Monday, 19 August 2013

Ukhuwah aidilfitri bersama sahabat blogger


Assalammualaikum w.b.t

Ingat tak tentang Falina dan bayi pramatangnya, Faiq Aqwa? Saya pernah ceritakan dalam entry ini. Dalam tak sedar, sudah setahun rupanya saya mengenali Fa, bermula dengan comments di entry Wad Paedatrik, kemudian kami saling berbalas comment di blog masing-masing, berbalas email dan lebih banyak whatsapp akhir-akhir ini. Alhamdulillah, saya selesa berkongsi banyak perkara dengan Fa. Terutamanya tentang Faiq, bayi miracle yang saya sangat sayang seperti anak sendiri.

Pada Syawal ke-6, saya ke Semenyih beraya di rumah abang dan bermalam di sana. Tah tiba-tiba, terdetik di hati untuk beraya ke rumah Fa. Terus saya whatsapp Fa beritahu, saya insyaAllah ke Klang esoknya.

Syawal ke-7, Saya bergerak dari Semenyih lebih kurang pukul 1.30 petang dan tiba di taman Fa lebih kurang pukul 2.30 petang. Orang pertama yang saya jumpa waktu tu ialah mama Fa. Saya dapat cam mama Fa sebab pernah tengok dalam blog Fa. Kebetulan mama Fa baru je nak keluar rumah. Terpaksa batalkan niat sebab kasihankan Fa seorang nanti mahu melayan kami. Sebelum jumpa Fa, saya rasa berdebar juga. Takut-takut kalau Fa ni jenis yang pendiam. Al-maklumlah saya dengan Edy ni kan kepochi sikit, so kami memang akan jadi janggal sikit bila berjumpa dengan orang yang hanya jawab sepatah bila ditanya. Tapi rupanya bila dah dapat jumpa Fa, ehem, berpatah-patah Fa jawab. Fuh, lega jumpa kawan sekepala :D

Paling best mama Fa, ramah dan kelakar. Seronok betul kami menyembang. Asyik tergelak je. Dan tentu-tentulah paling menyejukkan hati saya ialah dengan melihat keletah Faiq. Tak tahulah kenapa, memang terus rasa sayang je lihat Faiq. Edy pun sama. Edy sempat bisik kat saya, "Macam Najla lah.."

Faiq jenis takut dengan orang. Macam-macam cara juga saya buat nak pancing Faiq, tapi Faiq tetap takut. Lama-lama, alhamdulillah Faiq ok. Mulalah Faiq dengan gelagat dia yang comel tu. Dan saya sangat kagum dengan cara Fa dan mama Fa menjaga Faiq. Fa pernah beritahu saya yang dia paranoid dengan apa-apa yang berkaitan dengan Faiq. Dan saya lihat, disebabkan paranoid tulah, Fa sangat teliti dalam menjaga Faiq. Fa memang betul-betul jaga Faiq. Sampai terdetik juga dalam hati saya, "Oh macam ni rupanya cara jaga bayi pramatang.."


Sesi memancing Faiq dengan PhonyPhone. Berhasil beberapa minit je :)

The cutest mama and lovely son

Leganya rasa hati bila hajat mahu jumpa Faiq telah tercapai. Rasa seronok usah dikira. Mungkin ibu-ibu macam saya yang pernah ada bayi pramatang faham maksud hati saya ini. Cukuplah dapat melihat bayi pramatang lain sihat membesar pun saya sudah rasa bersyukur. Semoga Allah SWT melindungi Faiq dan memberi kesihatan yang baik padanya. Juga kepada anak-anak pramatang yang lain. Amin.


Saya, Fa, mama Fa dan Faiq. Gemuk saya berdiri sebelah Fa.
Lagi!
Dan lagi!

Balik dari rumah Fa, saya dan Edy ke IKEA, nak elakkan jem sebenarnya. Tak habis RM200 pun kami membeli. Terus ke Cheras, ke rumah pakcik Edy dan pulang ke Muar pada hari yang sama.

