Monday, 15 July 2013

Kongsi Email


 
Assalammualaikum w.b.t
 
 
Saya nak share satu email kiriman seorang sahabat blogger yang mahu dikenali sebagai Hamba Allah tentang perjalanan TTCnya sehingga dia hamil semula. Hamba Allah ini dulu pun macam saya, berTTC untuk dapat anak yang pertama, dan Allah lebih mengasihi anak itu dan mengambilnya semula. Jadi, inilah kisahnya bagaimana Hamba Allah ini alhamdulillah berjaya hamil kembali. Sekadar perkongsian untuk rujukan bersama. Sebenarnya saya yang beria-ia mahu tahu sangat tentang perjalanan kehamilan kedua Hamba Allah ini. Dan Alhamdulillah, Hamba Allah ini mahu berkongsi dengan saya.
 
Assalamualaikum nadia,apa khabar? Salam ramadhan,semoga bulan yg penuh barkah ini memberi rahmat kpd nadia sekeluarga.. 
Actually, saya x sabar sbnrnya nak share dgn nadia mengenai pregnancy saya..tp tu la,nak tulis secara 'live' tu belum punya kekuatan lagi n ntah la..ssh sgt nak susun ayat..
So,saya ambik kptsn,biar lah saya cerita personally kat nadia,kalau nadia nk share kat blog nadia,silakan..tp just namakan saya ni hamba Allah (HA).. 
Ermm,actually saya xde la usaha beria sgt psl nk preg.sbb tgh belajar kan,tau jer la dok IPG,kena sukan bagai..tapi lbih kurang hujung tahun lepas @ awal tahun,saya punya period ting tong,meleret sampai lebih 15 hari..tu punca yg merisaukan saya..risau kot ada mslh sakit risau gak psl camna nk BD kalau dah period camtu,dah la ssh nk jumpa hsbnd..maka saya cuba amik jamu susuk dara (JSD)..Jamu ni kena insert dlm tut kita utk keluarkan kekotoran yg ada..walaupun cuak,tp saya pikir,apasalahnya try kan,lagipun kwn saya kata kalau ada mslh keputihan yg teruk,pi hospital,kena ubat insert gak.. Erm,lepas buat tu,period still ting tong,tp yg bestnya rasa lapang kat tut..Tapi dok heran,kenapa period x ok lagi..dok meleret,tp xde la hari2,ada gap 1@2 hari,keluar pun coklat2 jer.. 
So,saya dok risau penyakit lain plak sementelah arwah mak baru meninggal disbbkan kanser..so,saya amik kptsn try buat pap smear..ok,b4 buat pap smear,saya penah urut badan,urut biasa2 jer,sambil tu minta makcik tu try rasa2 perut saya..dia kata,rahim senget..saya? Ok,tp tak la take serius..Tapi tuhan nak tunjuk,masa buat pap smear tu,nurse tu bagitau rahim saya senget sebelah kiri,dia pun suggest suh pi urut..
So,lepas kisah tu,saya plan balik umah PIL, ambik masa lama skit pi berurut ngan makcik tu..pasaipa kena ambik masa? Sebabnya kalau nak urut bhgn rahim (makcik tu guna istilah perbetul peranakan atau usaha utk zuriat),syaratnya kena urut 3 hari berturut2.. So,saya pi la ngurut.. Syarat masa pi kalau x silap,kena bawak air sebotol utk dia buat air penawar..kos urut 3 hari berturut2 tu RM 150.. Maka,disebabkan xde syarat2 yg mencurigakan dr segi syarak,saya pi la.. 
Erm,1st day masa ngurut tu saya perasan makcik tu ekspresi muka dia lain mcm skit..so,saya tanya la,kenapa,ada apa2 mslh ke? Mula2 makcik tu mcm x mau ckp,dia kata kang kot org pikir mcm2..tp saya desak gak,dia bgtau dia rasa saya ni ada 'tumpangan'..so..dia kata better pegi chek pada org yg lbih arif..dia suggest seorg hamba Allah ni..maka hari ke2 sblm ngurut,saya berubat dulu ngan hamba Allah ni di samping makcik..erm,sblm tu,saya x ingat la,hari 1st or 2nd tu makcik tu ada buat jus special utk saya,kunyit hidup+asam jawa+halia di blend pastu dicampur ngan sunquik dan diminum (utk sekali shj)..fungsinya? Saya x tanya,tp kalau ikut logik,bhn2 tu ada kelebihannya dlm perubatan..  
