. Dan period saya kembali ting tong. Kemudian saya stop. Saya cuba google tentang kesan sampingan collagen tapi saya tak jumpa. Tapi, saya mula syak saya tak serasi dengan collagen.
Mei 2013 : Saya lakukan check up semula di Klinik Chia. Saya sudah bersedia untuk jalani rawatan moden. Rahim saya masih lagi retroverted. Tapi saya tak bimbang tentang itu sebab saya pernah alami dulu sebelum mengandungkan Najla. Untuk kes infertiliti yang tidak ketahui, Dr Chia cadangkan saya mulakan dulu dengan chlomid. Saya bercadang untuk on chlomid selepas final exam.
17 Jun 2013 : CD-2, kali pertama saya makan chlomid selama 5 hari dengan dos 100mg sehari. Perubahan ketara yang saya rasa ialah selera makan yang membuak-buak. Saya kawal pemakanan saya. Saya tak nak kerana chlomid, saya tak dapat mengawal berat badan. Dr Chia minta saya datang pada CD-13 sebab jangkaan saya akan ovulate pada CD-14. Start dari CD-9, saya sudah mula gunakan OPK. Saya kenal badan saya dan saya tahu saya ovulate awal, bukan pada CD-14. Pada CD-12, OPK positive. So, within 24-48 hours saya jangkakan saya akan ovulate Insya-Allah.
28 Jun 2013 : CD-13, check up susulan bersama Dr Chia. Sewaktu scan, telur hanya berada di ovari kiri. Saya sudah jangka sebab saya rasa senak 2-3 hari sebelum di bahagian kiri. Telur ada sebanyak 3 tapi yang paling besar hanya 1.7 cm. Dr Chia hairan. Dia kata, mungkin bulan ni saya akan ovulate lewat. Sebab telur yang matang sepatutnya reach ukuran lebih kurang 2 cm. Saya beritahu dia, saya sudah check dengan OPK. Line positive appear semalam, masa CD-12. Dengar apa yang saya cakap, Dr Chia suspect saya sebenarnya dah ovulate. Telur yang masih ada dalam ovari kiri belum cukup matang untuk ovulate. Saya tanya Dr, macam mana dengan ovari kanan saya. Dr cakap folikel tersangat kecil. Nampak juga tapi sangat-sangat kecil. Dr kata tak apa sebab sebelah kiri dah ada. Folikel sebelah kanan boleh guna untuk cycle akan datang. Saya sebenarnya sangat berharap ovari kanan saya dapat hasilkan telur. Bukan kerana apa, saya tak nak ovari kanan saya terlalu pasif compare to ovari kiri.
10 Julai 2013 : Awal Ramadhan dan jangkaan hari saya sepatutnya period. Saya tergerak hati untuk buat HPT.  Kali pertama buat saya nampak negative. Saya terus bungkus semula HPT cassette dan terus cuci pinggan. Selesai cuci pinggan, saya tergerak hati mahu tengok semula HPT cassette tadi. Saya macam nampak ada satu line yang sangat faint. Tapi saya abaikan. Saya tinggalkan semula. Kemudian, saya rasa tak senang hati. Tipulah kalau saya tak mengharap kan. Saya tengok lagi. Line tadi makin terang tapi cuma ada satu garis halus sahaja dan lebih samar dari line C. Kalau dulu masa saya mengandungkan Najla, line positive appear dalam beberapa saat dan sangat terang. Dalam hati saya sudah syak, mungkin chemical pregnancy lagi jika benar saya hamil.
11 Julai 2013 : Saya ulang semula HPT. Kali ni gunakan urine pagi sebelum sahur. Negative! Saya tersengih. Saya ni berharap sangat agaknya semalam. Saya terus buang dalam tong sampah di bilik. Tapi lepas beberapa lama, waktu saya masuk bilik semula, saya nampak position HPT cassette tu menghala ke atas. Saya ambil semula. Oh, ada rupanya faint line tu tapi semakin samar sampai hampir tak nampak. Sah, chemical pregnancy. Saya cuma menanti period datang.