Alhamdulillah, dalam tak sangka dapat beraya rumah sahabat blogger, lepas tu dapat pula ke IKEA mencuci mata. Hm, pengalaman raya kali ni cukup berbeza dengan tahun-tahun sebelum. Alhamdulillah, banyak pengalaman baru.

Sahabat blogger yang lain, bila nak jemput saya datang ke rumah? Hihi

Sunday, 18 August 2013

Anak versi raya

Assalammualaikum w.b.t
 
 
Sebenarnya saya ada banyak cerita nak dikongsikan. Hati ni rasa membuak-buak nak tulis semua. Lamanya tak update blog. Kalau saya vlogger, 2 jam bercerita pun tak habis agaknya (dasar kepochi betul).
 
 
Cerita raya saya? Raya saya sama macam tahun-tahun sudah. Raya pertama bergilir (tahun ni di rumah mertua) kemudian saya berulang alik kulai-muar-kota tinggi-batu pahat-muar lagi. Dari syawal pertama hingga syawal ke-10, kereta kami sentiasa bergerak. Paling jauh ke Klang, beraya di rumah sahabat blogger. Tu nanti saya cerita. Tak sabar juga nak cerita pengalaman beraya di Klang.
 
 
Beraya ke mana pun saya dan Edy pasti kembali ke Muar juga. Bukan apa, cuma kasihankan PIL yang sunyi tak berteman. Penat usah kira. Tapi tak patutlah kami merungut. Bukan ada anak kecil untuk diurus. Cukuplah kami dapat menggembirakan orang tua Edy. Prinsip saya, berbaktilah selagi mereka masih ada sebab saya pernah rasa ralat kehilangan orang tua kerana kurang berbakti pada mereka. Jadi, saya tidak mahu Edy merasai yang sama.

Saya sampai di Kulai malam raya ke-10, dan hari ni, rumah saya tak berhenti terima kunjungan sahabat handai. Subhanallah, saya tak sangka plan nak masak-masak untuk jamu sesiapa sahaja yang datang jadi kenyataan. Dari siang sampai ke malam tak berhenti tetamu datang, macam open house kecil pula. Dan ada kawan-kawan yang dah 15 tahun tak jumpa tiba-tiba datang beraya. Saya cuma buat laksa penang je. Alhamdulillah mencukupi untuk semua tetamu yang hadir.

Berbalik dengan tajuk entry kali ni mungkin ada yang tertanya-tanya, kot; anak versi raya?

1. Decision: Saya dan Edy dah decide nak stop chlomid waima apa pun terjadi lepas ni.

Sebab?

Saya alami kecelaruan emosi yang agak teruk untuk 2 cycle dengan 100mg chlomid. Rata-rata saya baca pengalaman ttcian lain dengan chlomid; alami selera makan yang tak terkawal. Tapi saya? Masya-Allah habis teruk emosi saya jadi tak terkawal lagi-lagi menjelang ovulation. Sejak 2 tahun ni, saya banyak tumpukan pada 'makanan emosi'. Saya sentiasa mencari cara untuk positifkan fikiran dan mengalah untuk semua hal yang remeh. Hal remeh tu macam-macamlah like karenah mulut orang ke, orang iri hati ke, orang tak mengenang budi dan mungkir janji ke dan lain-lainlah yang saya anggap remeh dan malas nak layan.

Tapi sejak on chlomid, saya jadi sensitif kepada semua perkara. Mula-mula saya tak sedar. Tapi bila saya rasa perasaan-perasaan negatif macam geram, nak marah, tak puas hati dan lain-lain tu, barulah saya terfikir, kesan pengambilan chlomid agaknya. Biasanya depan orang lain saya akan kawal, tapi akhirnya pada Edy juga saya lepaskan. Tak pasal-pasal jadi isteri derhaka pula saya ni. Tapi saya bersyukur, Allah kurniakan saya suami penyabar seperti Edy. Edy sedar, saya mungkin alami perubahan hormon yang mendadak dan alhamdulillah Edy sangat mengerti. Selepas second cycle dengan chlomid, Edy minta saya stopkan dulu dan saya pun memang tak nak rosakkan 'diri' saya kerana pada saya emosi adalah amat penting dalam kita mengawal sesuatu. Gagal mengawal emosi, gagallah banyak perkara. Dan saya rasa kesihatan rohani saya perlu lebih diutamakan.

