Sunday, 11 December 2016

Online Positioning

Assalammualaikum w.b.t

Rindunya dekat blog. Setiap hari teringin nak tulis entry. Serius rindu sangat.

Last entry, awal Oktober. Dua bulan tak sempat nak mengarang panjang. Rasa macam bertahun pula. Saya banyak belajar tentang erti untuk menghargai makna hidup di blog ini. Belajar untuk mengenal manusia dan belajar untuk menulis dari ayat 'bangsawan' kepada ayat yang lebih ringan. Hehe.

2 bulan ni saya cuba tumpukan pada bisnes saya sebenarnya. Memandangkan saya tak pernah ceburi bidang ini, jadi saya cuba gali ilmu sebanyak mungkin dan berusaha untuk minimakan kesilapan yang akan menyebabkan kerugian.

Alhamdulillah Edy banyak bantu saya dengan pengalaman bisnes dia selama ni. Cuma bidang bisnes Edy lebih kepada servis. Saya banyak merujuk Edy untuk marketing offline dan macam mana nak communicate dengan cara yang betul. Mak mertua saya pula banyak ajar tentang target dan give value kepada orang lain. Banyak yang saya kena belajar lagi. Ilmu bisnes secara online saya kena mahirkan dulu memandangkan core bisnes saya adalah 90% online.

Bila belajar ilmu-ilmu bisnes ni, rasa diri ni kerdil sangat. Rasa tak layak langsung berada dalam bidang ni. Memang berkali-kali juga rasa nak mengalah. Rasa tak nak dah buat part time ni. Tapi Edy dan mak mertua saya selalu beri semangat. "Bantu orang, beri ilmu kat orang, itu pun salah satu cara untuk kita bersedekah".

Edy pesan supaya saya activekan semula facebook saya. Untuk online positioning sebenarnya. Mula-mula saya tak nak dan fokus pada page and ig sahaja. Tapi susah sebenarnya nak jadi trusted seller bila orang tak berapa kenal kita.

Bila saya study semula, memang penting rupanya 'kenalkan' diri bila terlibat dalam bisnes online ni. Penting untuk self branding sebenarnya. Dan saya cuba atasi paranoid saya tu dengan buka fb personal. Cuma masih menggunakan nama Ummi Najla. Masih 'trauma' lagi kot nak reveal diri sendiri dengan nama sebenar.



Saya cuba biasakan diri dengan fb baru saya. Masih tak boleh hilang habit suka mengarang. Walaupun macam krik-krik je status. Hehe.

Saya tak mungkin lupa blog ni. Cuma mungkin kurang sempat nak singgah lama-lama. Kalau rindu-rindu kat saya (ececeh), bolehlah add saya nanti. Cari je fb saya, Ummi Najla. In shaa Allah saya akan approve.

Jumpa lagi nanti. Love u all. Mmuah!


Sent from my iPhone

No comments:

Post a Comment

Click! Click! Click!