13 Julai 2013 : Alhamdulillah, setelah hampir 2 tahun period tak tentu hala, saya dapat semula kitar haid 28 hari. Saya rasmi period pada CD-28. Saya akan teruskan semula dengan chlomid untuk cycle ini. Dan Edy pula berharap saya sudi untuk berubat kembali dengan pakcik. Saya malu sebenarnya dengan pakcik. Sejak saya mengandung Najla dulu, saya seakan lupa diri. Lepas tu saya dah tak nak buat treatment dah. Saya sangat berharap saya boleh mengandung secara natural lagi tanpa perlukan apa-apa rawatan. Jadi bila berubat kembali dengan pakcik, saya berazam agar kali ni saya lebih fokus dan serius sewaktu berubat. Dalam hati saya berdoa kuat, segala apa yang saya lakukan ini adalah bersandarkan kepada Allah SWT jua. Saya cuma berikhtiar dan saya tak tahu ikhtiar yang mana Allah akan makbulkan nanti. Pakcik mulakan rawatan. Saya melunjur kaki menghadap kiblat seperti dulu. Pakcik mula baca ayat al-quran dan hembus pada air. Selepas itu saya minum dan sapu di bahagian badan tertentu. Semasa sedang merawat, pakcik kata belah kanan saya 'berat' lagi. Kanan lagi? Pakcik cuba 'buang' apa yang sepatutnya dibuang. Lepas habis rawatan, pakcik suruh saya tengok dulu dalam sebulan dua ni macam mana. Lepas habis rawatan, saya tengok di luar sudah ramai pesakit yang menunggu untuk dirawat pakcik. Saya terus pulang.
Sejak saya terima email dari seorang sahabat blogger, kemudian saya berubat semula dengan pakcik, saya seolah-olah rewind balik apa yang saya dah lalui selama ni. Sepanjang saya berubat tradisional, sudah beberapa kali saya diberitahu bahagian kanan saya (ovari) keras atau berat. Kemudian setiap kali saya check up dengan pakar, sewaktu Allah izinkan saya lihat telur saya dalam ovari, saya cuma nampak telur-telur itu berada dalam ovari kiri sahaja. Bila saya kena cyst dulu, pun sebelah kiri juga. Kebetulan beberapa hari lepas, saya berbual dengan seorang akak yang juga consume collagen, dan dia beritahu saya, kalau seseorang perempuan yang sudah ada cyst, fibroid atau endometriosis, tak digalakkan untuk ambil collagen. Sebab fungsi utama collagen adalah memperbaharui sel. Collagen juga mempercepatkan pembahagian sel. Jadi secara tak langsung, kalau sudah ada 'agen' yang membantu pembahagian sel tu, maka cyst, fibroid atau endometriosis akan lebih cepat besar. Mungkin saya sangat tidak serasi dengan collagen, mana-mana collagen atau mungkin saya allergy dengan marine collagen, saya tak berapa pasti. Semua ni hanya andaian saya. Cuma kesimpulan yang saya dapat dari rawatan saya selama ni, ovari kiri saya lebih aktif agaknya dalam menghasilkan telur setiap bulan. Saya tak sabar untuk check telur bulan ni. Saya sebenarnya nak tahu apa perkembangan ovari kanan saya. Sudah membesarkah telur nanti? Semoga ada khabar postif buat saya nanti. Insya-Allah.
 
Untuk pengetahuan kalian atau rakan-rakan yang mencari-cari facebook saya dan kemudiannya tahu akan kewujudan blog ini, saya masih lagi berusaha untuk mendapat pangganti Najla. Mana-mana rawatan atau kaedah yang seseorang cadangkan kepada saya, pasti saya akan segera lakukan. Saya seolah-olah belum pernah bosan berusaha. Saya tak nak setiap satu ikhtiar itu saya terlepas. Jadi, apa sahaja yang dicadangkan pasti saya akan cuba juga. Dalam tak sedar, selama 2 tahun ini, saya tak ingat sudah berapa jenis supplement yang saya telan, sudah berapa orang tukang urut yang saya sudah jumpa baik dekat mahu pun jauh, sudah berapa banyak petua yang saya amalkan dan sudah tentu doa saya pada-Nya tidak terkira. Sambil berusaha, saya tidak lupa untuk menghiburkan diri saya dan Edy dengan habiskan masa terluang bercuti bersama. Saya tak nak terlalu tertekan. Saya tak nak persiakan usia muda saya. Biarlah saya ke sana ke mari mencari ikhtiar sambil menggembirakan hati juga. Cuma sekarang, saya masih melatih diri untuk benar-benar ikhlas dalam melakukan sesuatu kerana Allah SWT semata-mata. Tak dinafikan ada kalanya setiap kebaikan yang saya lakukan pasti terselit satu pengharapan agar kebaikan itu dibalas segera. Mengapa saya tidak ikhlas sahaja sepenuhnya? Saya seolah-olah terdesak agar doa saya dimakbulkan kerana inilah yang kebaikan yang saya impikan. Tapi saya terlupa, sudah terlalu banyak Allah beri kebaikan kepada saya tanpa saya mampu menolaknya. Saya perlu muhasabah diri. Saya sebenarnya masih jauh dalam mencapai kekhusyukan dalam solat saya. Itulah yang saya paling kesalkan. Saya cuma terfikir, jika selama ini, apabila saya menginginkan sesuatu, saya akan berdoa dengan penuh khusyuk dan berharap doa itu dimakbulkan, mengapa saya tidak boleh khusyuk dalam setiap saat saya di dalam solat fardu yang hanya beberapa minit itu? Nyata iman dalam hati saya masih tipis. Saya belum mencapai tahap itu lagi dan saya masih mengejar tahap itu.