Ok,slps berubat ngan hamba Allah tu,dia buang benda yg menumpang tu,dan Alhamdulilah,balik umah saya tgk xde dah coklat2 tu sampai la skrg..menurut kata hamba Allah tu,benda tu dok kat rahim,dia la buat period meleret,ganggu proses nak lekat zuriat..  
Lepas tu,saya di minta amalkan surah2 pendinding diri.. N teruskan berurut ngan makcik tu sampai la cukup 3 hari berturut2...makcik tu pesan,byk2 berdoa minta pada Dia,jaga makan,elakkan makanan tajam spt nenas,rebung,limau nipis..dia galakkan minum air kelapa..erm,tapi saya ikut larangan jer,saranan minum air kelapa tu saya x buat,ntah kenapa rasa x yakin plak..hehe..So,saya buat cam biasa jer la,teruskan hidup cam biasa,pikir psl anak,tp x fokus sgt la sbb dok fokus pd praktikum.. N sampai la raya cina,saya x dtg period dah lepas urut ngan makcik tu.. Mula2 buat x tau jer,sbb period saya lepas bersalin arwah anak dulu dah x regular,penah cycle jadi 34 hari..so,buat relax,enjoy dulu,siap pi Langkawi,pi naik bot terlompat2 tgh laut tu lawat pulau2.. Tp actually masa naik bot terlompat2 tu ada terdetik gak kat hati ni "camna la kalau betul ada janin perut aku ni..dah la terlompat tgh laut ni lagi teruk terhentaknya berbanding naik keta langgar lubang.." Erm,Alhadulillah,saya teringat ada ayat dlm Al-Quran lebih kurang maksudnya  menyebut tiada siapa yg mengetahui apa yg berlaku dalam perut ibu mengandung, "Kami yg meletakkannya,kami yg mengukuhkannya"..lebih kurang camtu la ayatnya..surah apa saya x sure.. Saya leh jumpa ayat tu masa bukak tafsir cari ayat2 yg berkaitan dgn kehamilan,melahirkan (disaat saya sdg mencari ketenangan) dan Alhamdulilah,saya berserah jer bila pikir camtu,siap dok pikir,ada rezeki ada la,takde rezeki..aku x buat apa2 dok diam2 pun leh jadi mcm2 kan.. 
Erm,Alhamdulillah,balik dr percutian tu,masa singgah umah PIL,saya sajer try chek..dan Alhamdulillah,2 line naik.. Tp x berani citer ngan PIL,balik ipoh,pi kat gynea,scan n dia sahkan saya mengandung..itulah yg saya katakan x disangka2.. Sbb x sangka,kan period saya yg meleret tu sampai lebih 15 hari,so,masa bersama suami pun kurang sbb dok jauh kan,sya cuma ingat sempat bersama masa gap istihadah n lepas berurut ngan makcik tu jer..jarak masa tu rasa mcm sangat singkat sbb x smpt pun next cycle period..lagi plak dok sibuk pikir psl praktikum..mana la sangka kan..saya pun x de amik supplement lain..tapi dah rezeki,Alhamdulillah.. 
Erm,satu lagi nak share,antara perkara yg mgkn membantu ialah sedekah..hehe..saya ni x de la baik sgt,tp saya perasan hsbnd saya cukup murah hati kalau pi psr malam,pasti dia akan menghulur jika dia dlm keadaan mampu,kalau org dtg kat dia minta derma,jarang dihampakan jika dia mampu,x byk pun diavbagi,seringgit jer selalunya..tp tu la,kalau org yg suka dtg minta derma atau sedekah time kita tgh makan ke apa ke,mmg x rugi dtg kat dia,dia akan hulur walau seringgit..saya penah pertikaikan pasal org minta derma or sedekah ni ada sindikit