Sunday, 8 September 2013

3 in 1


Assalammualaikum w.b.t


1. Berakhir dan bermulanya kerjaya seorang guru

Eh eh, bukan kerjaya saya yang dah berakhir. Ni kisah tentang guru-guru praktikal di bawah bimbingan saya. Alhamdulillah, untuk tahun ini, sudah 2 kali saya diberi peluang untuk menjadi guru pembimbing bagi pelajar-pelajar twinning program. Pengalaman yang sangat berharga dan perasaan saya ketika diberi tanggungjawab ini awalnya, saya rasa belum cukup layak sebab saya pun masih baru dalam perkhidmatan. Namun peluang seperti ini tidak boleh dipersiakan. Bekerjasama dengan pensyarah dan guru-guru praktikal ini sangat membantu saya dalam menimba pengalaman berharga. Alhamdulillah. Cukup memberi kesan dalam hati saya bila mendapat guru praktikal kedua kerana cintanya pada agama sangat menyentuh hati saya. Semoga peluang ini sentiasa ada untuk saya pada masa akan datang.


Guru-guru pembimbing dan guru-guru praktikal


2. Demam dan Habbatussauda

Ramadhan yang lalu, saya pernah demam selama 5 hari. Paling mengujikan bukan kerana panas badan, tapi kerana sakit kepala yang masya-Allah susah nak describe. Kepala masa tu hanya boleh baring. Nak bangun sekejap pun tak larat sebab sakit yang teramat. Selepas episod demam saya itu, ramai murid dan ada juga staf di sekolah saya yang dilanda demam berhari-hari lamanya seperti saya. Akhirnya selepas cuti Syawal, mereka yang demam ini disuspect denggi dan ramailah 'ahli keluarga' dari sekolah saya yang ditahan wad setiap kali demam. Kejadian ini dikatakan berlaku kerana terdapat pembiakan nyamuk di kediaman terhampir dengan sekolah kami. Wallahu'alam.

Dan saya ada juga ke hospital menzirah seorang staf yang juga suspect denggi. Dan entah kenapa, semalam saya berasa tidak sedap badan. Terus petang rasa sakit kepala yang teramat. Saya terus teringat habbatussauda, penawar kepada segala penyakit kecuali mati. Dulu masa saya demam 5 hari itu, saya lupa untuk makan habatussauda. Kali ini, saya tidak mahu berlarutan lagi demam. Terus telan 2 biji siang dan malam sebelum tidur. Alhamdulillah pagi ni, saya dah tak sakit kepala lagi. Panas belum kebah sepenuhnya. Sakit belakang masih terasa kesan jatuh ahad lepas. Tapi saya kena bertahan kerana saya sudah tidak boleh berehat begitu lama. Semakin hujung tahun tiba, tugas di sekolah akan semakin menimbun. Saya tidak boleh menyusahkan orang lain. Rakan saya bilang, saya terlalu penat bekerja sehingga demam. Entahlah. Saya tak pasti atau pun mungkin saya menafikan yang saya penat sedangkan memang betul badan saya sudah betul-betul letih.


3. Semester baru

Esok, kuliah baru di semester baru akan bermula. Macam tak percaya sudah masuk ke semester 2! Tiada apa yang mampu saya katakan selain hanya mampu berdoa semoga Allah SWT kuatkan saya, tubuh badan saya, mental serta emosi agar saya mampu menghadapi dunia sebagai guru dan pelajar dengan baik. Saya akan lebih sibuk memandangkan pada waktu pagi perlu mengajar dan petang ke kelas. Saya sudah berada di jalan ini dan saya tidak boleh menoleh ke belakang lagi. Ada hikmah di sebalik semua takdir Allah ini. Semoga Allah SWT menemukan saya dengan rakan-rakan kuliah yang baik hatinya dan sanggup membantu serta pensyarah yang bertimbang rasa. Dan peringatan juga kepada diri saya agar sentiasa bertimbang rasa dan melayan baik kerenah anak-anak murid di sekolah jika inginkan pengajar yang baik di universiti. Pepatah "What u give, u get back" akan sentiasa saya ingat untuk semua hukum alam ini.

Saranan saya kepada yang ingin sambung belajar; jika sudah sampai masa dan waktunya untuk belajar, jangan dilepaskan peluang itu. Dan sebaik-baiknya jika bisa memohon cuti belajar, pohonlah. Kerana bekerja dan belajar pada waktu yang sama bukan suatu tugas yang mudah. Tapi jika ini takdir-Nya, ambillah peluang disebalik kesusahan ini. Kerana hanya mereka yang optimis dapat melihat peluang disebalik kepayahan. Percayalah, keseronokan akan dapat dirasai apabila melihat hasil akhirnya nanti <-- Motivasi untuk diri sendiri.


Wallahua'lam~

No comments:

Post a Comment

Click! Click! Click!