Maafkan segala kekhilafan saya dalam entry ini. Alhamdulillah, saya benar-benar rasa lega dapat meluahkannya di sini hari ini :)

Monday, 15 July 2013

Kongsi Email


 
Assalammualaikum w.b.t
 
 
Saya nak share satu email kiriman seorang sahabat blogger yang mahu dikenali sebagai Hamba Allah tentang perjalanan TTCnya sehingga dia hamil semula. Hamba Allah ini dulu pun macam saya, berTTC untuk dapat anak yang pertama, dan Allah lebih mengasihi anak itu dan mengambilnya semula. Jadi, inilah kisahnya bagaimana Hamba Allah ini alhamdulillah berjaya hamil kembali. Sekadar perkongsian untuk rujukan bersama. Sebenarnya saya yang beria-ia mahu tahu sangat tentang perjalanan kehamilan kedua Hamba Allah ini. Dan Alhamdulillah, Hamba Allah ini mahu berkongsi dengan saya.
 
Assalamualaikum nadia,apa khabar? Salam ramadhan,semoga bulan yg penuh barkah ini memberi rahmat kpd nadia sekeluarga.. 
Actually, saya x sabar sbnrnya nak share dgn nadia mengenai pregnancy saya..tp tu la,nak tulis secara 'live' tu belum punya kekuatan lagi n ntah la..ssh sgt nak susun ayat..
So,saya ambik kptsn,biar lah saya cerita personally kat nadia,kalau nadia nk share kat blog nadia,silakan..tp just namakan saya ni hamba Allah (HA).. 
Ermm,actually saya xde la usaha beria sgt psl nk preg.sbb tgh belajar kan,tau jer la dok IPG,kena sukan bagai..tapi lbih kurang hujung tahun lepas @ awal tahun,saya punya period ting tong,meleret sampai lebih 15 hari..tu punca yg merisaukan saya..risau kot ada mslh sakit risau gak psl camna nk BD kalau dah period camtu,dah la ssh nk jumpa hsbnd..maka saya cuba amik jamu susuk dara (JSD)..Jamu ni kena insert dlm tut kita utk keluarkan kekotoran yg ada..walaupun cuak,tp saya pikir,apasalahnya try kan,lagipun kwn saya kata kalau ada mslh keputihan yg teruk,pi hospital,kena ubat insert gak.. Erm,lepas buat tu,period still ting tong,tp yg bestnya rasa lapang kat tut..Tapi dok heran,kenapa period x ok lagi..dok meleret,tp xde la hari2,ada gap 1@2 hari,keluar pun coklat2 jer.. 
So,saya dok risau penyakit lain plak sementelah arwah mak baru meninggal disbbkan kanser..so,saya amik kptsn try buat pap smear..ok,b4 buat pap smear,saya penah urut badan,urut biasa2 jer,sambil tu minta makcik tu try rasa2 perut saya..dia kata,rahim senget..saya? Ok,tp tak la take serius..Tapi tuhan nak tunjuk,masa buat pap smear tu,nurse tu bagitau rahim saya senget sebelah kiri,dia pun suggest suh pi urut..