2. Untuk second cycle dengan chlomid, alhamdulillah sewaktu scan, kedua-dua ovari saya menghasilkan telur yang besar dan cantik. Kalau sebelum ni, acapkali ovari kiri sahaja yang menampakkan 'hasil', tapi check up yang lalu, ovari kanan alhamdulillah telah menghasilkan telur juga. Selepas check up, esoknya saya terus demam sehingga 5 hari lamanya. Saya terpaksa bercuti puasa sebab saya memang tak ada kudrat nak angkat kepala apatah lagi nak bangun berdiri. BD? Hm, dah demam kan. Tak apa saya redha, sebab hajat saya untuk lihat telur di ovari kanan dah tercapai. Alhamdulillah saya period tepat pada CD 28 iaitu pada syawal ke-3. Sejak kahwin dah tak jumpa CD 28 ni dah. Tapi mungkin lepas on chlomid, kitar haid saya mulai teratur.

3. Anak versi raya? Sepupu saya yang pernah berttc selama 8 tahun baru sahaja dikurniakan anak yang ke-3, setiap tahun tak berhenti selepas 8 tahun menanti. Adik sepupu saya yang berttc hampir 5 tahun untuk dapat anak yang ke-3 kini alhamdulillah hamil 5 bulan, dan paling mengujakan, makcik saya yang menanti hampir 9 tahun untuk mendapat anak yang ke-3 sedang dalam hari bersama si kecil Zahrah, my new cousin!

Rupanya baru saya sedar, dalam keluarga besar saya, ramai juga yang berttc. Mereka tak pernah timbulkan isu zuriat bila berjumpa. Dan bila ditanya, jawapannya hampir sama; jangan terlalu memikirkannya.

Selepas syawal pertama berjumpa dengan insan-insan terpilih ini, saya mendapat semangat baru. Saya rasa gembira dan bersyukur dengan diri saya. Entah kenapa, saya rasa gembira sangat. Saya sudah ada perancangan 6 bulan hingga 5 tahun akan datang. Macam melampau bunyinya kan? Tapi itulah saya, sentiasa bercita-cita tinggi dan berimpian besar untuk mencapai sesuatu. Perancangan 6 bulan ini ialah bercuti bersama suami, kawan-kawan baik, dan keluarga. Beberapa tempat sudah di listkan. Setakat ni yang paling jauh mungkin sekadar ke Indonesia, itu pun kerana saya dan Edy dapat 2 tiket percuma Airasia. Nak tak nak kena guna juga tiket tu sebelum tarikh luputnya hujung tahun ini. Yang lain-lain tu, semoga diizinkan Allah untuk kami kunjungi. Tentang perancangan 5 tahun akan datang biarlah tersimpan dalam jurnal peribadi saya dahulu. Masih jauh lagi perjalanan saya. Semoga Allah meredhai cita-cita saya itu!

Ok, meh saya tepek beberapa gambar masa raya. Saya naik 6 kg raya ni! Ni semua gara-gara tak dapat kawal nafsu makan. Perancangan jangka pendek: pakai balik premium beautiful, puasa 6, dan ganti puasa. Insya-Allah saya boleh dapat berat 57kg balik. Yakin boleh! Oh lupa, dalam tak sedar semester baru akan bermula awal September nanti. Saya perlu gigih belajar sambil bekerja semula.
Semoga Allah permudahkan segalanya.
 
 
Di rumah mertua (Syawal Pertama)




Family Day (Syawal Ke-4)

Dengan abang ke-2, abang poji
 

Click! Click! Click!