la,org tipu ke..Tapi dia jwb,kita nmpk dia ssh,kita niat baik,dia niat x baik,terpulang,tu dah urusan dia dgn Allah..yg penting Allah tahu apa yg kita buat..so,saya diam jer la,n saya cuba ikut apa yg dia buat..tapi bkn sngkan nak jaga hati ni,hati kita sendiri dari ber syak wasangka..so,byk2 berdoa supaya Allah jaga hati jgn bersangka buruk ngan org2 tu walaupun bila jln ngan kengkawan..ada kwn2 saya pertikai kalau saya menghulur,diorg siap ckp org tu tipu la,apa la..lagi satu kalau x nak hulur pun,try jgk jaga hati jgn pikir or ckp apa2..Tapi tu la,bkn senang ..smpai skrg saya rasa mcm ssh nk jaga hati ni..Allahuakbar.. 
Erm,lagi satu bab sedekah ni,ada org penah ckp,kalau blh buat sedekah secara konsisten,cthnya setiap jumaat sedekah lat masjid rm5 ke 10 ke atau brp yg kita mampu masa tu..hati ni,kalau saya teringat,saya buat,minta hsbnd tlg masukkan kat tabung masjid time dia solat jumaat..atau kalau singgah mana2 masjid hulur la brp yg kita rasa blh bagi..byk atauvsikit xpenting,yg penting kita ikhlas..in shaa Allah,ada keberkatannya di situ..lagi satu solat dhuha pun sebolehnya dia amalkan jua.. Anakkan sebahagian rezeki... 
Erm,rasanya setakat ni kot perkongsian dari saya,yg saya ingat la..kot kalau ada lagi,tp saya tertinggal,saya bgtau kemudian ye.. Apa pun saya doakan nadia juga  hamil in shaa Allah,kalau esok Allah nak bagi siapa tahu.. Tapi yakinlah,Allah akan bagi pada masa yg terbaik buat kita walaupun masa tu kita rasa kita x ready atau kita rasa ishhh,camna ni,dah la tgh praktikum ke,tgh exam ke..Kalau Allah bagi pada masa2 camtu,berdoalah,moga Allah permudahkan urusan kita,permudahkan kita menjaga kandungan..dan Alhamdulillah,saya x confident masa praktikum,tp sya berjaya jua akhirnya..walau pun x tau la dpt cemerlang ke tidak,tp saya tercalon sbg calon cemerlang praktikum..satu perkara yg saya lgsg x sangka sbb saya bkn la org yg pernah naik stage amik hadiah masa hari anugerah di sekolah atau di IPT..Lulus IPT pun biasa2 jer,bkn 1st class pun..padahal masa tu no komitmen,xde apa2 yg blh menyekat pergerakkan saya..tp masa saya praktikum kali ni? Dgn pergerakkan yg agak terbatas,mudah letih ngantuk,ntah la..tu la rezeki x di sangka2kan..   
Erm,dah meleret lagi ni..wokeh,salam maju jaya,jaya dunia,jaya akhirat in shaa Allah,teruskan usaha,bersangka baik pada Dia,Dia akan beri yg terbaik kpd kita in shaa Allah..Akhir kalam,wabillahitaufiq wa hidayah wassalamuaalaikum w.b.t..

Alhamdulillah. Seronoknya saya selepas dapat baca email Hamba Allah ini. Sebenarnya banyak lagi soalan yang saya sudah tanya  di whatsapp tapi tak sempat nak dikongsikan di sini. Insya-Allah kalian dan saya juga, pasti akan ada rezeki yang tak disangka-sangka seperti ini nanti. Amin. By the way, tahniah buat sahabat blogger saya ini!

3 comments:

  1. salam Nad...
    cam bole agak je sape tn penghantar email tu...hehehe..
    Doa sy smg rezeki anak bt nad & suami menyusul slps ni...
    Slmt mjalani ibadah d bln ramadhan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Geng2 kita juga ni. Tuan badan minta rahsiakan dulu. :)

      Amin.. Tq so much ats doa. Amin3x :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Click! Click! Click!