So,lepas kisah tu,saya plan balik umah PIL, ambik masa lama skit pi berurut ngan makcik tu..pasaipa kena ambik masa? Sebabnya kalau nak urut bhgn rahim (makcik tu guna istilah perbetul peranakan atau usaha utk zuriat),syaratnya kena urut 3 hari berturut2.. So,saya pi la ngurut.. Syarat masa pi kalau x silap,kena bawak air sebotol utk dia buat air penawar..kos urut 3 hari berturut2 tu RM 150.. Maka,disebabkan xde syarat2 yg mencurigakan dr segi syarak,saya pi la.. 
Erm,1st day masa ngurut tu saya perasan makcik tu ekspresi muka dia lain mcm skit..so,saya tanya la,kenapa,ada apa2 mslh ke? Mula2 makcik tu mcm x mau ckp,dia kata kang kot org pikir mcm2..tp saya desak gak,dia bgtau dia rasa saya ni ada 'tumpangan'..so..dia kata better pegi chek pada org yg lbih arif..dia suggest seorg hamba Allah ni..maka hari ke2 sblm ngurut,saya berubat dulu ngan hamba Allah ni di samping makcik..erm,sblm tu,saya x ingat la,hari 1st or 2nd tu makcik tu ada buat jus special utk saya,kunyit hidup+asam jawa+halia di blend pastu dicampur ngan sunquik dan diminum (utk sekali shj)..fungsinya? Saya x tanya,tp kalau ikut logik,bhn2 tu ada kelebihannya dlm perubatan..  
Ok,slps berubat ngan hamba Allah tu,dia buang benda yg menumpang tu,dan Alhamdulilah,balik umah saya tgk xde dah coklat2 tu sampai la skrg..menurut kata hamba Allah tu,benda tu dok kat rahim,dia la buat period meleret,ganggu proses nak lekat zuriat..  
Lepas tu,saya di minta amalkan surah2 pendinding diri.. N teruskan berurut ngan makcik tu sampai la cukup 3 hari berturut2...makcik tu pesan,byk2 berdoa minta pada Dia,jaga makan,elakkan makanan tajam spt nenas,rebung,limau nipis..dia galakkan minum air kelapa..erm,tapi saya ikut larangan jer,saranan minum air kelapa tu saya x buat,ntah kenapa rasa x yakin plak..hehe..So,saya buat cam biasa jer la,teruskan hidup cam biasa,pikir psl anak,tp x fokus sgt la sbb dok fokus pd praktikum.. N sampai la raya cina,saya x dtg period dah lepas urut ngan makcik tu.. Mula2 buat x tau jer,sbb period saya lepas bersalin arwah anak dulu dah x regular,penah cycle jadi 34 hari..so,buat relax,enjoy dulu,siap pi Langkawi,pi naik bot terlompat2 tgh laut tu lawat pulau2.. Tp actually masa naik bot terlompat2 tu ada terdetik gak kat hati ni "camna la kalau betul ada janin perut aku ni..dah la terlompat tgh laut ni lagi teruk terhentaknya berbanding naik keta langgar lubang.." Erm,Alhadulillah,saya teringat ada ayat dlm Al-Quran lebih kurang maksudnya  menyebut tiada siapa yg mengetahui apa yg berlaku dalam perut ibu mengandung, "Kami yg meletakkannya,kami yg mengukuhkannya"..lebih kurang camtu la ayatnya..surah apa saya x sure.. Saya leh jumpa ayat tu masa bukak tafsir cari ayat2 yg berkaitan dgn kehamilan,melahirkan (disaat saya sdg mencari ketenangan) dan Alhamdulilah,saya berserah jer bila pikir camtu,siap dok pikir,ada rezeki ada la,takde rezeki..aku x buat apa2 dok diam2 pun leh jadi mcm2 kan.. 
Erm,Alhamdulillah,balik dr percutian tu,masa singgah umah PIL,saya sajer try chek..dan Alhamdulillah,2 line naik.. Tp x berani citer ngan PIL,balik ipoh,pi kat gynea,scan n dia sahkan saya mengandung..itulah yg saya katakan x disangka2.. Sbb x sangka,kan period saya yg meleret tu sampai lebih 15 hari,so,masa bersama suami pun kurang sbb dok jauh kan,sya cuma ingat sempat bersama masa gap istihadah n lepas berurut ngan makcik tu jer..jarak masa tu rasa mcm sangat singkat sbb x smpt pun next cycle period..lagi plak dok sibuk pikir psl praktikum..mana la sangka kan..saya pun x de amik supplement lain..tapi dah rezeki,Alhamdulillah.. 
Erm,satu lagi nak share,antara perkara yg mgkn membantu ialah sedekah..hehe..saya ni x de la baik sgt,tp saya perasan hsbnd saya cukup murah hati kalau pi psr malam,pasti dia akan menghulur jika dia dlm keadaan mampu,kalau org dtg kat dia minta derma,jarang dihampakan jika dia mampu,x byk pun diavbagi,seringgit jer selalunya..tp tu la,kalau org yg suka dtg minta derma atau sedekah time kita tgh makan ke apa ke,mmg x rugi dtg kat dia,dia akan hulur walau seringgit..saya penah pertikaikan pasal org minta derma or sedekah ni ada sindikit la,org tipu ke..Tapi dia jwb,kita nmpk dia ssh,kita niat baik,dia niat x baik,terpulang,tu dah urusan dia dgn Allah..yg penting Allah tahu apa yg kita buat..so,saya diam jer la,n saya cuba ikut apa yg dia buat..tapi bkn sngkan nak jaga hati ni,hati kita sendiri dari ber syak wasangka..so,byk2 berdoa supaya Allah jaga hati jgn bersangka buruk ngan org2 tu walaupun bila jln ngan kengkawan..ada kwn2 saya pertikai kalau saya menghulur,diorg siap ckp org tu tipu la,apa la..lagi satu kalau x nak hulur pun,try jgk jaga hati jgn pikir or ckp apa2..Tapi tu la,bkn senang ..smpai skrg saya rasa mcm ssh nk jaga hati ni..Allahuakbar.. 
Erm,lagi satu bab sedekah ni,ada org penah ckp,kalau blh buat sedekah secara konsisten,cthnya setiap jumaat sedekah lat masjid rm5 ke 10 ke atau brp yg kita mampu masa tu..hati ni,kalau saya teringat,saya buat,minta hsbnd tlg masukkan kat tabung masjid time dia solat jumaat..atau kalau singgah mana2 masjid hulur la brp yg kita rasa blh bagi..byk atauvsikit xpenting,yg penting kita ikhlas..in shaa Allah,ada keberkatannya di situ..lagi satu solat dhuha pun sebolehnya dia amalkan jua.. Anakkan sebahagian rezeki... 
Erm,rasanya setakat ni kot perkongsian dari saya,yg saya ingat la..kot kalau ada lagi,tp saya tertinggal,saya bgtau kemudian ye.. Apa pun saya doakan nadia juga  hamil in shaa Allah,kalau esok Allah nak bagi siapa tahu.. Tapi yakinlah,Allah akan bagi pada masa yg terbaik buat kita walaupun masa tu kita rasa kita x ready atau kita rasa ishhh,camna ni,dah la tgh praktikum ke,tgh exam ke..Kalau Allah bagi pada masa2 camtu,berdoalah,moga Allah permudahkan urusan kita,permudahkan kita menjaga kandungan..dan Alhamdulillah,saya x confident masa praktikum,tp sya berjaya jua akhirnya..walau pun x tau la dpt cemerlang ke tidak,tp saya tercalon sbg calon cemerlang praktikum..satu perkara yg saya lgsg x sangka sbb saya bkn la org yg pernah naik stage amik hadiah masa hari anugerah di sekolah atau di IPT..Lulus IPT pun biasa2 jer,bkn 1st class pun..padahal masa tu no komitmen,xde apa2 yg blh menyekat pergerakkan saya..tp masa saya praktikum kali ni? Dgn pergerakkan yg agak terbatas,mudah letih ngantuk,ntah la..tu la rezeki x di sangka2kan..   
Erm,dah meleret lagi ni..wokeh,salam maju jaya,jaya dunia,jaya akhirat in shaa Allah,teruskan usaha,bersangka baik pada Dia,Dia akan beri yg terbaik kpd kita in shaa Allah..Akhir kalam,wabillahitaufiq wa hidayah wassalamuaalaikum w.b.t..

Alhamdulillah. Seronoknya saya selepas dapat baca email Hamba Allah ini. Sebenarnya banyak lagi soalan yang saya sudah tanya  di whatsapp tapi tak sempat nak dikongsikan di sini. Insya-Allah kalian dan saya juga, pasti akan ada rezeki yang tak disangka-sangka seperti ini nanti. Amin. By the way, tahniah buat sahabat blogger saya ini!

Click! Click! Click!